Safra Kesesinin Görevleri Nelerdir, Safra Kesesi Hastalıkları Nelerdir?

Safra Kesesinin Görevleri Nelerdir, Safra Kesesi Hastalıkları Nelerdir?

Karaciğerimizden salgılanan safranın toplanıp, karaciğerin alt kısmında bulunan torba şeklindeki organa safra kesesi denir. Yetişkin bir insan vücudu günde yaklaşık olarak 700 ml safra üretir.

Safra Kesesinin Görevleri Nelerdir?

• Vücuttaki safrayı depolamak ve belirli aralıklar ile onikiparmak bağırsağına vücuttaki safrayı salgılamaktır.
• Safranın diğer bir görevi ise yağları çok sayıda damlacıklara ayırmaktır.
• Vücuttaki yağ sindiriminin son ürünleri ve yağda çözünen vitaminlerin emilimine yardım eder. Bu vitaminler A, D, E, K vitaminleridir.
• Önemli işlevleri arasında kandaki önemli yıkım ürünlerinin atılmasında rol almaktır.
• Safra bağırsağa gelen mide asidi sebebi ile asidik karakter kazanmış besin karışımını nötralize eder.
• Yine safra antiseptik özelliği nedeni ile zararlı bakterileri öldürür.

Safra Kesesinin Gorevleri NelerdirSafra Kesesi Hastalıkları Nelerdir?
• Safra kesesi taşlarının neden olduğu hastalığa safre kesesi iltihabı denir. Safra kesesi iltihabı hastalığının tıp dilindeki adına kolesistit denmektedir. Kolesistit hastalığının 2 farklı türü vardır. İlki kronik safra kesesi iltihabıdır. Kronik safra kesesi iltihabında yani kronik kolesistit hastalığında safra kesesi büzülerek işlevini yerine getiremez hale gelir, sürekli safra salgısı kese hacminin artmasına neden olur. Bu hastalığa sahip olan kişilerde özellikle yemek yediklerinden hemen sonra gerginlik ve gaz hali gözlenir. Kişide sağ taraftan başlayarak kaburgaların altına kadar yayılan geçici bir ağrı ve sarılık nöbeti gözlenir. Bu hastalık genellikle 40 yaşını aşan ve fazla kiloya sahip olan bayanlarda görülmektedir.
• İkinci safra kesesi rahatsızlığı ise akut safra kesesi iltihabıdır. Bu hastalık safra yollarına yerleşmiş taşın neden olduğu bir hastalıktır. Bu hastalığın tıp dilindeki adı ise akut kolestit’dir. Bu rahatsızlığa yakalanan kişilerde karınlarının sağ üst kısmına gelen çabuk gelişen, şiddetli ve ani bir ağrı sırtta ve sağ omuzun ucuna kadar yayılan bir ağrı fark ederler. Bu kişilerde bulantı, kusma ve ateş görülür.
• Safre kesesi iltihabının her iki çeşitinde de hiç vakit kaybetmeksizin doktora başvurulmalıdır. Çünkü bu hastalıklarda bazı durumlarda ameliyat gerekli olabilir.
• Safradan aşırı miktarda tuz ve su kaybı nedeni ile safraya aşırı miktarda kolesterl salgılanması gibi anormal durumlarda kolesterol çökebilir ve safra taşları oluşma riski ortaya çıkar.
• Safra kesesinin safra taşları yada başka nedenler yüzünden tıkanması sonucu safra bağırsağa dökülmez ve bu yüzden safra pigmenti karaciğer yada safra kesesi tarafından geri emilip kana karışır. Ve bu yüzden de sarılık hastalığı adı verilen hastalık ortaya çıkar. Bu hastalık sonucu göz akı ve deri sarı bir renk alır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder