Bebeklerde Diş Çıkarma, Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerde Diş Çıkarma, Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerde diş çıkarma süreci nasıldır? Bebeklerde diş bakımı nasıl olmalı?

Bebeğinizin diş etlerinden, dişlerin ilk çıktığı zamanlar oldukça sancılıdır. Bebekler için olduğu kadar ebeveynler içinde oldukça zorlu bir süreçtir. Peki, bu süreçte sizleri neler bekliyor? Nasıl davranmalısınız?

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Bebeğinizin diş çıkarma sürecinde, diş etinde kızarıklıklar, şişlik ve ağızdan salya akması görebilirsiniz. Bebeğiniz bu değişikliklerden rahatsızlık duyar, eline geçen her şeyi ağzına sokar ve dişlerini kaşımak ister. Bu tepkiler aslında çok normaldir.

Huzursuz geçen bu dönem, beraberinde uyku sorunlarını ve beslenme bozukluklarını getirir. Beslenme bozukluğundan kaynaklı olarak ishal ve kabızlık gibi durumlarla da karşılaşılabilmektedir.

bebeklerde-dis-cikarma

Bebeklerde Diş Çıkarma

Bebeklerde Diş Çıkarma Huzursuzluğu Ne Kadar Sürer?

Bebeğiniz diş çıkarma döneminde bu huzursuzluğunu ağlayarak yansıtabilir. Bazı bebekler için ağrısız geçse de birçok bebek için sancılı bir süreçtir. Kısa süreli sinirlilik hali, ağlama nöbetleri ve uyku bozukluğu, beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler oldukça normaldir. Her diş için bu dönem 4- 10 gün arasında sürmektedir. Diş çıkarma sıklığına bağlı olarak süre uzayabilir.

Bebeklerde İlk Diş Çıkarma Kaç Gün Sürer?

Bebeğiniz diş çıkarmaya başladığında kaç gün süreceğini merak ediyor olabilirsiniz. Bu sürecin, zorluk derecesi her bebekte farklıdır. Ancak yapılan araştırmalara göre dişin çıkış süreci 8 günden fazla da olabilir.

Diş patlamadan 4-8 gün önce kadar bebeğinizde belirtiler kendini göstermeye başlar. Damağına baktığınızda diş eti kabardıysa, süt dişi 4-10 gün içinde çıkması mümkündür.

bebeklerde-dis-cikarma

Bebeklerde Diş Çıkarma Ne İyi Gelir?

Bebeklerde diş çıkarma tablosu değişiklik gösterir. Bebeğiniz diş çıkarırken süreci kolaylaştırmak için bilmeniz gerekenler şu şekildedir:

  • Ağız akmasını gidermek ve ağız kenarlarında kızarıklık oluşumunu önlemek için bebeğinizin yüzünü belli aralıklarla temiz bir bez ile nazikçe silin.
  • Bebeğinizin diş etlerini bir diş kaşıyıcı fırça ile ovun.
  • Bebeğinizin çiğneyebileceği gıdalar verin.
  • Diş kaşıyıcı özelliğe sahip kauçuk hijyenik bir oyuncağı dondurucuda 30 dakika boyunca soğutun ve bebeğinize dişlerini kaşıması için verin. Ancak içinde sıvı olan kaşıyıcılardan kaçının, kırılabilir veya ağzına sızabilir.
  • Bebeğiniz huzursuz görünüyorsa, rahatsızlığı gidermek için doktorunuzun önerdiği uygun dozda ağrı kesici ve ateş düşürücü özelliğe sahip takviyeler veya diş çıkarma jelleri kullanabilirsiniz.

Bebeklerde Diş Temizliği Nasıl Olmalıdır?

Bebeğinizin ilk süt dişlerinin büyümesi ile birlikte diş temizliğine başlamalıdır. Peki, diş temizliği nasıl olmalıdır?

  • 1 yaşından küçük bebekler için üretilen yumuşak ve kılsız diş fırçaları bulunmaktadır. Birçok bebek mağazasında satılan bu ürünü anne parmağına takar ve parmağı ile hijyenik bir şekilde dişleri fırçalayabilir. Su ile ya da yenilebilir organik diş macunları kullanarak diş fırçalama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
  • Çocuğunuz 1-2 yaş aralığında ise bebeklerde diş çıkarma sırası ve dönemine bağlı olarak doğru yöntem ile dişlerini fırçalayamaz, ona yardımcı olarak diş fırçalama alışkanlığı kazandırabilirsiniz.
  • Çocuğunuz 2-6 yaş arasında ise bezelye büyüklüğünde organik ve yenilebilir diş macunu ile günde en az bir kere fırçalamasına yardımcı olabilirsiniz.

İlginizi çekecek diğer yazı: Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer?

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder