MUTFAKTA İŞİNİZİ KOLAYLAŞTIRACAK TÜYOLAR

MUTFAKTA İŞİNİZİ KOLAYLAŞTIRACAK TÜYOLAR

Günde en az 3 kere yemek yiyoruz ve aralarda meyve atıştırıyoruz. Günümüzün birçoğu mutfakta geçiyor, pratik yöntemlerle mutfaktaki işlerimizi kolaylaştırmayı istiyoruz. Açılmayan kavanozları nasıl açarız, balık gibi koku bırakan besinleri pişirdiğimizde evimizi bu kokulardan nasıl koruruz, sarımsak doğradığımızda elimizdeki kokuyu gidermek için neler yapabiliriz? Mutfakta pratik bilgiler sayesinde yemek yapmak, mutfakta vakit geçirmek sizin için oyun haline gelecek.

Mutfakta kullanacağınız pratik bilgileri not edip buzdolabınızın üzerine yapıştırabilirsiniz. Telefonunuzun not alıp gerektiğinde bu bilgilere bakıp uygulayabilirsiniz. Pratik bilgileri değiştirmemeli, tehlikeli hale getirmemelisiniz.

Mutfakta pratik bilgiler

Evde kızartma yaptığınızda odanıza sinene kokulardan rahatsızsanız kızartma yağının içine birkaç dal maydanoz eklemeniz yeterlidir. Maydanoz kokuyu içinde hapseder ve odaya sinmesini engeller. Yağların içine asla su damlatmamalıyız yağın alevlenmesini ve çevreye sıçramasına neden olur. Kızartma yağları genellikle birkaç kez kullanılır, yağın kullanabilirliğini ölçmek için bir parça ekmek alıp yağın içine atmalıyız. Ekmeğin çevresinde siyahlık oluşmuyorsa yağı gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

-Balın doğal olup olmadığına dair birçok test var. Tahta bir kaşıkla bal alıp döktüğünüzde bakın kesintisiz bir ip gibi dökülmesi gerekir. Aynı zamanda çakmakla yakmak istediğinde balın yapısında hiçbir değişiklik olmayacaktır. Balın içine şeker, glikoz ve nişasta karıştırılması söz konusudur, bunun için de bakın birazını soğuk suyun içine dökmek yeterlidir. Balı yavaşça suyun içine yayın, eğer beyazlaşma görüyorsanız balınızın içinde bazı katkı malzemeleri var demektir. Eve aldığınız tavanın içindeki malzemenin kalıcı olması için sirkeli suyla doldurup bir kere kaynatabilirsiniz.

-Mutfakta pratik bilgiler içinde en çok işinize yarayacak bayat ekmeğin değerlendirilmesidir. Bayat ekmeği suyla ıslatıp farklı besinlerle karıştırarak köfte içinde değerlendirebilirsiniz. Bayat ekmeği fırında ısıtıp robotta geçirip toz haline getirebilirsiniz. Un yerine pastalarınızın içine ekleyebilirsiniz, galeta unu yerine ekmek tozunu kullanabilirsiniz.

-Kemik suyu hazırlarken tatlandırmak için suyun içine havuç, soğan, defne, ıspanak ekleyebilirsiniz. Et suyu üstünde siyah köpük oluşacaktır, bu köpüklerin temizlenmesi gerekir. Kemik suyunun üst tabakasında beyaz yağ tabakası oluşur, küçük bir tülbentle suyu süzebilirsiniz. Et suyunu buzdolabı kalıbına koyup dondurun, ihtiyacınız olduğunda kalıp şeklinde kullanabilirsiniz. Böbrek pişirirken kokusunu gidermek için bir süre sirkeli ve tuzlu suda bekletmek iyi olacaktır. Kokusu olan etler için bu yöntemi uygulanabilirsiniz. Eti fırında ve ızgarada pişirirken altına limon dilimleyip koyarsanız yapışmasını önlemiş olursunuz. Ayrıca köfteyi pişirirken ortasına bastırırsanız top gibi olmasını önlersiniz.

-Pirinç, un, irmik, ince bulgur, tuz gibi malzemelerin böceklenmemesi için içine birkaç defne yaprağı koymanız doğru olacaktır. Ayrıca tuzun nemlenmemesi için içine biraz pirinç koymalısınız. Konserve yaparken kavanozu doldurduktan sonra son olarak malzemenin üstünü örtecek kadar zeytinyağı dökülmesi gerekir. Ekmekler küflenmesin diye de poşetinin içine birkaç tane küp şeker koymanız yeterlidir. Soğanın yeşillenmemesi için bir kağıda sarıp dolapta bekletebilirsiniz.

-Bazı meyve sebzeleri pratik şekilde kesmek için bir pipete ihtiyacınız var. Çileğin sap kısmını tek tek ayıklamak zaman kaybettirir, bir pipet alın ve çileğin ortasından geçirin. Küçük domatesleri kesmek için düz bir zemin üstüne domatesleri koyun. Bir yoğurt kabı kapağını domateslerin üzerine koyun ve hafif bastırın. Üstten bastırırken bıçakla domatesleri yatay şekilde kesin.

-Bazı sebzeler in ve meyvelerin olgunlaşması, korunması için diğer meyvelerle aynı ortamda bulunması gerekir. Avokadonun olgunlaşması için elma, portakal gibi meyvelerin yanında bekletilmesi gerekir. Patatesin filizlenmemesi için patates arasına bir elma koymalısınız. Kivinin ermesi için başka meyvelerin yanında biraz durması yeterlidir. Mutfakta pratik bilgiler listesine muzun peçete içine sarılarak korunmasını da ekleyin. Muzun sap kısmı az hava alırsa olgunlaşması da o kadar geciktirilir.

-Ağzını açık bıraktığınız kuruyemişlerin, bisküvilerin tekrar eski kıtırlığına ulaşmasını istiyorsanız fırının içine döküp fırında biraz ısıtmalısınız. Bayatlayan ekmeğinizi de biraz ıslatarak fırına verdiğinizde taze kıvamına getirebilirsiniz. Ekmeği dilimlerken parçaladığımız olmuştur, bunu engellemek için ekmeği ters çevirmeli bu şekilde dilimlemelisiniz.

-Yaptığınız börekleri fırına vermeden önce biraz buzdolabında bekletirseniz tüm malzemelerin iyice birbirine karışmasını sağlamış olursunuz. Mutfakta pratik bilgiler mutfakta büyük kolaylıkla sunar, bunlardan biri de domateslerin kabuğunu soymak için biraz sıcak suda bekletmektir. Sadece birkaç dakika domatesleri sıcak suda bekletin ve bıçağın kalın kısmıyla domatesi soyar gibi yapın. Bu hareketle kabuk domatesten ayrılacaktır, birkaç bıçak hamlesinde de hemen soyulacaktır.

-Şekeri kullanarak beyaz etlerinizi nar gibi kızartabilirsiniz. Bir miktar şeker sürdüğünüzde etleriniz pembeleşir, aynı uygulamayı üstü karamelleşmesini istediğiniz pastalarda da yapabilirsiniz. Yumuşak besinleri rendelemek zor olur çünkü hemen dağılır. Domates, limon, portakal, peynir gibi malzemenizi bir saat kadar dondurucuda bekletin, ardından rendeleyin.

– Birden fazla yumurtayı haşlamak zorundaysanız tepsiye yumurtaları dizin ve 170 derece fırında 15 dakika kadar pişirin. Fasulye, nohut gibi vücutta gaz yapan baklagilleri kaynatırken içine biraz karbonat eklerseniz gaz yapan özelliğini ortadan kaldıracaktır. Karnabahar gibi kokusu ağır besinleri haşlarken içine biraz süt eklerseniz, kokuyu giderirsiniz ve karnabaharın beyazlaşmasını sağlarsınız. Pratik bilgiler oldukça fazladır, besinlerimizin sağlıklı kullanılmasını ve saklanmasını sağlar. Kahve aldığınızda kokusunun ilk günkü gibi kalmasını istiyorsanız kahvenizi cam bir kavanoza boşaltıp içine bir iki küp şeker koymalısınız.

Mutfakta pratik bilgiler içinde en çok işinize yarayacak madde, patates haşlarken patateslerin sapsarı kalması için suyun içine bir miktar sirke eklemenizdir. Patlıcanların kararmaması için tuzlamalı, mantarları doğradıktan sonra tuzlayın ve limon suyunda bekletin. Fırında pişirdiğiniz besinlerin kuru olmamasını istiyorsanız fırın içine bir bardak içine su koyabilirsiniz. Patates püresinin içine hindistan cevizi eklemek bambaşka bir tat vermektedir, denemelisiniz.

-Pasta ve kurabiyelerinizin üstünü süslemek için ince uçlu, kalem gibi aparatlar satılır. Eğer böyle bir süsleme aparatınız yoksa mayonez, ketçap kutusundan yararlanabilirsiniz. Kek yaparken kalıptan çıkarmakta zorlanırız, bunun için özellikle kalıbın orta kısmına alüminyum folyo koyulabilir. Kekin piştiğini bir kürdanla anlamak mümkün, kürdanın kekinize batırıp çıkardığınızda kürdan ıslaklık yoksa kekiniz pişmiş demektir.

-Sarımsağı ayıkladıktan sonra elinizdeki kokuyu gidermek için limon suyundan yararlanabilirsiniz. Aynı zamanda elinizi suyun altında çelik bir çatala sürterseniz koku gidecektir. Soğan doğrarken ağlayanlardansanız ağzınıza bir dilim ekmek almanız ağlamanızı engelleyecektir. Soğanın acısını azaltmak için bir süre suyun altında tutmalı ve suda soymalısınız, gözünüzü yaşartmasını böylece engelleyebilirsiniz.

-Kek ve pasta yapımındaki pratik bilgiler fazladır ve işimize çok yarar. Örneğin kekte çok fazla şeker kullanmıyorsa kuru meyveleri doğrayarak kekimize koymalıyız. Hem şeker ihtiyacı doğal besinlerle sağlanmış olur hem de kekimizde ayrı bir aroma oluşur. Pastalara taze meyveler ekleniyorsa mutlaka içine mısır unu eklenmelidir, böylece kekin hamur kalması önlenmiş, meyvelerin dibe çökmesi önlenmiş olur. Kekin üstüne ve arasına evde yaptığınız reçellerden ekleyebilir, tatlandırabilirsiniz.

-Yeşil yapraklı bitkiler haşlanırken çabuk erir, bu yüzden yeşil yapraklı bitkilerin sapları önce, yaprakları sonra eklenmelidir. Yeşil bitkileri taze tutmak için birkaç yol var. Bunlardan ilki yeşil bitkileri su dolu bir bardağın içine koymaktır. Tıpkı topraktaki gibi yeşil kalmaya devam edecektir. Kuru haldeki yeşillikleri havlu peçeteye sarıp dolapta bekletebilirsiniz. Yeşil bitkileri saklamanın bir diğer yolu da onları bir kavanoza koymak, üstüne sirke ve biraz yağ eklemektir.

Mutfakta pratik bilgiler listesinin son notlarından biri, yemeğe tuzu fazla eklediğinizde içine bir patatesi soyup eklemenizdir. Sütlü yapılan soslarda tuzu en son eklemek gerekir çünkü tuz sütü kesebilmektedir. Yemek yaparken başka işlere daldınız ve yemeğin dibi tuttu diyelim, yemeği sakın dökmeyin. Tencereyi soğuk su dolu bir tepsinin içine koyun, sonrasında yemeği başka bir tencereye alın. Yanan kısım tencereden kalır ve yemeğinizi kurtarmış olursunuz. Salçanızın bozulmaması için üzerine zeytinyağı eklemeniz doğru bir hareket olacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder