Bollaşan veya Sünen Kazaklar Nasıl Düzeltilir?

Bollaşan veya Sünen Kazaklar Nasıl Düzeltilir?

Kış aylarında soğuktan korunmak ve hasta olmamak için genelde yün kıyafetler giymeyi tercih ederiz. Kazak, atkı, hırka, kaşkol gibi birçok yünlü eşya bu soğuk kış aylarında bizi ısıtırken aynı zamanda değişik ve ilgi çekici tasarımlarıyla hoş bir görüntüye sahip olmamızı sağlar. Bu dönemde özellikle yün kazaklar çoğumuz için vazgeçilmezdir. Diğer kıyafetlerin aksine yıllarca giyilebilir ve saklanabilir. Bizler de sahip olduğumuz kazağı yapısını bozulmadan uzun süre kullanabilmek isteriz. Ancak yün kazaklar çok hassas, ince, yumuşak ve ipeksi bir yapıya sahiptir. Bu tür kıyafetler özel bir bakım gerektirir. Yün kıyafetleri yıkarken de oldukça dikkatli olmak gerekmektedir. Doğru yıkama ve bakım yapılmadığı takdirde yün kazaklar süner veya bollaşır. Bu da hoş bir görünüm elde etmemize engel olur. Sünen kazaklar nasıl düzeltilir diyenlere öncelikle doğru yıkama ve kazak bakımı yöntemlerinden bahsedebiliriz. Doğru yıkama ve bakım işlemi yapıldığı sürece yün kıyafetlerinizin ömrü uzatılabilir ve yaz aylarında rahatça saklanabilir.

YÜN KAZAKLARIN SÜNMESİNİ ENGELLEMEK İÇİN BAKIM ÖNERİLERİ

Noktasal temizlik

Yün kazaklarda temizleme işlemi çok önemlidir. Kazaklarda oluşan lekeler mümkünse yıkanmadan, sadece lekenin olduğu kısma uygulama yapılarak temizlenmelidir.Temizliği yapılan kazak havalandırılmalıdır. Hassas olan bu giysiler yıkanırken birçok noktada dikkatli olunması gerekmektedir. Diğer giysi türlerine oranla daha seyrek yıkanmalıdır. Yıkama işlemlerinde kullanılan su ve suyun sıcaklığı çok önemlidir. Eğer kullanılan su kireçli ise kazakların yıpranma olasılığı artar. Suyun sıcaklığı da bu noktada etkilidir. Kullanılan sıcak su kazağı küçültür.

Elde yıkayın

Diğer kıyafetlere göre daha hassas olan yün kazakların temizlenirken zarar görmemesi için elde yıkama yöntemi en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Öncelikle kıyafetin tersini çevirin. Sıcak veya ılık su yerine soğuk su kullanmaya dikkat edin. Elde yıkamaya uygun çamaşır deterjanı kullanın. Eğer yoksa saç şampuanı da kullanabilirsiniz. Kıyafetten tüm deterjanın temizlendiğine emin olun ve kurumaya bırakın.

Sıkmayın

Kıyafetlerimizi yıkadıktan sonra ıslak kalmaması için genellikle sıkarız. Ancak kazakların yapısı bu işlem için uygun değildir. Hassas bir yapıya sahip olan kazakları yıkama işleminden sonra sıkarsak süner ve bollaşırlar. Böyle bir sonuçla karşılaşmamak için kazağı kuruması için bir havlu üzerine yerleştirin ve orijinal şekliyle olduğundan emin olun. Ardından kazağı sudan arındırmak için havluya sarın ve kurumasını bekleyin. Kurumayı bitirmek için giysiyi kuru bir havluyla tekrar sarın veya kuru bir yere yerleştirin.

Asmayın

Yünlü kıyafetleri asmak onların bollaşmasını ve sünmesini sağlar. Bu nedenle çok sık yıkamamak, yıkadıktan sonra da asarak kurutmamak gerekir. Kurutma makinesi ile kurutmak da doğru bir yöntem değildir. Kurutma makinesi kıyafetin yumuşak dokusunu kaybetmesine yol açabilir. Bu nedenle kıyafetin bir havlu üzerine serilerek kurutulması önerilir.

Ütüleme

Özellikle yün kıyafetler doğru ütülenmezse süner. Bu nedenle bu tarz kıyafetleri ütülerken dikkatli olunması gerekir. Öncelikle ütünüzün buhar ve ısı seviyesini orta olacak şekilde ayarlayın. Daha sonra kazağın iç kısmını hafif hafif ütüleyin. Çok bastırmadığınız ve ayarını yüksek tutmadığınız sürece kazağınızı sündürmeden ve yapısını bozmadan ütüleyebilirsiniz. İşlem sırasında ılık ütü ve hafif buhar kullanılması önerilmektedir.

