Taze balık nasıl anlaşılır?

Taze balık nasıl anlaşılır?

Balık protein bakımdan yüksek besin değerine sahip deniz ürünüdür. En az haftada bir defa tüketilmesi birçok doktor tarafından tavsiye edilir. Yalnız balık alacağımız zaman tazeliğine çok dikkat edilmelidir. Balıkların gözlerine bakarak bayat mı yoksa tazemi olduğu anlaşılabilir. Tabii ki bunun yanında birçok püf noktayı da bilmek gerekir. Konun devamında taze balık nasıl anlaşılır hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

Taze balık nasıl anlaşılır:

Taze balık seçiminde gözleri parlak ve dışa bombeli olanlarından seçmeye çalışın. Bu tarz balıklar oldukça taze anlamına gelir. Balık bayatlamaya başlayınca gözlerinde buğulanma başlayıp bombeli görüntüsü yerine içe doğru çökmeye başlarlar.
• Balığın derisi gergin ve parlak olması da taze olduğu anlamına gelir. Bayatlayan balıkların pulları dökülür ve derilerindeki gerginlik azalır ve alt karin bölgesinde buruşmalar meydana gelir. Balığın parlak kalması için tezgahtarlar sürekli balıkları sularlar bu sayede balık sürekli parlak gözükür. Bu yüzden parlaklık sizi kandırabilir dikkatli olunuz.
• Balığa parmakla bastırdığınızda oluşan çukur anında düzelmesi de taze anlamına gelir. Bayat balıkta bu çökük olduğu gibi kalacaktır.
• Balığı başından tutup havaya kaldırın. Kuyruk kısmı tepsideki bir Balık gibi dimdik kalkacaktır. Balığın kuyruk kısmı aşağı doğru sarkıyorsa bayat anlamına gelir.
• Kırmızı solungaç ta taze balığın göstergelerinden biridir. Bayatlayan balıkta kırmızı renk yavaş yavaş solmaya baslar. Ancak bazı balık satıcıları solungaçlarını kırmızı mürekkep ile boyadıkları bilinir, bu nedenle dikkatli olunmalıdır.
• Taze balıkta rahatsız edici koku olmaz, bayatlayan balık ise asit kokusu gibi rahatsız edici kokular yayar.

Balığın incelenen bölümü
Taze balık
Bayat balık
1. Deri
Parlak ve canlı
Deri üstündeki sümüklü tabaka sulu ve şeffaf
Derinin rengi donuk. Sümüksü tabaka mat.
2. Gözler
Bombeli. Kornea şeffaf Gözbebeği siyah ve parlak
Merkeze doğru çukurlaşmış. Kornea sütlü bir görüntüde. Gözbebeği gri-kül rengi
3. Solungaçlar
Renk parlak. Sümüksü tabaka oluşmamış
Renk sararmış. Sütlü bir sümük tabakası oluşmuş.
4. Karın zarı
Karın çevresindeki et:Mavimtrak, yarı saydam, parlak. Orijinal renginden hiçbir değişiklik yok. Karın zarı tamamen ete yapışmış
Karın çevresindeki et: opak (donuk). Karın zarının ete yapışkanlığı azalmış.
5. Eti
Sıkı, yüzeyi düz
Gevşek, pulları kolayca ayrılır, yüzeyi kadife gibi
6. Omurga
Renk değişimi yok. Etten ayrılırken kırılır
Renk pembe-kırmızı. Ete yapışkanlık azalmış
7. İç organlar
Böbrekler parlak kırmızı
Böbrekler esmerimsi
8. Koku
Solungaçlar, deri ve karın boşluğunda deniz yosunu kokusu
Ekşi bir koku
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder