Mobilya Bakımı A’dan Z’ye

Mobilya Bakımı A’dan Z’ye

A’dan Z’ye mobilya bakımı diyoruz çünkü gerçekten de aşağıda her türlü mobilyaya nasıl bakım ve onarım uygulayacağınızı ve acil temizlik ve leke çıkartma bilgilerini bulabileceksiniz. Mobilya cila yapımından tutun mobilyayı parlatmaya varana kadar aklınıza gelecek bir çok mobilya bakımında bilmeniz gereken bilgileri siz ipuçlarım okurları için bir araya topladık.

 

Mobilya bakımında bilinmesi gerekenler

Ahşap Yer Döşemeleri; Mobilya bakımında pek dikkat edilmeyen fakat çok önemli olan bir durum ahşap yer döşemeleridir. Ahşap yer döşemeleri sürekli olarak çizilir ve biz bunu fark ettiğimizde yer döşemesi artık çok zarar görmüştür. Bu yüzden özellikle yeni döşenen döşemeleri ya da tamir görmüş döşemelerin çizilmesini önlemek için bilhassa mobilyalarınızın yerini değiştirirken mobilya ayaklarının alt kısmına naylon kalın çorap geçirin. Eğer ahşap döşemeler çoktan çizilmişse bu sefer bu çiziklerin üzerine ya da komple ahşap döşemenin tamamına balık yağı uygulayın ve en az 1 gün boyunca bu şekilde döşemeyi bekletin.

 

İşlenmiş Mobilyalar; Mobilya üzerindeki o ince işlemeleri koruyabilmek için cilalama bezlerinize iyi bakmanız gerekir. Çünkü bu bakımın mükemmel olması için bezlerinde temiz ve pürüzsüz olması gerekir. Ayrıca bu bezler kesinlikle yıpranmış olmamalı ya da yıpranmış herhangi bir bez işlenmiş mobilya temizliğinde ya da bakımında kullanılmamalıdır. Çünkü zaten yıpranmış olan bezin iplikleri bu ince işlemeli mobilyaların her bir yanına takılır ve işlemelere zarar verir. İşlemeli mobilyaları korumak için mümkünse normal ya da yağlı cila kullanmak yerine balmumu cilası kullanın.

Ahşap Zeminler; Ahşap zeminlerin yüzeyindeki ufak tefek lekeleri temizlemek için temiz bir suyun içerisine bir miktar sirke ilave edin ve bu karışımın içerine yumuşak bir bez batırıp bu bez ile ahşap zeminleri ovarak silin. Bu uygulama sayesinde hem temizlik hem de parlatma işlemi uygulamış olacaksınız.

Ahşap Mobilyalar; Ahşap mobilyaların hem çiziklerini kamufle etmek hem de ahşap mobilyayı parlatmak isterseniz o zaman mobilyanın üzerine kahverengi ayakkabı boyası uygulayın ve üzerine de cila sürün. Ahşap mobilyalarınızı temizledikten sonra mutlaka yüzeye limon suyu uygulayın. Bunun için bir litre kadar suyun içerisine 1 tane büyük limon sıkmanız yeterlidir. Bu sayede mobilya temizliği sonrasında mobilya yüzeyinin çok uzun bir süre boyunca parlak kalmasını sağlarsınız. Ahşap mobilyaları temizlerken en hızlı ve en işe yarayan yöntem soğuk çay kullanarak mobilyaları temizlemektir. Bu sayede de mobilyalarınızı kimyasal temizleme maddelerinden de korumuş olursunuz.

Ahşap piyano bakımı

Ahşap Piyano; Ahşap piyanonun tuşlarını temizlemek için tuşları yavaş bir şekilde bir tane limonun yarısı ile ya da limon suyu ve tuzu karıştırarak macun oluşturup temizleyin. Sonrasında tüm tuşları yumuşak dokulu temiz bir bez yardımı ile silin. Eğer isterseniz temiz ve yumuşak dokulu bir bezi saf alkolün içerisine hafif bir şekilde batırın ve tuşları güzelce silin. Sonrasında yine yumuşak dokulu ancak kuru bir bez ile tuşların hepsini kurulayın. Piyano tuşları fildişi olduğu için kesinlikle sabunlu su ile temizlenmemelidir çünkü sabunlu su tüm tuşların üzerinde lekeler bırakır. Eğer piyanonun tuşları plastik ise o zaman yumuşak dokulu bir bezin üzerine bir miktar diş macunu sürün ve bu bez ile tuşları iyice silin.

Ahşap Mineli Mobilyalar; Bu mobilyalar mutlaka ayda 3 defa olmak üzere nemli bir bez yardımı ile silinmelidir. Silme işlemi ardına mobilyanın kuruduğundan emin olduktan sonra bu seferde sıcak deterjanlı su hazırlayın ve sonra da bu suyun içerisine 1 yemek kaşığı kadar karbonat ekleyin. Sonrasında bu karışımın içerisine temiz bir bez batırın ve bu bez yardımı ile mobilyanızı güzelce silin. Sonrasında aynı karışıma başka bir bez batırın ve gözünüze çarpan lekeleri bu bez ile temizleyin.

Mine Süslü Mobilyalar; Eğer mobilyalarınız mine süsüne sahipse bu mobilyaları sadece temiz ve ılık su ve yumuşak dokulu bir bez ile silip, sonrasında mobilyayı yine temiz bir bez ile kurutabilirsiniz.

 

Ahşap masa bakımı

Ahşap Masa; Ahşap masanızı arada sırada zeytinyağı ve sigara külü karışımı ile silin. Bu sayede mobilya yüzeyi doğal bir şekilde parlayacaktır. Eğer masa artık eski parlaklığını yitirmişse o zaman iki tatlı kaşığı dolusu demlenmiş yaprak çayı güneş ışığında tamamen kurutun. Daha sonra bu çayları temiz bir tülbentin içine koyun ve içerisine en fazla 8 damla kadar hardal yağı ilave edin. Sonrasında tülbenti aynı kese bağlar gibi bağlayın ve bu şekilde masanıza tamamen sürün. Eğer masa çok ciddi bir şekilde parlaklığını yitirmiş ve neredeyse tamamen matlaşmış ise o zaman ahşap masanızı gaz yağı ve hardal esansı ile silip tamamen parlatabilirsiniz.

mobilya-bakim-nasil-yapilir

Diğer Ahşap Mobilyalar; Evde kendi mobilya cilanızı hazırlamak için 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ile 1 yemek kaşığı kadar sirkeyi 750 mili litre kadar sıcak suyun içerisine ilave etmeniz yeterlidir. Daha sonra bu karışımı çok iyi bir şekilde karıştırın ve mutlaka karışım hala sıcakken kullanın. Ancak bu cilayı mobilyaya uygulamadan önce mobilyanızın tozlarını çok iyi bir şekilde alın. Sonrasında temiz ve yumuşak bir bezi bu cilanın içine batırın ve mobilyalarınızı çok iyi bir şekilde ovun. Ahşap mobilya bakımı uygulamak için 1 yemek kaşığı kadar terebentin ile 750 mili litre kadar deterjan ilave edilmiş su ile mobilyalarınızı her 3 ayda bir silebilirsiniz. Bu sayede hem mobilya hijyenini hem de mobilyanın parlaklığını garanti etmiş olursunuz.

 

Mobilyalarınızı Koruyun; Mobilyaların özellikle ahşap mobilyaların baş düşmanı beyaz karıncalardır. Bu beyaz karıncaların hem dadanmasını engellemek hem de olanları kaçırmak için en iyi yöntem mobilyaların oyuklarına gaz yağı sürmektir. Eğer beyaz karıncalar tahta rafları talan ettiyse likit parafin ile kafuru karıştırın ve bu karışımı belirli yerlere koyun. Mobilya üzerindeki mum lekelerini ilk önce saç kurutma makinesi yardımı ile eritin ve sonra da temiz bir bez ile silerek mobilyanızı temizleyin.

Bazı mobilyalarda dökme demir parçaları bulunur ve bu parçalar zaman içerisinde paslanır ve mobilyayı çok kötü gösterir. Bu yüzden böyle bir durumda bu pas lekelerini gazyağı ile güzel bir şekilde silin. Daha sonra hemen üzerine hayvansal herhangi bir yağ sürün ve kendi kendine kurumaya bırakın. Eğer gazyağı kullanmak isterseniz o zaman pas lekelerini amonyak yardımıyla da temizleyebilirsiniz. Amonyak ve sıcak su kullanmanız yeterli olacaktır.

 

Eğer halınızı sürekli olarak siliyor ve halı üzerindeki lekeleri halıları kaldırmadan temizliyorsanız mutlaka mobilyalarınızın ayak kısımlarına plastik kalın torbalar bağlayın. Bu sayede hem mobilyanızı hem de halılarınızı korumuş olursunuz. Ahşap mobilyalarınız her hafta ya da her ay yapmak yerine bunu doğru bir şekilde yapmanız mobilyanızın ömrünün uzamasına yardımcı olacaktır. Pekiyi ahşap mobilya bakımı ne zaman yapılmalıdır? Bu sorunun cevabını almak ve daha birçok diğer ipucunu da öğrenmek için ahşap mobilya bakımı ne zaman yapılmalı isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kaplama Mobilyalar; Kaplama mobilyalarınızı ilk önce sıcak su ile daha sonra da soğuk su ile silebilirsiniz. Durulama işlemini de mutlaka soğuk su ile yapın. Ancak kaplama mobilyalar kesinlikle yaz zamanlarında ya da kış zamanlarında güneş ışığından uzak tutulmalıdır. Güneş ışığı kaplama mobilyalarda zarar verici özelliğe sahiptir.

 

Mobilya bakımı için cila yapımı

Mobilya bakımı için cila; Mobilyalarınızı sürekli olarak korumak bu sırada da tasarruf yapmak isterseniz o zaman evde kendi mobilya cilanızı hazırlamayı da öğrenmeniz gerekir. Mükemmel ve kaliteli bir cila hazırlamak için aynı miktardaki sirke ve neft yağını keten tohumu yağı ile hazırlayın. Daha sonra bu karışımı temiz bir şişeye alın ve kullanmadan önce mutlaka çok iyi bir şekilde çalkalayın. Sonra temiz ve yumuşak bir bez yardımı ile cilayı mobilyalarınıza uygulayın. Veya sadece 1 ölçü kadar limonun suyu ile 2 ölçek kadar zeytinyağı ya da sebze yağını çok iyi bir şekilde karıştırabilir ve muhteşem bir mobilya cilası hazırlayabilirsiniz. Mobilyalarınızın tozunu alırken de yumuşak ve temiz bir keçi derisi kullanırsanız o zaman hem mobilyanın tozunu alır hem de aynı zamanda mobilyanızı doğal olarak cilalamış olursunuz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli husus cilalama işlemini mobilya nemliyken ya da mobilya üzerinde beyaz lekeler varken yapmamanızdır.

 

Cila Çıkarıcı Hazırlayın; Bazen sadece evde cila hazırlamak yetmez. Çünkü mobilya üzerindeki eski cilalar kalkmadan yeni cila mobilyaya uygulanamaz. Bu yüzden de evde cila çıkartıcı hazırlamanız gerekir. Bunun için aynı miktarda olan su ile sirkeyi karıştırıp evde kendi cila çıkartıcınızı hazırlayın. Daha sonra temiz bir bezi hazırladığınız cila çıkartıcı ile iyice nemlendirin ve bu bez tamamen kuruyana kadar mobilyalarınız üzerindeki eski cilaları ovun.

Mobilya bakımı: Çatlaklar; Mobilyalarınız üzerinde meydana gelen küçük çatlaklara ulaşmak o kadar da kolay değildir. O yüzden bu işi kolaylaştırmak için temiz bir pamuğu çubuğa sarabilirsiniz. Ya da mobilyayı cilalamak veya sadece tozunu almak için temizleme sıvısını ya da mobilya cilasını boya fırçasının üzerine püskürtün.

 

Mobilya çatlaklarını kapatmak için isterseniz biraz tutkal ile karbonatı karıştırabilir ve derin çatlakları bu karışım ile doldurabilirsiniz. Çivi delikleri ya da küçük çatlakları onarmak için isterseniz diş macunu da kullanabilirsiniz.

Görünmeyen Mobilya Çizikleri; Özellikle koyu ahşap mobilyalar üzerinde olan pek fazla dikkat çekmeyen çizikleri iyot ile birlikte boyamak sureti ile tamamen kapayabilirsiniz. Açık renkteki ahşap mobilyalar üzerindeki dikkat çekmeyen çizikleri brezilya kestanesi ya da ceviz kabuğu ile güzelce ovarak temizleyebilirsiniz. Eğer isterseniz bu çiziklerim üzerinden kalıcı boya kalemleri ile geçebilirsiniz. Ancak kalemi direk sürmeyin. Onun yerine boya kalemini eritin ve bu erimiş olan boya ile çiziklerin üzerinden geçin.

Eğer eviniz ahşap mobilyalar ile doluysa asla ama asla bu mobilyaları ısı kaynaklarının yakınına yerleştirmeyin. Çünkü mobilyalar bu ısı kaynakları yüzünden zaman içerisinde siz fark etmeseniz de çatlamaya başlayacaktır. Ayrıca mobilya sürekli olarak rutubetli bir yerde kalırsa mobilya zaman içinde şişecek ve çekmecelerin açılması da zorlaşacaktır. Bu yüzden arada sırada mobilyalara sabun sürüp çekmece raylarını kaygan bir şekilde tutabilirsiniz.

Mobilya bakımı: Yapışkan İzler; Mobilyanız üzerinde olan yapışkan izlerini temizlemek için en iyi yöntem evde hazırlayacağınız özel temizleyici malzemesidir. Bunun için 1 yemek kaşığı kadar neftyağı ile 3 yemek kaşığı kadar da kaynattığınız keten tohumu yağını sadece 1 litre kadar sıcak su ile karıştırın. Daha sonra bu malzemelerin hepsini çok iyi bir şekilde karıştırın ve kendi kendine soğumasını bekleyin. Sonrasında temiz ve yumuşak bir bezi güzelce ıslatın ve gerekli gördüğünüz bölgeleri iyice silin. Sonra temiz ve kuru bir bez ile mobilyanızı kurutun ve sonrasında mobilyanızı cila için ovun.

 

Mobilyaların Yerini Değiştirmek;

Halılarınızın üzerindeki mobilyaların yerlerini değiştirmek için mobilyanın her bir ayağının altına birer tane kavanoz kapağı yerleştirin. Kapakların yüzeyleri hem düzgün hem de kaygan olduğu için mobilyanız halı üzerinde rahatça kayacak ve halınıza zarar vermeyecektir. Eğer mobilyanız aşırı derecede ağır değilse ve evde de o anda kapak ya da benzeri bir şey bulamadıysanız o zaman kalın karton parçalarını da mobilya ayaklarının altına yerleştirebilirsiniz. Eğer düz bir yüzeyin üzerinde mobilyanızı sorunsuz bir şekilde kaydırmak isterseniz o zaman mobilyalarınızın ayaklarının altına yuvarlak bir şekilde doğradığınız patates kabuklarını yerleştirebilirsiniz.

mobilya bakiminda eşyalarin yerleri

Ahşap Cilaları Koptuysa; Eğer mum yüzünden cila yok olacaksa o zaman mum lekesini koparmak yerine sadece saç kurutma makinesi yardımı ile daha önceki gibi eritin. Bu sırada da bir yandan balmumu erirken sizde bölgeyi sirkeli su ile iyice silin ve hemen bölgenin üzerine cila uygulayın.

Cilalarken Dikkat; Eğer mobilyanızı cilalamaya karar verdiyseniz mobilyanızın tozunu aldıktan sonra ve cilalama öncesinde temiz bir bezi sıcak suyun içine batırın ve bu bez ile mobilyanızı çok iyi bir şekilde silin. Bu yöntem sayesinde mobilyanızda parmak izi olmayacak ve cilada çok daha parlak bir şekilde duracaktır.

 

Eğer isterseniz 1 fincan kadar sirke ile 1 fincan kadar da zeytinyağını karıştırabilir ve bu malzemeleri sprey başlıklı bir şişeye koyabilirsiniz. Bu karışım sayesinde hem mobilya üzerindeki lekelerden kurtulursunuz hem de mobilyanızı cilalayıp parlatmış olursunuz. Bir diğer evde hazırlanabilecek ahşap mobilya cilası da 5 damla kadar lavanta özü ve çeyrek fincan kadar da keten tohumu yağı ile hazırlanabilir. Malzemeleri bir araya getirdikten sonra hepsini temiz bir kabın içerisinde güzel bir şekilde karıştırın. Daha sonra yumuşak dokulu temiz bir bez yardımı ile mobilyanızı güzel bir şekilde ovun ve sonrasında kuru bir bez ile silme işlemi uygulayın. Bu sayede mobilyalarınızı hem parlatacak hem de mis gibi kokmalarını sağlayacaksınız. Koltuk üzerindeki lekeleri temizlemek için biraz sıcak su, biraz oksijenli su ve birazda kolonyayı karıştırın. Daha sonra koltuklarınızı hafif bir şekilde ve bir bez yardımı ile koltuktaki lekeli bölgelere uygulayın. Fakat bu uygulama çok güçlü bir uygulama olduğu için koltuğun görünmeyen bir yerinde ufak bir test uyguladıktan sonra temizleme işlemine geçin.

 

Mobilyayı Parlatırken; Mobilyanızı parlatmak için isterseniz 2 kaşık kadar zeytinyağı ile 4 kaşık kadar sert sirke ve 3 kaşık kadar da terebentini temiz ettikten sonra, tüm bu malzemeleri bir araya getirip çok iyi bir şekilde karıştırın. Daha sonra bu karışım ile mobilyalarınızı güzelce parlatın.

Kadife Kaplama Mobilyalar; Kadife kaplı mobilyanızı parlatmak için mobilyayı sirke ilaveli su ile silebilir ve mobilyanızın parlamasını sağlayabilirsiniz.

Deri Kaplama Mobilyalar; Deri kaplı mobilyalarınızı temizlerken portakal kabuğu ya da limon kabuğu ile temizleyip, mobilyanın tamamen parlamasını sağlayabilirsiniz.

 

Mobilya parlatma doğal yöntemler;

Doğal Parlatma; 8 damla kadar portakal yağı ile 1 tatlı kaşığı kadar sıvı arap sabunu ve 1 fincan kadar limon suyunu temin ettikten sonra tüm malzemelerin hepsini temiz bir şişeye koyun. Seçtiğiniz şişe sprey başlıklı olmalıdır. Daha sonra bu şişeyi güzel bir şekilde çalkalayın ve mobilyanızın üzerine gerektiği kadar püskürtün. Sonrasında temiz ve kuru bir bez yardımı ile mobilyanızı iyice kurutun. Bu sayede ahşap mobilyalarınız hem hijyenik olacak hem hızlı bir şekilde parlayacak hem de muhteşem bir şekilde kokacaktır.

Ya da isterseniz 20 damla kadar sedir ağacı esansı ile 5 damla kadar portakal yağı ve 1 bardak su ile yarım fincan kadar da arap sabununu karıştırın ve bu karışımı sprey başlıklı bir şişeye koyun. Sonrasında mobilyanıza karışımı püskürtün ve yine kuru bir bez ile mobilyalarınızı iyice kurutun. Bu uygulama sonrasında hem mobilyanız temizlenecek hem de ahşap ihtiyacı olan bakımı görmüş olacaktır.

 

Cilalı Mobilya bakımı; Cilalı mobilyalarda en çok canınızı sıkan durum, mobilya üzerine yerleşen ve hiç de hoş görünmeyen su lekeleridir. Bu su lekelerinden kurtulmak için aynı miktarlardaki 90 derecelik alkol ile zeytinyağını çok iyi bir şekilde karıştırın. Daha sonra yumuşak dokulu bir bezi bu karışımın içerisine batırın ve bu bez ile mobilya üzerindeki su lekelerini ovuşturun. Bu sayede lekelerin tamamen yok olduğunu görebilirsiniz. Ancak bu işlem ardına eğer mobilya üzerindeki cila hafif bir şekilde bozulmaya başladıysa o zaman sigara külü ile zeytinyağını karıştırın ve bu karışımı bir beze alıp bu bez ile mobilyanızı daireler çizerek ovalayın. Bu uygulama sonrasında cilanın yenilendiğini fark edeceksiniz.

Boyalı Mobilya; Boyalı mobilyalara bakım yaparken en etkili ve en doğal yöntem süt ile uygulanan yöntemdir. Bunun için sütü kaynatın ve sonrasında temiz ve yünlü bir bezi bu sıcak süt ile iyice ıslatın. Daha sonra bu bezin üzerine sıvı yağ sürün ve mobilyalarınızı bu bez ile güzelce silin. Bu yöntem sayesinde hem mobilyanızı temizlemiş hem bakımı yapmış hem de parlatmış olacaksınız.

 

Su Deliklerini Kapayın; Sıvı yağ ile tuzu karıştırın ve bu karışımı mobilya üzerindeki su lekelerine bol miktarda sürün. Daha sonra en az 15 dakika boyunca bekleyin ve sonrasında mobilyanızı kuru ve temiz bir bez ile silin. Sonra da her zaman yaptığınız gibi cilalama işlemi uygulayın. Veya isterseniz bir miktar kızgın soda ile birazda diş macununu temiz ve ıslak bir beze sürün ve sonrasında lekeli bölgeleri hafif bir şekilde ovun. Ya da mobilya üzerindeki su lekesinin ya da deliğinin üzerine bol miktarda mayonez sürün ve bu şekilde mobilyanızı en az 1 gece boyunca bekletin. Ertesi sabah yumuşak dokulu, kuru ve temiz bir bez ile bu bölgeleri iyice silin. Ya da cilayı yeniden kazanmak için 1 yemek kaşığı kadar limon yağı ile yarım litre kadar da bitkisel yağı karıştırın. Daha sonra temiz bir bez ile bu karışımı mobilyanızın üzerine uygulayın. Bu sayede hem mobilyanıza bakım yapmış hem de mobilyanızın cilasını yenilemiş olursunuz.

Sıcak Tabak İzi; Eğer mobilyanızın üzerinde tabak izi varsa hemen bu lekenin üzerine terebentin uygulayın ve sonra da kaynamış olan keten yağı ile mobilyanızı güzel bir şekilde ovun. Daha sonra yumuşak ve temiz bir bez yardımı ile mobilyanızı iyice parlatın.

Grileşen Ahşap Yüzeyler; Eğer mobilyanızın üzerinde beyaz-gri lekeler var ise o zaman yarım litre kadar su ve birazda sirkeyi çok iyi bir şekilde karıştırın ve sonrasında temiz bir bezi bu karışımın içerisine batırın. Daha sonra ıslattığınız bu bezi hafif bir şekilde sıkın ve bezi nemli bir şekilde bırakın. Sonrasında bu nemli bez ile mobilyanızın beyaz-gri bölgelerini çok iyi bir şekilde ovalayın.

 

Mobilya bakımı: Siyah Vernikli Mobilyalar

Siyah vernik lekelerinden kurtulmak için çok koyu bir çay demleyin. Daha sonra bu çayın tamamen soğumasını bekleyin. Sonrasında yumuşak ve temiz bir bezi tamamen soğumuş olan çaya iyice batırın ve tüm siyah vernik lekelerini iyice ovalayın. Sonrasında kuru ve temiz bir bez yardımı ile tüm yüzeyi iyice kurutun. İşlemin sonunda siyah vernik lekelerinden tamamen kurtulduğunuzu görebilirsiniz.

Ahşap olan mobilyalar genellikle ilk alındıkları zaman ya verniklenmiştir ya da balmumu sürülmek sureti ile tamamen cilalanmıştır. Ancak bu mobilyalar kullanıldıkça, dökülen lekeler, sıçrayan kirler, sıcak ve soğuk ve birçok farklı nedenden dolayı zaman içerisinde eski parlaklık ve güzelliklerini kaybetmeye başlarlar. Bu yüzden bilhassa ahşap mobilyaların düzenli olarak tozları alınmalı, kirleri giderilmeli, çatlaklara karşı korunmalı, temizlenmeli ve cilalanmalıdır. Ancak bu bakımlar çok fazla uygulanırsa bu durumda ahşap mobilyanın çok daha çabuk bir şekilde eskimesine neden olacaktır. Bu yüzden mobilyaların süresini uzatmak için kirlenmelerini geciktirmek en akıllıca yöntemlerden biridir. Bunun için kesinlikle ahşap mobilyada henüz kir varken cila uygulaması yapılmamalıdır. Ancak cila uygulaması mobilyanın tamamen temiz olduğu emin olunduktan sonra yapılmalıdır.

 

Bu sayede mobilya üzerine leke değdiği zaman, mobilya üzerindeki cila lekenin mobilya yüzeyine yerleşmesini engelleyecektir. Cilalı olan bir mobilya yüzeyine herhangi bir yiyecek ya da içecek döküldüğünce leke yer etmeyecek ancak cilayı daha donuk gösterecektir. Bu yüzden de cila uygularken çok fazla cila uygulanmamalıdır. Önemli olan cilayı bol sürmek değil az miktardaki cilayı tüm mobilya yüzeyine yedirmektir. Bu nedenle cila yaparken bu küçük ayrıntıya dikkat etmeniz gereklidir. Ancak ilk defa kendiniz cila uygulayacaksanız ve cilanın fazla ya da az olup olmadığını anlamak istiyorsanız tek yapmanız gereken şey cila uyguladıktan sonra parmağınızı mobilyanın üzerine hafifçe koymaktır. Eğer parmağınız cilalı mobilya üzerinde iz yapıyor ise bunun anlamı cilayı mobilyaya çok fazla uyguladığınızdır.

Antika Mobilyalar; Antika mobilyaları temizlerken çok dikkat edin. Mümkünse bu antika mobilyaları doğal temizleme malzemeleri ile temizleyin. Veya 2 ölçek kadar neft yağı ile 1 ölçek kadar kaynamış keten tohumunu çok iyi bir şekilde karıştırın. Ya da aynı miktardaki neftyağı ile kaynamış keten tohumu ve birde sirkeyi çok iyi bir şekilde karıştırın. Daha sonra temiz ve yumuşak bir bez ile mobilyanızı silin ve sonrasında yumuşak ve kuru bir bez ile kurulayıp cilalama işlemi için mobilyayı hazırlayın.

Ahşap Mobilyadaki Kötü Kokular;

Antika mobilyaların kötü kokularını gidermek için bir miktar kadar keklik üzümü yağı ile birlikte mobilyalarınızı çok iyi bir şekilde ovun. Bitkinin kokusu geçtiği zaman varsa mobilyadaki küf kokusu dahi tertemiz olacaktır. Ya da isterseniz temiz bir bez parçasına biraz kumaş yumuşatıcı dökün ve sonrasında mobilyaların iç kısımlarını iyice ovun. Antika mobilyalarınızdaki küf kokusunun önüne geçmek istiyorsanız o zaman antika eşyanın içine birkaç tane mangal kömürü koyun. Bu sayede küf kokusunun ağırlığı neredeyse kapanacaktır. Eğer küf kokusunun önüne geçemediyseniz o zaman kaynamış olan keten tohumu yağını antika mobilyanızın içerisine sürün ve yağ tamamen kuruyana dek bekleyin. Daha sonra çok kaliteli bir cila ya da vernik ile bu bölgeleri iyice fırçalayın. Eski sandık mobilyalarınıza yerleşmiş olan kötü kokuları gidermek için taze bir dilim ekmeği sirke ile iyice ıslatın ve en az yarım gün boyunca antika sandığınız içerisinde bu ekmek parçasını bekletin.

Dolap, büfe, kütüphane türündeki mobilyalarda zaman içerisinde meydana gelen hoş olmayan kokulardan kurtulmak için bu mobilyaların içerisine bir bardak kadar kaynar süt yerleştirin. Daha sonra mobilyaların tüm kapaklarını iyi bir şekilde kapayın ve içeriye yerleştirdiğiniz süt buz gibi olana kadar sütün soğumasını bekleyin ve bu sırada da kapakları kesinlikle açmayın.

Yaldızlı Ahşap Mobilyalar; Bu mobilyaların tozları düzenli olarak alınmalıdır. Eğer mobilyanın yüzeyi mat gibi görünüyor ise o zaman yumuşak dokulu bir bezin üzerine mineral içeren bir ispirto dökün ve bu bez ile mobilyayı güzel bir şekilde ovun. Daha sonra başka bir yumuşak bezin üzerine silikon sürün ve mobilyanızı güzel bir şekilde parlatın.