Tüylenmeye karşı temizlik

Yün kazaklardaki tüylenmeden kurtulmak için kullanılan en etkili yöntemlerden biri jiletle yapılan temizliktir. Etkili olduğu kadar tehlikeli bir yöntem olduğu için jilet kullanılırken dikkatli olunmalıdır. Temizlenecek olan kıyafet, düz bir zemine serilir ve jilet eğik olacak şekilde hafifçe kıyafete sürtülür. İşlem sırasında kıyafete zarar vermemek için çok dikkatli olunmalıdır. Koli bandı kullanımı da tüylerden kurtulmak için en bilinen yöntemlerden biridir. Yüzey üzerine koli bandı yapıştırıp çekerek, tüylerin büyük bir bölümünü temizlemiş olursunuz. Çoğumuzun evinde bulunan kıyafet fırçası da tüylenen kazağı temizlemede etkili bir yöntemdir. Kazağın üzerinde topaklanmış olan ipçikleri toparladıktan sonra bir kıyafet fırçası yardımıyla iyice fırçalayın. Bu işlemi belirli aralıklarla tekrarlarsanız tüylenme sorununu çözebilirsiniz. Son olarak bütün bu yöntemlerin yanı sıra, tüylenen kıyafetlerin temizlenmesi için satılan tüy temizleme araçlarını kullanabilirsiniz. Silindir şeklinde olan bu ürünün bant şeklinde olan üst kısımları kıyafet üzerinde gezdirilerek kıyafetin tüyden arınması sağlanır. Elinizle yapabileceğiniz bu araçların pille çalışanları da satılmaktadır. Bu yöntemle de kıyafetlerinize zarar vermeden onları tüyden arındırabilirsiniz.

Doğru saklama

Kazakları saklarken askıda tutmamak çok önemlidir. Yaz aylarında askıda bekletilen kazaklar çok çabuk süner ve eskir. Bunu önlemek için kazakları yatay bir şekilde katlayarak muhafaza etmek gerekir. Kaşmir kazakların yapısının bozulmaması için ayrı ayrı poşetlerde güve ilaçları konularak kaldırılması gerekmektedir. Tüm bunlara rağmen yün kazaklar gerek yapısı nedeniyle gerekse kullanım süresi nedeniyle sünebiliyor. Bu yazımız bollaşan veya sünen kazaklar nasıl düzeltilir diyenlere faydalı olacak öneriler sunuyor.

BOLLAŞAN VEYA SÜNEN KAZAKLARI DÜZELTME YÖNTEMLERİ

Özellikle yün kıyafetlerin doğal streç ve esnek bir yapısı vardır. Vücut hareketlerimize göre şekillenen, nefes alan bir elyaftır. Yün elyafı yay şeklinde ve esnek bir yapıya sahiptir. Diğer kıyafetlere göre katlanmaya ve buruşmaya karşı dirençlidir. Ancak bakımı diğer kıyafetlere göre oldukça farklıdır. Gerekli önlemler alınırsa uzun süreli kullanımda sünme veya bollaşma gibi problemler karşımıza çıkmaz. Fakat bazı kazaklar alınan tüm önlemlere rağmen bollaşıp sünebilir. Bu kazakları eski haline getirmek, yapısını bozmadan daraltmak ve düzeltmek için bazı yöntemler mevcut.

Sıcak suda yıkama

Bunlardan ilki sıcak suda yıkama yöntemi. Isısı yüksek suda yıkanan kazaklar küçülür ve toparlanır. Ancak bu noktada suyun derecesini ayarlamak çok önemlidir. Çok yüksek ısılı suda yıkanan kazak gereğinden fazla küçülür ve daralırsa bu yöntem işe yaramayabilir. Bu nedenle sünen veya bollaşan kazakların 60 derece ısıda yıkanması tavsiye edilmektedir. Yıkadıktan sonra asmamanız önerilir. Yıkanan kazağın düz bir zemine serilen havlu üzerine kurumaya bırakılması daha doğru bir yöntemdir.

Sirkeli suda bekletme

Esneyen ve bollaşan trikolarınızı düzeltmek için sirkeli su yöntemini de kullanabilirsiniz. Triko kazaklarınızı yıkadıktan sonra önce ılık suya, sonra da bir miktar sirkeli suya batırın. Ardından asmadan, serdiğiniz havlu üzerine kurumaya bırakın. Trikolarınız eski haline geleceklerdir.

Elde daraltma

Diğer bir yöntem de elde daraltma yöntemi. Öncelikle kazağınızı ters çevirin. Bollaşan kazağınızı kavuşturmak istediğiniz formda başka bir kazağın altına yerleştirin. Bir sabun yardımıyla kazağın kenarlarından işaretleyerek geçin. Yapacağınız işlemi kolaylaştırması için koyduğunuz işaretleri bir iğne yardımıyla sabitleyin. Ardından işaretler üzerinden teğelleyin. Kol ve koltukaltı kısmında oluşabilecek hataları önlemek için mezura kullanabilirsiniz. Daha sonra teğellediğiniz bölgeler üzerinden dikiş makinesi yardımıyla geçin. Kazağın iç kısmında kalan paylar sizi rahatsız ediyorsa o kısımları kesip, kazağınızın düz kısmını çevirin. Böylelikle kazağınız eski formuna kavuşmuş olur. Oldukça basit olan bu yöntemi evde rahatça uygulayabilirsiniz. Eğer yapamıyorsanız bir terziden yardım alabilirsiniz.

Lastik geçirme

Sünen kazağın etek ucuna bir tığ yardımıyla geçirilen bebe lastiği kazağın daha fazla sünmesini engellemek için kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Bu yöntemle kazağınızın toparlanmasını sağlayabilir ve daha fazla bollaşmasını engelleyebilirsiniz.

Kazak bakımı ile ilgili diğer yazılarımız

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder