Kantaronun Faydaları Nelerdir, Kantaron Hangi Bölgelerde Yetişir?

Kantaronun Faydaları Nelerdir, Kantaron Hangi Bölgelerde Yetişir?

Kantaron bitkisinin halk arasında birçok ismi vardır, örnek vermek gerekir ise sarı kantaron, yara otu, kuzu kıran, kan otu ve bir delik otu isimlerini örnek verebiliriz. Kantaronun Latince ismini merak ettiyseniz hemen söyleyelim, kantaronun Latince adı ‘’ hypericum perforatum’’ dur. Kantaron bitkisi 50 ila 80 cm yüksekliğindedir, Kantaron bitkisi çiçeklerini yaz aylarında parlak sarı renkli olarak açar. Kantaron yol kenarlarında, kurak yerlerde sık rastlanan bir bitkidir. Kantaron bitkisi en çok güneşli tepeleri sevmektedir. Kantaron çok güzel ve vahşi bir çiçektir.

Kantaronun Yetiştiği Yerler Nerelerdir?

Kantaron Balkanlar, Avrupa ve Anadolu’da yaygın şekilde bulunmaktadır.

Kantaron Bitkisinin Tarihçesi
• Kantaron bitkisi eski tarihlerde kutsal bir bitki olarak sayılmaktadır. İsa peygamberden önceki devirlerde mabetlerde kutsal heykellerin üzerine havayı kutsaması için ve şeytanları kovması için konulurdu.
• İngiliz adalarından birinde ise karanlıkta kantaron bitkisine basan bir kişi atın sırtında bir gece geçirmiş gibi olurmuş.

Kantaron Bitkisinin Kullanılışı Nasıldır?
Kantaron bitkisinin toprağın üzerindeki kısımları yaz aylarında toplanır ve gölge bir yerde kurutulur. Eğer kantaron bitkisi dahilen kullanılacak ise su ile kaynatılır. Haricen kullanılmak isteniyor ise taze veya kuru kantaron bitkisi zeytinyağı kavanozuna konur ve daha sonra iki hafta kadar bekletilirken zaman zaman çalkalanır. Elde edilen sıvı ise daha sonra süzülür.

Kantaronun İçindeki Maddeler
Kantaronun içinde reçine, pektin, acı maddeler, kolin, zamk, hyperin adı verilen sarı renkli bir boya maddesi ve hypericin adı verilen kırmızı renkli bir boya maddesi vardır.

Kantaronun Faydalari NelerdirKantaronun Tıbbi Etkileri Nelerdir?
• Kantaron bitkisi dahilen içildiğinde bağırsak spazmlarına iyi gelmesi ile bilinmektedir. Ayrıca yatıştırıcı, bağırsak solucanlarını düşürücü etkisi vardır.
• Ülser ve gastrit rahatsızlıklarında iyileşmeyi hızlandırması ile bilinen kantaron bitkisi ayrıca hafif bir uyku verme özelliğine de sahiptir.
• Kantaronun yukarıda sayılan etkilerini elde etmek isteyen kişiler 20 gram kadar kuru kantaronu alıp 1 litre kadar su ile kaynatarak günde 3 bardak kadar içmelidirler.
• Uzun süreli kantaron kullanımında hafif sıkıntılar giderilir, çocuklarda gece korkusu, altına işeme durumu gibi basit psikolojik sorunlarda şifa verir.
• Erişkinlerde ise hafif şiddetteki depresyon durumlarına iyi gelmektedir. ayrıca neşe verici etkiside vardır. Bu etkisinden faydalanmak için ise 2 fincan suyun içine 4 çay kaşığı kadar kuru kantaron koyun ve kaynatın. Daha sonra kaynayan bu suyun yarısını sabah yarısını akşam için.
• Kantaron haricen kullanıldığında yanık ve yaralarda mikrop üremesini durdurmak için kullanılmaktadır. Bu etkisini elde etmek için 100 gram kadar kantaronu çeyrek litre kadar zeytinyağı içinde iki hafta kadar bekletin. Daha sonra süzerek haricen kullanın.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 5 YORUM
  1. Süreyya dedi ki:

    Tam ne zaman çıkar? Ben Muğla da yasıyorum merede aramam lazım? Hangi ayda? Birde şeklini nasıl tanırım

    1. Ekrem dedi ki:

      Kantaron otu 20 haziran da çıkar ve 21temmuza kadar tam çiçek açma. Zamanına ulaşır otu gölgede kurutarak çay yapabilirsiniz çayı bal ile tatladirarak içmeniz daha etkili ve kuvvetlidir.ayrica ev yapımı kantaron yağı kullanmanizi tavsiye ederim mutlaka ev yapımı olmalı cilt bakımında çok etkili harika bir cilt temizleyici olur ve cildinizi güzelleştirir.mide rahatsızlıklarına ve ağır yanıklarda çok iyi bir tedavi edici özelliği vardır.ben yıllardır kantaron yağı yapar eşe dosta gönderirim kullanan insanlar her zaman memnuniyeti dile getirmişlerdir.unutmayin mutlaka ev yapımı olmalı kantaron yağı.esim hacamat yaptığı için bu yağı kullanıyor ve kısa sürede hacamat yapılan bölgedeki. Çizikler çabucak iyileşiyor.ve daha birçok sayısız faydaları var bu kantaron yağı ve çayının.saygilar.

    2. Fahri dedi ki:

      Abla bildiğim kadarıyla mayısın 14’üyle haziranın 14’ü arası toplanma vakti oluyor. Yani bu vakitlerde toplamanız daha uygundur.

  2. Salih dedi ki:

    Çok uzun zaman geçmiş ama hayır değildir.Temre otu olarak bilinen ot Kırlangıç otudur.Aynı ot Hilaliye ve Yılansütü olarakta adlandırılır.Sarı kantaron çiçeği ve Temre çiçeği birbirine benzer o sebeple karıştırmayınız.

  3. Neşe dedi ki:

    Kantoron otu temre otumu.cevaplarsanız sevinirim

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder