Japon yapıştırıcısı lekeleri nasıl çıkar?

Japon yapıştırıcıyı hepimiz çocukluğumuzdan beri tanırız. Kimimiz bir kaç defa vazo gibi cisimleri kırmıştır 🙂 İmdadınıza hep Japon yapıştırıcısı yetişmiştir.

Ama bazen japon yapıştırıcısı istenen yere değil de, istenmeyen bir yere, masa, zemine, elbiselerimize hatta koltuklarımıza akmıştır.

Bunun çaresi var elbette, fakat her zaman sorunsuzca çıkmayabilir. Japon yapıştırıcısının en kuvvetli çözücüsünden biri genelde evimizde bulunan aseton’dur. Japon yapıştırıcısının aktığı yere veya kumaşa göre çıkarmanın çeşitli püf noktaları vardır.

Zemin ve masa gibi sert cisimlerden japon yapıştırıcısı nasıl çıkar?

Tahta masada katlanmış bir gazete üzerinde bir cismi yapıştırmıştım. Fakat gazeteye de çok döküldü. Sonra gazeteyi masada bırakınca olan oldu: Japon yapıştırıcısı masaya da aktı.

japon-yapıştırıcı-lekesi

Gördüğünüz gibi gazeteyi masadan kaldırınca bu japon yapıştırıcı lekesi kaldı.
Ama çıkarması çok kolay oldu. Aseton bazı boyaları çıkarabildiği için ilk önce bir pamuklu kulak çubuğuna biraz aseton döküp masanın görünmeyen bir yerinde denedim.

Aseton-ile-leke-çıkarma-denemesi

Yaptığım denemede boyanın çıkmadığından emin olduktan sonra, biraz pamuk ayırıyoruz. Bende ped pamuk vardı, bir parça kopardım.

Japon-lekesi-cikarma

Bu pamuğu aseton ile ıslattıktan sonra japon yapıştırıcı lekesi üzerine koyuyoruz.

Japon-lekesi-cikarma-asetonlu-pamuk

Üstüne ağırlık koyup 10 dakika dinlendiriyoruz.

Japon-lekesi-cikarma-asetonlu-pamuk-bastırma

Masada bulunmasından dolayı likit şişesi koydum.
10 dakika dinlendikten sonra leke aseton sayesinde yumuşamıştır. Geriye plastik kart gibi sert olmayan bir cisimle kazıması kaldı.

Japon-lekesini-kazma

Sakın bıçak gibi metal cisimler kullanmayın, masayı çizecektir. Eğer hala biraz leke kaldıysa, işlemi tekrarlayın.
Bu işlemden sonra masamız sanki hiç japon yapıştırıcısı bulaşmamış gibi tertemizdir:

Japon-lekesi-cikarma-sonucu

Kumaştan japon yapıştırıcısı nasıl çıkar?

Koltuk, elbise, pantolon, shirt v.b. kumaşlara japon yapıştırıcısı bulaştıysa yine çıkarabiliriz, fakat koltuk gibi sabit cisimlerde biraz daha zordur.

Şansıma kumaşta hiç japon lekesi bulaştırmamışım. Dolayısıyla resimli anlatım sunamayacağım, fakat yukarıdaki örneğe benzer olarak kolaydır. Sadece püf noktası farklıdır.

Önce yine pamuklu kulak çubuğuna biraz aseton dökün, kumaşın görünmeyen bir yerine sürüp kurutun. Kumaşın boyası çıkmıyor ise, bez yada yine pamuğa biraz aseton döküp, direk lekeye sürüp biraz ovun.

Ovduktan sonra bir eski diş fırçası yardımıyla biraz daha ovun. Leke çıkıncaya kadar işlemleri tekrarlayın. Leke çıktıktan sonra, sığarsa, 60 derecede çamaşır makinasında yıkayınız.

Elden japon yapıştırıcısı nasıl çıkar?

Hepimizin başına gelmiştir, bir şeyi yapıştıralım derken parmaklarımızı yapıştırmışızdır. Bu durumda yine aseton ile japon yapıştırıcısı lekesini yumuşatmamız gerekiyor. Lekeye birkaç damla aseton sürüp ovun. Eğer çıkmıyor ise, yine pamuk ile bekletmeniz gerek. Fakat aseton deriye zararlıdır, çok fazla bekletmeyiniz.

Eğer japon yapıştırıcı dudak veya başka hassas bir yere bulaştıysa, hemen ılık-sıcak ve sabunlu su ile yıkayınız. Bu işlemi sürekli tekrarlayıp yapıştırıcıyı çıkarmaya çalışınız. Sakın hassas yerlere aseton sürmeyiniz!

Leke çıkmıyorsa, hemen bir doktora başvurunuz. Aseton derimizdeki nemi almasından dolayı son işlem olarak losyon veya nemlendirici krem sürünüz.

Kaynak: pratik-bilgiler.net

Japon Yapıştırıcısı Plastikten Nasıl Çıkar?

Japon yapıştırıcısı oldukça fazla tercih edilen etkili bir yapıştırıcı türüdür. Plasitk alanlarda kullanılması gayet mantıklı olan, çatlak, kırık veya parçalanmış alanları birleştirmede kendi yöntemleriniz ile en ideal sonuca ulaşabileceğiniz bir işlem seçeneğidir.

Japon yapıştırıcısı kullanarak plastik alanları kolaylıkla yapıştırabilir, yapıştırma işlemi sırasında iş kazaları oluşabilmekte olup damlayan, dökülen veya istenmeyen şekilde sıçrayan yapıştırıcıyı plastik alan üzerinden çıkarmak mümkündür. Plastik alanlar hassas ve kaba şeklinde değişebilmekte olup her plastik alan için aynı işlemi yapmanız imkansız gibi bir şeydir.

Plastik alanları daha iyi açıklayabilmek adına örnekler vermemiz olayın anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Arabanın dışı, içinde yer alan gögüs denilen ön kısım, mobil cihaz kapları, mobil cihazların metal olmayan alanları, hata kapatmayacak kadar koyu renge sahip olan ev aletleri, cam görünümlü plastik alanlar, gözlük camları ve saatler plastik alanlara sahip alanlardır.

İş kazası diyebileceğimiz, yanlışlıkla bulaşan japon yapıştırıcılarını kesinlikle kesici veya delici aletler olan maket bıçağı, normal bıçak, tornavida ve makas gibi sert aletler ile kazımaya çalışmamanız gerekmektedir. Bu kazıma işlemi gerçekleştiği zaman ne kadar kaba bir plastik alan olsa da ürün zarar görecek olup, boya atığı veya renk karmaşısına neden olabilmektedir.

Hassas plastikler dediğimiz gözlük camları, saat ile saat camları, mobil cihazlar, mobil cihazların kapları ve ev aletlerine dökülen Japon yapıştırıcısını ıslak mendil ile yumuşatabilir, arkasından mikro fiber beze aseton damlatarak yavaş bir şekilde ovalama tarzında bir işlem ile yapıştırıcı dökülen alanı temizleyebilir, temizleme yapılan alanın hassaslığına göre işlemi yavaş yaparak, süreyi uzatabilir ve renk atması, alan çizilmesi gibi aksilikler olmadan sıfır sorunlu bir sonuca ulaşabilirsiniz.

Kaba plastikler dediğimiz ise; araba kaputu, dikiz aynaları, sele gibi ev eşylaları ve arabaların iç kısmı olan göğüs kısmıdır. Bu kısımlara dökülen Japon yapıştırıcısının kabasını kuru bir bez veya peçete ile temizleyerek, sünger yardımı ile tiner dökerek boyalı alanın rengine zarar vermeyecek kadar hassas bir yaklaşım ile ovalama tarzını kullanarak dökülen yapıştırıcıyı yok etmeniz mümkündür.

Kaynak: nasilkolay.com

Masaya , Sehapaya Veya Benzeri Yerlere Dökülen Japon Yapıştırıcısı

Elinize bulaşan ve parmaklarınızı yapıştıran japon yapıştırıcısı

One Response

Leave a Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.