Ahşap Mobilyadaki Beyaz Lekeler; Özellikle maun mobilyadaki beyaz lekeleri ya da noktaları temizlemek için bölgeyi vazelin ile çok kalın bir şekilde kaplayın. Bu şekilde vazelini mobilya üzerinde 2 gün boyunca bekletin.

Ahşap Kâğıtları; Sıvı yağın içerisine ahşap mobilyadan kopan ahşap parçayı batırın ve sonrasında bu parçayı vazelin ile ovun.

Isı İzleri Kalmasın; Özellikle vernik ya da godamak ile kaplanmış olan ahşap mobilyaların yüzey kısmında bulunan ısı izlerini geçirmek için kâfur ruhunu temiz ve yumuşak dokulu bir beze uygulayın ve sonrasında bu bez ile lekelerin üzerinden hafif bir şekilde geçin. Daha sonra bir süre kuruması için bekleyin ve sonrasında mobilya yüzeyine cila uygulayın. Vernikli olan ahşap mobilyalar için keten tohumu yağı ve sünger taşı macunu uygulayabilirsiniz. Ancak bu noktada ısı izinin yönüne doğru ovma ve cilalama işlemini uygulayın. Bu işlemden sonra ısı izi hala geçmediyse o zaman ısı izi olan bölgeyi diş macunu yardımı ile güzel bir şekilde ovun.

Mobilya Çarpma İzleri; Eğer isterseniz mobilyalarınızda meydana gelen çarpma izlerini kendiniz evde tamir edebilirsiniz. Bunun için zarar görmüş olan mobilya bölgesini hemen yapışkan bir kâğıt ile çerçeveleyin. Daha sonra temiz bir pamuk parçasını temiz bir suya hafifçe batırın ve zarar görmüş bölgede pamuğu tutturun. Pamuğun zarar gören bölgede en az bir gece boyunca kalmasını sağlayın ertesi sabah hem pamuğu hem de yapışkan kâğıdı yavaş bir şekilde kaldırın. Bu sayede mobilyanızın eski haline geldiğini göreceksiniz.

Mobilya bakımında Toza Dikkat; Eğer mobilyanızın bacak kısımları çok alçaksa ve mobilyanızda çok ağır ise bu tür bir mobilyanın tozunu almak işkence gibi gelecektir. Ancak uzun ve temiz bir sopaya eski ve temiz bir yün kazağı güzel bir şekilde dolarsanız ve bu sopayı bu şekilde mobilyanın altında gezdirirseniz hemen hemen mobilyanın alt kısmındaki ve ayaklarındaki tüm tozları alabileceksiniz.

mobilya-bakiminda-toz-alimi-1

Mobilyalarınızın kolay bir şekilde tozlanmaması için 1 limonun suyu ile 1 çay bardağı kadar da zeytinyağını çok iyi bir şekilde karıştırın. Daha sonra yumuşak bir bez yardımı ile bu karışımı mobilyanıza uygulayın. Mobilyayı hem temizlemek hem de tozlanmasını geciktirmek için aynı ölçülerde sirke ve limon suyu ya da bitkisel yağ ve limon suyunu iyice karıştırın. Daha sonra bu karışımı temiz bir bez yardımı ile ve sadece incecik şeritler halinde mobilyanızın üzerine uygulayıp, mobilyanızı ovabilirsiniz.

Ahşap eşyalardaki yağ lekesi

Yağ Lekelerine Dikkat; Eğer mobilyalı koltuğunuzun üzerine yağ damladıysa hemen yağ lekesinin üzerine karbonat dökün ve sonra hafif bir şekilde karbonatı ıslatın. Bu şekilde karbonatın lekenin üzerinde 2 saat kalmasına izin verin. En az 2 saat sonra nemli bir bez ile lekeli bölgeyi silin. Bu sayede karbonat ile karışan su çok hızlı bir şekilde yağ lekelerini temizleyecektir. Ancak yağ lekesi durumunda asla lekenin üzerine deterjan uygulamayın. Çünkü bu deterjan koltuğun hem rengini açacak hem de kumaşı yıpratacaktır.

Bambu Mobilya bakımı; Bambudan yapılmış olan mobilyalarınızı hem temizlemek hem de parlatmak için bir miktar kadar ılık ve temiz suyun içerisine biraz tuz ve birazda limon suyu ilave edin. Daha sonra sert ve temiz bir fırçayı bu karışımın içerisine batırın ve bambu mobilyanızı çok iyi bir şekilde fırçalayın. Bu sayede hem bambu mobilyanızı temizlemiş hem parlatmış hem de sararmasını engellemiş olacaksınız.

Bambuyu Düzeltin; Bambu mobilyanızı yeniden düzeltmek için sabunlu sıcak bir kova su hazırlayın ve bu suyun içerisine de birkaç kaşık kadar tuz ilave edin. Daha sonra mobilyanın her iki tarafını da temiz bir sünger ile iyice silin ve sıkılaşmasına yardım edin. Sonrasında temiz ve ıslak bir yardımı ile tüm mobilyanızı durulayın ve güneşte kuruması için bırakın. Daha sonra mobilya tam kurumadan yani hafif nemliyken mobilyayı temiz bir havlu ile güzelce sarın ve hemen üzerinden sıcak bir ütü gezdirin. Tüm işlemlerin ardına mobilyanızı birde gazyağı yardımı ile silerseniz bambu mobilyanızın ömrünü iki katına çıkartmış olursunuz. Mobilyanın parlamasını istiyorsanız o zaman da mobilyayı tuzlu su yardımı ile silin.

Sepet Mobilyalar; Sepet mobilyalar kesinlikle soğuk havada balkonda ya da dışarda bırakılmamalıdır. Çünkü özellikle soğuk havalar bu sepet mobilyaların çok hızlı bir şekilde çatlamasına hatta kırılmasına neden olacaktır. Sepet mobilyalar eğer dikkat edilmezse çok çabuk bir şekilde kurur. Bu durumda mobilyanın ömrünü kısaltır. Bu durumun önüne geçilmesi için mutlaka mobilyanın neme ihtiyacı vardır. Bunun için bilhassa kış zamanlarında odada hava nemlendirici bir makine çalıştırın. Sepet mobilyaları temizlemek için sıcak su hazırlayabilir ve sert fırça yardımı ile mobilyanızı temizleyebilirsiniz. Mobilyanın sararmasını önlemek için isterseniz suyun içerisine bir miktar tuz ekleyebilirsiniz.

Plastik Mobilya bakımı; Plastik mobilyalarınızı ilk günkü parlaklığına kavuşturmak istiyorsanız bir miktar kadar diş macununu yüzeye güzelce sürün ve çok iyi bir şekilde yumuşak bir bez yardımı ile ovun. Sonrasında başka yumuşak ve temiz bir bez ile plastik yüzeyi iyice parlatın. Bu sayede hem plastik mobilyayı temizlemiş hem parlatmış hem de birçok çiziği otomatik olarak yok etmiş olacaksınız. Ya da isterseniz herhangi bir metal parlatıcı ürün ile mobilya yüzeyini ovarak parlatabilirsiniz. Daha sonra yüzeyi çok iyi bir şekilde durulayın ve sonrasında yumuşak ve temiz bir bez ile parlatın. Bu noktada unutmamanız gereken plastik mobilyalarda meydana gelen izleri ve lekeleri temizlemek için kesinlikle aseton, benzin, çamaşır suyu ya da çok sert aşındırıcı maddeler kullanmamaktır. Çünkü maddeler plastik mobilyanın ömrünü kısaltır ve aynı zamanda plastik üzerinde kullanılmaları tehlikelidir.

Hasır mobilya bakımı

Hasır Mobilya bakımı; Hasır mobilyaların zaman zaman hafif bir şekilde ıslatılmasında fayda vardır. Çünkü hasır mobilyalar sepet söğüdü ile su kamışının örülmesi sonucunda elde edilmektedir. Ancak bu noktada dikkat etmeniz gereken bazen bu hasır mobilyalar ahşap mobilyalar ile birlikte kullanılmış olabilir. Elbette bu durumda ıslatma işlemi yarıya indirilmelidir.

Hasır mobilyaların ömrünü uzatmak için elektrik süpürgenize fırçalı olan başlığı takın ve bu şekilde hasır mobilyanızı çok iyi bir şekilde süpürüp tüm tozdan arındırın. Daha sonra sadece bir yemek kaşığı kadar boraksı deterjanlı suyun içerisine ekleyin ve bu karışımı çok iyi bir şekilde köpürtün. Sonra bu karışın sadece köpüğünü kullanarak hasır mobilyanızı çok iyi bir şekilde ovun. Bu noktada sadece köpüğü kullandığınızdan ve kesinlikle direk deterjanlı suyu kullanmadığınızdan emin olun.

Tüm mobilyanızı tamamen temizledikten sonra temiz bir kova su hazırlayın ve içerisine de birkaç yemek kaşığı kadar tuz ekleyin. Sonrasında temiz ve yumuşak dokulu bir bezi bu suya batırın ve mobilyanızı çok iyi bir şekilde durulayın. Daha sonra mümkünse mobilyanızı rüzgâr olan bir yere çıkartın ya da tüm kapı ve pencereleri açıp cereyan olmasını sağlayın.

Eğer mobilyanızı dışarıya çıkartamıyorsanız o zaman mutlaka yine temiz ve yumuşak bir bez ile mobilyalarınızı silin. Eğer mobilyaları dışarıya çıkarttıysanız o zaman mobilyaların direk olarak güneş ışığı görmediğinden emin olun. Ayrıca kesinlikle hasır mobilya kurumadan mobilyaya oturmaya kalkmayın. Çünkü ıslak hasır çok çabuk bir şekilde eğrilip şeklini kaybedecektir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder