Hatmi Bitkisinin Tıbbi Etkileri Nelerdir?

Latince adı Althaea Officinalis olan Hatmi bitkisi haziran ile ağustos ayları arasında pembemsi beyaz renkte çiçekler açan bir bitkidir.

Hatmi Bitkisi Hangi Bölgelerde Yetişir?

Hatmi bitkisi genel olarak sulak dere ve çayır kenarlarında ayrıca dünyada Avrupa ile Amerika ve Avustralya kıtalarında bulunan hatmi bitkisi, ülkemizde daha çok Akdeniz Bölgesi ile Marmara Bölgesi olmak üzere tüm Anadolu’da yaygın olarak bulunan bir bitkidir.

Hatmi Bitkisi Nasıl Kullanılır?
Hatmi bitkisinin çiçeklerinden, yaprağından ve kökünden ilaç elde edilip kullanılabilir.
En az iki yıllık olan hatmi bitkisinin, henüz odunlaşmamış kökleri sonbahar döneminde topraktan çıkarılır, suyla iyice yıkanarak topraktan kurtulması sağlanır, dışındaki kabuk yapısı soyulur, parçalandıktan sonra ya da hiçbir uygulama yapılmadan tam olarak güneşte kurutulur.

Hatmi bitkisinin yaprakları mayıs ve haziran aylarında bitkiden toplanır ve herhangi bir tozdan korunacak bir yere serpilerek kendi kendine kurumaya bırakılma yoluyla ilaç maddesi elde edilebilir.

Hatmi bitkisinin çiçekleri de yaprakları gibi ayrıldıktan sonra temiz bir yerde korunur.
Hatmi bitkisinin kurutulmuş çiçekleri, yaprakları veya kökleri soğuk bir suda bir kaç saat bekletildikten sonra içilerek kullanılabilir. Eğer gargara yapılacak ise bitkinin istenen bölümü kaynatıldıktan sonra gargara işlemi yapılmalıdır.

Hatmi bitkisinin kökünün tatlımsı bir lezzeti vardır. Lezzeti sebebiyle kökü kamp ateşlerinde kızartılmak suretiyle veya şekerleme ya da salata gibi yiyeceklerin yapımında kullanılabilir.

Eski Romalılarda da meşhur olan Hatmi bitkisinin kökü önce haşlanarak sonrada tereyağında kızartılarak yenilen meşhur bir yemektir.

Hatmi Bitkisinin İçindeki Maddeler Nelerdir?
Hatmi bitkisinin içerisinde müsilaj, pektin, asparagin, nişasta, uçucu yap ve sabit yağ ile şekerler bulunmaktadır.

Hatmi Bitkisinin Tıbbi Etkileri Nelerdir?
Hatmi bitkisi tahriş giderici ve yumuşatıcı etkilere sahip bir bitkidir. Ağız ve boğaz iltihaplarında gastirite karşı, öksürükten ileri gelen solunum yolu tahrişlerinde, herhangi bir cilt yaralanmasında yumuşatıcı, yani tahriş giderici olarak kullanılabilir. Boğaz için gargara yöntemi uygulanacak ise içine bir kaç damla oksijenli su katılması bitkinin etkisini fazlasıyla arttırır.

Hatmi bitkisinin bir diğer etkisi de idrar arttırıcı olmasıdır. Ayrıca yumuşatıcı etkisi de idrar yolları tahrişinden kaynaklanan ağrıların azalmasına fayda sağlar.

Hatmi bitkisinin bu faydalarından yararlanmak için 50 gram kadar hatmi bitkisi bir litre su içerisinde kaynatılır. Hazırlanan bu karışım günde dört kez ve yarım bardak olmak üzere içilir.

Arı sokması sonucunda, hatminin yapraklarıyla ovulduğunda kızarıklık ve ağrı giderilir.

Leave a Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.