Yaz Ramazanı mı? Kış Ramazanı mı?

Yaz Ramazanı mı? Kış Ramazanı mı?

On bir ayın sultanı bu sene de geldi. Bu sene de ülkemiz inananları bir yaz ramazanı daha yaşayacak Allah (c.c.) izin verirse. Lakin bu ramazan ayında oruç tutacağımız sürenin 17 saatten uzun olduğunu hatırlatmakta fayda var. Çünkü bu sene tutulabilecek en uzun süreli oruçlardan birini tutacağız inşallah. Tabi bildiğimiz üzere ramazan ayı her sene 10 veya 11 gün geriden başlıyor. Dolayısı ile belli bir müddet sonra yeniden kış ramazanları yaşayacağız. Şimdi gelin hep birlikte kendi gözümden ve bazı yaşlı vatandaşlarımızın gözünden yaz ve kış ramazanlarını inceleyelim…ramazan yaz ramazani kis ramazani

Öncelikle yaz ve kış ramazanı denince süre farkını hatırlarız, ilk bu göze çarpar. Kış ramazanında daha kısa süreli oruçlar tutarız çünkü. Günümüzün yaşlı yani kış ramazanı da yaşamış vatandaşları ile yaptığım konuşmalar sırasında ortak olarak hepsinin şu demeci verdiğini gördüm :

– Kış ramazanının süresi kısadır. İnsan pek açlığını hissetmez. Çünkü yazın çalışmayan onca insan var. Ama kışın öyle mi? Herkes hem işinde hem de imsak ile iftar arasındaki süre kısa.

Yani yazın oruç tutarken açlık ve susuzluk ile boğuşan kardeşlerimiz için kış ramazanları çok güzel bir ibadet kolaylığı diyebiliriz. Ama burada genç insanlar ile yapılan konuşmalara gidiyor ve onların ortak demecine göz atıyoruz:

– Evet, kış ramazanı henüz yaşamasak dahi daha kolaydır. Eminiz bundan. Ama biz hep yaz ramazanı istiyoruz çünkü ramazan ayının yaza gelmesi okulların kapalı olduğu bu yaz aylarına, yaz tatiline bir renk katıyor. İnsanlar yazın bu kısmını çok huzurlu geçiriyor.

Bu demeçlere de öğrencilik ve gençlik yıllarımıza dönersek katılmamak elde mi? Bu durumu yaşlı vatandaşlarımız dahi inkâr etmiyor yaz ramazanlarının panayırlar şenlikler getirdiğini ve daha renkli olduğunu söylüyorlar ancak tercihleri yine de (genel olarak) kış ramazanında.

Sonuç olarak kısaca toparlayalım. Oruç tutarken zorlanan müminler her ramazan-ı şerif te kış ramazanını tebessüm ile anıyordur. Özellikle belli bir yaşa erdikten sonra insanlarda kış ramazanı isteğinin arttığını gözlemledik. Ancak genç vatandaşlarımız yaz tatillerine çok büyük bir renk kattığını düşündükleri ramazanı yaz aylarından hüzünle uğurlayacaklar gibi. Bu iki ramazanın iftar saatleri, renkleri, kendini gösterdiği nesiller… Kısacası çoğu özellikleri farklıdır.
Peki, sizin en sevdiğiniz ramazan hangisi?

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder