Balık Ayıklama, Saklama Ve Çözme İşlemleri, Balık Nasıl Saklanır?

Balıkların asıl bozulma nedenleri bakteriler yüzündendir. Bu yüzden bakteriyel faaliyetlerin en aza indirilmesi ya da durdurulması gerekmektedir.

Balık Nasıl Ayıklanır?
Balıkları ayıklamak için ilk önce işe solungaçlarını çıkartarak başlamanız gerekir. Daha sonra balığın iç organlarını ayıklamalı ve balığın iç organ boşluğunu iyice yıkayın kanı tamamen temizlemelisiniz.

Balık ayıklarken en önemli unsurlar balık ayıklama işleminin hijyenik koşullarda yapılıp, balık temizleme suyunun temiz olmasıdır.

Bu yüzden balıklar hijyenik ortamda ve temiz su ile yıkanmış olan balıkları almalılar ya da deniz kıyısındaki satıcılardan alınmış ise balık burada temizletilmemeli evdeki hijyenik mutfak ortamında temizlenmelidir.

hamsi

Balık Nasıl Muhafaza Edilir?

Taze alınan balıklar hemen yenmeyecek ise kısa süreliğine de olsa buzdolabında saklanabilirler. Fakat buzdolabına balıklarınızı yerleştirmeden önce aşağıdaki önerileri uygulamanız çok daha sağlıklı olacaktır.
• Balıklar hijyenik ortamda ve temiz su ile ayıklandıktan sonra fazla suları süzülmelidir.
• Balıklar ya bir plastik buzdolabı poşetinde ya da ağzı sıkıca kapanan saklama kaplarında muhafaza edilmelidirler.
• Balıklarınızın bulunduğu poşet ya da saklama kaplarının hava ile temasının engellendiğinden emin olunmalıdır.
• Balıklarınız buzdolabının en soğuk olan kısmında korunmalıdır.
• Balıklarınızı uzunca bir süre buzdolabında saklayamazsınız o yüzden uzun süre saklamak için dolabınızın dondurucu kısmına balıklarınızı yerleştirebilirsiniz.
• Evde balık dondurma işlemi hazır donmuş balıkların olduğu kadar iyi sonuç vermeyebilir fakat eğer dikkat edilirse ve daha önce anlattığımız işlemler yapılır ve her bir balık porsiyon halinde tek tek saklanır ise istenilen sağlıklı saklama dondurucu koşullarında da mümkündür.
• Balıklarınızı ister buzdolabında isterseniz de derin dondurucuda saklamaya karar verin bu noktada en önemli unsur paketleme işlemini iyi bir şekilde yapmış olmanızdır.
• Dondurulmuş olan su ürünlerinin kalitelerini iyi bir şekilde korumanız için dondurma kadar çözme işlemlerini de iyi bir şekilde anlamış olmanız gerekmektedir.
• Balıklarınızı çözdürmeye karar verdiğinizde sadece yiyeceğiniz kadar balığa çözdürme işlemi uygulayınız.
• Fakat dondurduktan sonra çözdürüp pişirmiş olduğunuz su ürünleri eğer isterseniz yeniden dondurulabilir.
• Su ürünleri balıklarda dâhil olmak üzere oda sıcaklığında çözdürülmeye bırakılmamalıdır. Çünkü oda sıcaklığında çözülen balık ve su ürünlerinde bakteriyel gelişim başlar.
• Bakteriyel gelişimin çözdürme işlemi sırasında oluşmaması için en iyi çözdürme yolları buzdolabı, mikrodalga ya da soğuk sudur.

06Buzdolabında Balık Nasıl Çözdürülür?
Buzdolabı poşeti ya da saklama kabında dondurulmuş olan balık kesinlikle hiçbir şekilde açılmadan büyük bir kaba yerleştirildikten sonra buzdolabına konur. Su ürünlerinde çözülme esnasında akıp dolabı kirletmemeleri açısından her zaman için dondurulmuş ürünün altına geniş bir kap yerleştirmekte fayda vardır.

Mikrodalgada Balık Nasıl Çözdürülür?
Balıkta bozulmanın önüne geçmek açısından en kısa sürede çözdürme işlemi yapılmalıdır. Bu nedenle mikrodalga fırınlarda su ürünlerinin çözümü çok kolay bir şekilde yapılmaktadır. Sadece birkaç dakika kadar mikrodalgada uygun gördüğünüz ısıda balıkları ısıtmanız yeterli olacaktır.

Soğuk Suda Balık Nasıl Çözdürülür?
Dondurduğunuz su ürünlerinizi su geçirmeyen bir poşetin ay da paketin içerisine koyup suya daldırarak soğuk suda çözdürme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Balığın kalınlığına bağlı olarak her 30 dakikada bir soğuk suyu tazeleyip balığı soğuk suyun içerisine bırakın ve balıklar aşırı kalın değiller ise yaklaşık olarak 2 saat içerisinde balıklarınızı çözdürmeniz mümkün hale gelecektir.

Özellikle donmuş ürünlerde istem dışı çözülme (elektrik kesintisi vs) sonucu üründe kalite kaybı yaşanmaktadır. Bu tür durumlarda ürün hemen pişirilip tüketilmelidir ya da pişirilip hemen tekrar dondurulmalıdır.

Balık ve su ürünlerinin buzdolabında dayanma süreleri 2 ila 3 gün, derin dondurucuda dayanma süreleri 8 ila 10 ay arasında değişmektedir.

Elbette burada unutulmaması gereken en önemli noktalar eklembacaklı ve kabuklu ürünlerin balıklardan, yağlı balıkların ise yağsız balıklardan çok daha hızlı bozulduğunu unutmamaktır.

Aşağıda bu konuyu size biraz daha fazla anlatabilmek için birkaç tane örnek vermek istedik.

TM-BAL1Balıkların Dondurucu Ve Buzdolabında Dayanma Süreleri
• Sudak, mezgit ve dil balığı gibi yağsız balıklar dondurucuda 6 ay, buzdolabında ise 2 ila 2 gün dayanırlar.
• İstavrit, uskumru, kolyoz, hamsi, somon, lüfer ve sardalye gibi yağlı balıklar derin dondurucuda 3 ay, buzdolabında ise 2 gün boyunca dayanabilirler.
• Pişirilmiş olan balıklar ise derin dondurucuda 6 ila 8 ay, buzdolabında da 4 gün boyunca dayanabilirler.

Kabuklu Su Ürünlerinin Dondurucu Ve Buzdolabında Dayanma Süreleri
• Çiğ midye, kerevit, karides ve kalamar gibi su ürünleri derin dondurucuda 4 ila 5 ay, buzdolabında ise 1 ila 2 gün arasında dayanabilirler.
• Pişirilmiş kerevit, kalamar, midye ve karides gibi su ürünleri ise derin dondurucuda 6 ila 7 ay, buzdolabında ise 3 ila 4 gün boyunca dayanabilirler.

Leave a Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.