Yoğurt Mayalama Nasıl Yapılır?

Yoğurt mayalama sürecini ilk kez deneyimleyecek olanlar için yol gösterici nitelikte bilgilere değineceğiz. Yoğurdunun taş gibi olmamasından yakınanlar içinde tavsiyeler ve püf noktalar içeren detaylar yazımızın devamında…

Geleneksel Yoğurt Mayalama Nasıl Yapılır? Taş Gibi Yoğurt Mayalama Tarifi Nedir?

Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan yoğurt, yöresel farklılıklar gösterse de sofralarımızın vazgeçilmezi haline gelmiştir. Taş gibi bir yoğurda sahip olmak için tercih edilen geleneksel yoğurt mayalamanın yapım aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

Yoğurt Mayalama Nasıl Yapılır?

1- Hazırlık Aşaması

Yoğurdun mayalanacağı kaplar önceden yıkanarak kurulanmış olması gerekmektedir. Yoğurt mayama işleminde genellikle tencere, borcam ve kavanozlar tercih edilmektedir. Borcama ya da tencereye yapılan yoğurtlar, yenmek için her açıldığında kaşıklanmasından dolayı formu kısa sürede bozularak sulanmalara sebep olur. Yoğurdun tüketimi daha tencerenin yarısına gelmeden, yoğurdun tamamı çoktan sulanmıştır.

Taş gibi bir yoğurda sahip olmanın en önemli püf noktası, kavanozda mayalamaktır. Kavanozlara mayalanan yoğurdun her biri ayrı ayrı tüketildiği için, açılan her kavanoz ilk günkü tazeliğinde ve kalıp halinde taş gibi kalacaktır.

2- Süt Kaynatma Aşaması

Süt derin bir tencerede kepçeyle havalandırılarak pişirilmelidir. Kaynamaya başladıktan hemen sonra ise orta ateşte 10 dakika daha kaynatılmalıdır. Kaynama süresi bittiğinde ocağın altı kapatılarak süt soğumaya bırakılır.

3- Yoğurt Mayalama Sıcaklığı

Yoğurdu mayalama aşamasına geçmeden hemen önce, sütün sıcaklığı geleneksel yöntem olan serçe parmak ile ölçülür. Serçe parmak süte batırıldığında 8’e kadar sayılabilmeli fakat 9‘u sayamayacak kadar da sıcak olmalıdır.

Tercih edilen maya türü fark etmeksizin maya süt dolu tencereye dökülür ve iyice karıştırılır. Artık maya döktüğünüz sütü yoğurt olacak kaplara boşaltabilirsiniz. Maya dökülen süt, kavanozlara paylaştırılır ve mayalama işlemi için kavanozların kapakları sıkıca kapatılır.

4- Muhafaza Aşaması

Kavanozlara koyup kapağını kapattığınız sütleri veya borcam kabınızı bir havluya sararak muhafaza edebilirsiniz. Havanın soğuk olduğu dönemlerde ise kaloriferin üzerine veya kalorifere yakın bir yere koyarak mayalama işleminizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra, fırını çalıştırmadan, havlu ile sardığınız kavanozlarınızı fırının içine koyup fırının kapağını kapatarak da yapabilirsiniz.

Muhafaza aşamasında kullanılan kap, kullanım süresine bağlı olmasından dolayı yoğurdun kıvamını koruması açısında oldukça önemlidir.

5- Yoğurt Mayalama Süresi

Sütünüz en az 4 saatte yoğurt kıvamına gelir fakat 6 saat beklemeniz halinde daha sert kalıp haline gelecektir. Taş gibi bir yoğurt elde etmek içinse, 6 saat dışarıda mayalanma işlemini gerçekleştirdiğiniz kavanozlarınızı buzdolabına koyarak 2 saat daha bekletmeniz halinde taş gibi bir yoğurt elde edebilirsiniz.

Fırında Yoğurt Mayalama Yapılır mı?

Soğuk mutfaklarda en çok tercih edilen mayalama işlemi genellikle kalorifer peteklerinin üzerine koyarak mayalama veya fırında mayalama işlemidir. Birçok yemek kitabı içerinde de yer alan püf noktalardan biri ise, fırını çalıştırmadan mayalama kabını fırının içine koyarak mayalama işleminin gerçekleştirilmesiniz. Şimdiden Afiyet olsun.

İlginizi çekecek diğer yazımız: Çay Lekesi Nasıl Çıkar? Halıdan Çay Lekesi Nasıl Çıkar?

Leave a Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.