Kavrulma Ve Yanık İzlerini Nasıl Geçirebilirim, Döşemeliklere Yama Nasıl Uygularım?

Kavrulma Ve Yanık İzlerini Nasıl Geçirebilirim, Döşemeliklere Yama Nasıl Uygularım?

Elektrik süpürgenizin ucundaki yani hortumu ucundaki parçayı çıkartın ve hortumu yanığın üzerine tutun. Bu uygulama yanık olan tüylerin birçoğunu alacaktır.

Daha sonra 1 çay kaşığı yani 5 ml kadar toz çamaşır deterjanını ½ bardak kadar yani 125 ml suda karıştırın ve hazırlamış olduğunuz bu solüsyonu eski bir diş fırçası yardımı ile yanık olan bölgeye sürün.

Fazla olan suyu alın ve tekrar nemli ama temiz bir bez ile silin. Kalan yanık izlerini çıkartmak için ise eşit miktarda peroksit, su ve bir damla amonyak kullanıp beyazlaştırın. Bu uygulamanız kuruduktan sonra nemli ve temiz bir bez ile tekrar silin. Eğer çok gerekiyor ise yanıkların ucunu tırnak makası yardımı ile kesin.

Mobilyalardan Yanık İzlerini Nasıl Çıkartırım?

Mobilyalarınızın cilalı yüzeyindeki yanık izlerini çıkartmak istiyorsanız bunun için profesyonel bir cila bilgisine ihtiyaç duyabilirsiniz. Ama yine de dairesel hareketler ile metal cilası sürülene kadar vazelin ile ya da bir Damal kadar yağ ile yanık izini kapatabilirsiniz.

Daha sonra bunları silebilir ve tekrar kafur, bezir ya da zeytin yağı ile veya daha fazla vazelin ile üzerini kaplayabilirsiniz. En son olarak da 25 saat kadar bekletin ve tekrar ovun, silin ve cilalayın.

yama yapmakDöşemelik Kumaştan Yanık İzlerini Yok Etmek İçin Nasıl Yama Yapabilirim?
Döşemelik kumaşlardan yanık izlerini çıkartabilmek için ilk önce yanık lekesini mobilyanın altından keseceğiniz bir parça numuneyi yanık olan bölgeye dikerek kamufle etmeyi deneyebilirsiniz. Elbette yapacağınız bu yamanın düzgün durması için yamanın kenarlarına çok az miktarda kumaş yapıştırıcısı sürmeyi unutmayın.

Düzgün bir yama yapabilmek için ise önce bir makas yardımı ile deliğin çevresindeki yanıkları düzgün bir şekilde kesin. Yamayı güzel bir şekilde yerleştirin ve bölgeyi mumlu bir kağıt ile kaplayın ardından yapışkan kuruyana dek üzerinde bir ağırlık koyup bekletin.

Vinil Döşemelikler: Vinil döşemeliklerdeki küçük kesikler ve yanık izleri koltuğun veya sandalyenin altından yanıktan daha geniş bir parça kesilerek ve yama olarak uygulayarak düzeltilebilir. Daha sonra yanık olan kenarları tırnak makası ya da bir jilet yardımı ile kesip iyice düzeltin. Daha sonra yamanın köşelerine polivinil klor (pvc) yapışkanı sürün ve örgü şişi yardımı ile deliğe yerleştirin. Yama yerleşmeden hemen önce fazla olan yapışkanı aseton ya da karbon tetra klor ile silin. Daha sonra yamayı mumlu bir kağıt ile kaplayın ve bu şekilde birkaç saat bekletin.

Kumaşlardaki Kavrulma İzleri
Kavrulma izlerinde peroksit kullanmadan önce her zaman için gizli bir bölgede deneyin çünkü peroksit bazı kumaşlarda beyazlamaya neden olabilir. Daha sonra bezi hidrojen peroksit ile ( 1 bardak hidrojen perokside 3 bardak su) ıslatın. Daha sonra kavrulan bölgenin üzerine bezi serin ve orta sıcaklıktaki ütüyü basın.

Malzemenin yanmaması için ise temiz bir bez ya da kese kağıdı ile malzemenin çevresini koruyun. Daha sonra kumaşı güneşte bırakın ve leke çıkana dek kumaşı peroksit ile nemlendirin.

Bazı kumaşlardaki kavrulma izlerini ince bir zımpara kağıdı yardımı ile hafifçe sürterek kavrulma izlerini daha az belirgin bir hale getirebilirsiniz. Bu durum yünlülerde kavrulmuş olan tüyleri kaldırır ve parlak bir görüntüyü azaltır. İpekli giysilerde kavrulma durumu ipekli kumaşı zayıflatır ve bu gibi kumaşlarda temizleme işlemi yaparken çok daha dikkat etmeniz gerekmektedir.

Hafif kavrulma izlerini genelde temiz ve soğuk suda ıslatıp güneşte bekleterek beyazlaştırabilirsiniz.

Beyaz malzemelerde ise lekeyi sulandırdığınız hidrojen peroksit ile ıslatın ve beyaz bir bez ile kaplayın. Ardından orta sıcaklıktaki ütüyü basın. Eğer leke hala kalacak olur ise peroksit ile lekeli kısmı ıslatın ve 2 ya da 3 saat kadar güneşte bekletin.

Temizleme işleminden sonra peroksit izlerini yok etmek için iyice durulayın.

Renk veren ya da beyaz malzemelerde kavrulmuş olan yerleri limonlu su ile ıslatıp bir süre güneşte bekletin. Leke geçene dek her yarım saatte bir lekeli kısmı limon suyu ile ıslatın. Son olarak da akan temiz suyun altında iyice durulama işlemi yapın.

Yünlü ya da ağır sentetik malzemeler kavrulduğunda kömürleşme durumu olabilir. Tüyler yanar ve iplikler incelir. Unutmamanız gereken en önemli şey yanık ve incelmiş olan kumaşları asla sürtmemeniz, aşındırmamanız ve bükmemeniz gerektiğidir.

Pantolonlarda oluşan hafif kavrulma izleri gliserin ya da borakstan yapılmış macun uygulaması ile giderilebilir. Bunu yapabilmek için ilk önce yanık izlerini hazırladığınız macun ile iyice kaplayın ve fırçalama işlemini uygulamadan önce 12 saat kadar kurumasını bekleyin. Daha sonra ılık suda yıkayın ve iyice durulayın. Eğer gliserin pantolonda yağ lekesi bırakacak olur ise lekeyi ılık deterjan köpüğü ile itice silin.

Pahalı bir eşyadan ya da yünlü bir giyside derinlemesine bir kavrulma olur ise giysileri hemen iyi bir terziye verin. Terziler genelde bu gibi işlerin üstesinden gelmek için ceketlerin iç kısımlarında ya da manşetlerden uygun bir parçayı kesip yama olarak kullanırlar. Terzilerin onardıkları yerler görülmez ve terziye vermeniz giysinin yenisini almanızdan çok daha ucuza mal olacaktır.

Saf ipeklerdeki kavrulma izlerini kabartma sodası ve soğuk sulu macun ile temizleyin. Macun kuruduktan sonra fırçalayın ve eğer gerekli görürseniz işlemi tekrarlayın. Daha sonra bir güzel durulayın. Eğer giysiniz beyaz ipekten ise giysiye peroksit uygulamanız hefif kavruk lekelerini geçirebilir.

Eğer isterseniz izi ılık su ve borakstan yapılmış bir macun ile kaplayabilirsiniz. Bu macunu tüylerin içine kadar yedirin ve kuruduktan sonra bölgeyi süpürün ve temiz nemli bir bez ile silin, ardından tekrar süpürün.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder