Bitkilerde Bulunan Kimyasallar Maddeler Nelerdir?

Bitkilerde Bulunan Kimyasallar Maddeler Nelerdir?

Birçok makalemizde bitkilerden ve bitkilerin verdiği şifalardan bahsetmekteyiz ve bitkilerden bahsederken de içlerindeki kimyasal maddelerden de bahsediyoruz fakat bu kimyasal maddeler hiçbir zaman dikkatimizi çekmiyor. Halbuki doğal bitkilere tıbbi etkilerini kazandıran bitkilerdeki kimyasal bileşenlerdir. Ve her bitkideki kimyasal bileşim farklıdır. İşte bu neden ile her bitki her kişide aynı etkiyi göstermez ve her bitki her hastalığa şifa vermez. O yüzden tek tek her makalede bitkilerdeki kimyasal maddeleri anlatmamızın yanı sıra bütün olarak bu makalemizde bitkilerdeki kimyasal maddeleri çok yakından tanıyacağız.

Bitkilerdeki Kimyasallar

1. Glikozitler: Glikozitler şeker olmayan ve şeker içeren kimyasal bileşenlerdir. Glikozitler şeker olan kısımları sebebi ile glikozitler suda eriyebilirler ve şeker olmayan kısımları sayesinde ise tıbbi etkilerini gösterebilirler.

2. Alkaloidler: Alkaloidler kimyevi maddelerdir. Küçük dozlarda dahi çok kuvvetli etkileri vardır. Tütün, çay, haşhaş ve güzelavrat otu gibi bitkiler alkaloid etkisi olan bitkilerdir.

bitkiler ve bilesenleri (640 x 320)3. Organik Asitler: Organik asitler lezzetli, ekşi karakterde maddelerdir. İnsan vücudunda genelde tonik etkisi yaparlar. Yani başka bir değiş ile zindelik vericidirler.

4. Tanenler: Tanenler en çok bitkilerin kabuklarında bulunmaktadır. Ayrıca tanenler deri sanayinde tüketilir. Tanenlerin tıbbi etkilerinden bahsetmek gerekir ise kabız yapıcı olmaları ve mikrop öldürücü etkileri olduğunu söyleyebiliriz.

5. Vitaminler: Vitaminler her canlı için çok önemlidir ve bizler için ise hayati önem taşımaktadırlar. Vitaminler vücudumuzda yapılanmak zorunda olan fakat muhakkak dışarıdan alınması gereklidir vücuda. A, B, C, D, E, K vitaminleri doğada çeşitli meyve ve sebzelerde ve tıbbi bitkilerde bulunmaktadır.

6. Reçineler: Reçineler sıvı veya katı olarak alınabilen karmaşık yapıda kimyasallardır. Reçineler harici tedavide kullanılmaktalardır.

7. Sabit Yağlar: Sabit yağlar genellikle meyve tohumlarından sıkarak elde edilir. Haşhaş yağı, hint yağı ve kakao yağı birer sabit yağdır.

8. Uçucu Yağ: Keskin kokulu, sıvı karakterde ve uçucu maddelerdir Uçucu yağlar meyve ve çiçeklerde bulunur. Uçucu yağlara örnek vermek gerekirse nane ve gül yağını örnek olarak gösterebiliriz.

9. Karbonhidratlar: Karbonhidratlar çok çeşitli şekillerde bulunurlar. Karbonhidratlar tıbbi öneme sahip müsilaj müshil etkili, pektin kabız etkili karbonhidratlardandır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder