Yoğurt Ne Kadar Sürede Mayalanır

Kullandığınız yönteme göre mayalanma süresi farklılık gösterir. Tüm yoğurt mayalama yöntemleri ve püf noktalarını sizin için derledik.

Yoğurt Ne Kadar Sürede Mayalanır

Sağlıklı ve doğal yaşam için yoğurt tüketmek çok önemlidir. İçerisinde vitamin, mineral ve proteinler bulunur. Doktorların hepsi tüketilmesi gereken yoğurdun evde yapılması gerektiğini söylemektedirler. Bu sebepten dolayı yoğurdu evde yapmak ve tüketmek en sağlıklı olanıdır.

Yoğurt Nasıl Mayalanır?

Ev yoğurdu yapmak çok basittir. Bunu daha önce yoğurt yapmamış kadınlar ev yoğurdu yapmanın zor olduğunu ve istenilen kıvamının tutturamayacaklarını düşünürler. Kadınların bu endişelerinin yersiz olduğunu ilk deneme sonrası fark ederler. Taze olarak satın alınan 1 litre sütü derin bir çelik tencere içinde kaynatılır. Kaynama taşana kadar olmalıdır. Koyu kıvamlı yoğurt yapmak isteyenler için fazladan 10 dakika daha kaynatma yapılır. Yoğurt mayası çok taze veya ekşi olmaması gerekmektedir. Süt ne kadar fazla kaynatılırsa yoğurt o kadar katı olacaktır.

Kaynama işlemi yapıldıktan sonra tencereyi ocaktan alıp, yaklaşık 25 dakika kadar bekletmek gerekir. Bu zamanda süt üzerinde kaymak oluşabilir. Kaymak oluşmaması için ara sıra karıştırmak gereklidir. Yine de kaymak oluşacaktır az da olsa, kaymak sütün üzerinden alınmalıdır. Mayalama işlemine başlamadan önce tencerenin içinde 1 kepçe süt maya içine dökülmelidir. Yoğurt ve süt iyice karıştıktan sonra karışım sütün içine boşaltılıp ve iyice karıştırılır malıdır. Bu sayede maya sütün içinde eşit bir şekilde dağılmış olacaktır. Tatlı yoğurt tercih edenler içine 1 tatlı kaşığı bal ilave edebilirler.

Yoğurt Kaç Derecede Mayalanır?

Sütün sıcaklığı yoğurdun tutması için en önemli noktadır. Yoğurt mayalama süresi kadar kaç derecede mayalandığını da bilmeniz gerekir. Yoğurt mayalamak için en uygun sıcaklık 45- 50 derecedir.

Mayalanan Yoğurt Ne Zaman Yenilebilir?

Yoğurdu yemeye başlamadan önce buzdolabında bekletmek çok önemlidir. Buzdolabında bekletilmeyen yoğurt tatlı ve sıvı olur.

Yoğurt Ne Kadar Sürede Mayalanır?

Evde yoğurt mayalamak isteyen kişiler, yoğurt kaç saatte mayalanır veya mayalanması için ne kadar süre gerektiğini bilmeleri gerekir.

Kaynayıp maya eklenen süt cam bir kavanoza konulur. Cam kavanoz 50 derece bir fırının içine yerleştirilir, yaklaşık olarak 3-4 saatte yoğurt mayalanır. Diğer bir yöntem ise kalın bez ya da battaniyeye sararak mayalamadır. Bu yöntemle mayalanma 7-8 saat oda sıcaklığında mayalanacaktır Sarıp sarmalayıp uzun süre beklemek istenmiyorsa fırında mayalama yöntemi kullanılabilir, bu sayede 4-5 saat önce mayalanır yoğurt.

Yoğurt Mayalamanın Bazı Püf Noktaları Nelerdir?

* Yoğurdun daha sert olması isteniyorsa 1 litre süt mayalanacaksa, yarım litresinde manda sütü kullanıldığında daha katı bir yoğurt elde edilir.
* Paket sütlerle mayalanan yoğurdun tutmama ihtimali yüksektir. Yoğurt, günlük pastörize sütlerle daha yumuşak kıvamda olur. Çiftlikten alınan günlük sütle hazırladığında daha kıvamlı ve lezzetli olur.
* Temiz bir bez torba içinde, birkaç saat süzülürse, süzme yoğurt olarak kullanılabilir.
* Mayanın içine katılacak şeker mayalanmayı hızlandırır ve tuz ise ekşimeyi geciktirir.
* Yoğurdu akşamüstü hazırlamak daha mantıklıdır, böylece gece buzdolabında dinlenmiş, kıvamını almış olur. Ertesi gün rahatlıkla kullanılabilir.
* Her yeni yoğurda başladığında daha sonra kullanılacak kadar mayayı bir kaba alıp derin dondurucuya koyulursa maya tatlı olur. Daha sonra bu mayayı çözülmesi için buzluktan, yoğurt mayalamadan bir kaç saat önce çıkarılır.
* Yoğurt mayalamada kullanılacak yoğurt mayası yine ev yoğurdundan olmalı, hem daha kolay tutar, hem de organik yoğurt elde edilir.
*Yoğurt yazın mayalanacaksa üzerini çok az örtülmesi gerekir, yoğurdun sulanıp ekşimesi engellenmiş olur.
* Yoğurdu kışın mayalıyorsanız aksine daha fazla sarılıp örtülmesi gerekir.
* En önemli nokta süttür, yoğurt mayalamada. Yoğurt mayalamak için öncelikle sütten emin olmak gerekir. Sağlıklı koşullarda sağılmış ve olmalı. Bazen akşamdan sağıp(özellikle sıcak havalarda) bozulmasın diye içine çamaşır sodası atılabiliyor veya su karıştırabiliyorlar, o yüzden alınan sütten emin olmak gerekir, aksi takdirde evde yapılan yoğurdun hiç bir anlamı kalmaz.
* Sütü mutlaka sadece bu iş için kullanılacak bir süzgeç ve tülbent bez ile süzülmeli. Çünkü başka gıdaların kokusu süte geçmemeli ve içinde olabilecek toz vs.nin ayrılması için çok ince bir süzgece ihtiyaç vardır.
* Süt kaynatılacak tencere önceden suyla çalkalanmalıdır.
* Koyun, keçi gibi küçükbaş hayvanların sütünden yapılacak olan yoğurt daha sert olur.
* Yağlı süt kullanıldığında, yoğurt daha iyi tutacaktır.
* Süt çok ılıkken mayalandığı için tutmadıysa, yoğurt kabını sıcağa yakın su dolu bir leğenin içine oturtup üzerin kapatılır. Dikkat edilmesi gereken içine su girmemesidir. Birer saat arayla kontrol edilir yoğurt sudan çıkartılır.

Yoğurt maya tutmadı mı? Tutmayan yoğurt için yapmanız gerekenler içim bu makalemiz ilginizi çekebilir.

Tüm yoğurt mayalama yöntemleri

  • Nohut ile mayalama
  • Tereyağı ile mayalama
  • Hamur mayası ile mayalama
  • Çam kozalağı ile mayalama

Burada bahsetmediğimiz bir mayalama yöntemi biliyorsanız lütfen yorumlardan bizimle paylaşın.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. No dedi ki:

    Oyle tabi ama en azindan marketlerdeki yogurtlar gibi katki maddesi kullanmiyorsunuz ama mayalanacak yogurdun organik olmasi onemli tabi

  2. Oya dedi ki:

    Ev yogurdu her zaman organik yogurt degildir. Organik olmasi icin sutun ve maya olarak kullanilan yogurdun organik olmasi gerekir.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder