Kınakına Nasıl Bir Bitkidir?

Kınakına Nasıl Bir Bitkidir?

Kınakına bitkisi 5 ila 10 metre boyunda aynı zamanda kırmızı renkli çiçeklere sahip olan bir bitkidir.

Yetiştiği Bölgeler Nerelerdir?

Bu bitki güney Amerika’da dağlarda ve özellikle Peru ile Ekvator ve Kolombiya ile Venezuela ayrıca Bolivya’da yetişmektedir. Bunların dışında Tayland, Hindistan, Java ile Jamaika’da yetiştirilmeye başlanmıştır.

Tarihçesi
Bu bitki sıtma hastalığının efsanevi bir ilacıdır. Bu bitkinin bu önemli özelliği Peru bölgesinin yerli halkı tarafından çok uzun bir zaman önce dahi bilinmekteydi. Bu bitkinin bu önemli özelliği on yedinci yüzyılda misyonerler tarafından fark edilerek bitkinin Avrupa’ya getirilmesi sağlanmıştır.

Bitkinin Kullanılışı
Bu bitkinin kullanılan kısımları bitki ağacının kabuklarıdır. Kınakına bitkisinin toprak üstünde kalan kısımları kesilmek suretiyle bitkiden ayrılarak bir süreliğine kurumaya bırakılır. Daha sonra kurutulmuş olan bu kabuklar soyularak toz haline getirilir ve bu şekilde kullanılır.

İçindeki Maddeler Nelerdir?
Bitkinin içerisinde özellikle kabuğunda yaklaşık 30 tane alkaloid madde bulunmaktadır. Fakat bunların içinde en değerli olanı tarihi bir değeri de sahip olan kinin maddesidir.

Tıbbi Etkileri Nelerdir?
Kinin bilindiği üzere sıtma ilaçlarının en eskisidir. Kinin maddesi sıtmaya neden olan parazitler üzerinde öldürücü etkiye sahiptir. Kinin maddesi merkezi sinir sistemi üzerinde hafif bir ağrı kesici özelliğe de sahiptir.

Bunun dışında kınakına bitkisinin kabuğu damarları genişleterek tansiyonun düşmesine yardımcı olurken ayrıca kalp üzerindeki elektriksel iletişimi baskı altına alır ve kişideki ritim bozukluklarının düzenlenmesine yardımcı olur.

Kınakına bitkisi doğum zamanı gelmiş olan hamile kadınlarda rahim kaslarını kasmak suretiyle doğum ağrılarının başlamasına yardımcı olur. Hamileliğin başlarında hamile olan kadında düşük yaptırma riski neredeyse hiç yok gibidir.

Bu bitki acı bir tada sahip olduğu için iştah açma özelliğine de sahiptir. Ayrıca grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda da kuvvet verici olarak kullanılmaktadır. Bitkinin bu özelliklerinden faydalanmak için günde 3 defa 0,5 gram kadar kınakına bitkisi kabuğunun tozu yutulmalıdır.

Kınakına bitkisinin çok güçlü bir tahriş etkisi vardır. Bu yüzden bu bitki deride kızarıklık oluşmasına neden olabilir. Kinin maddesinin yan etkileri arasında görme ve işitme bozuklukları vardır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan