Yeni Başlayanlar İçin Şişle Örgü Nasıl Örülür? Videolu Anlatım.

  • 03 Mayıs 2022
  • 1.681 kez görüntülendi.
Yeni Başlayanlar İçin Şişle Örgü Nasıl Örülür? Videolu Anlatım.

Örgü işine yeni başlayanlar:  Şiş ile örgü örmek  için başlangıcını nasıl yapabileceğimize, örgüye nasıl başlayacağımıza gelin adım adım kısaca bakalım:

  1. Kendimizin de hazırlayabileceği iplik yumağından ipliğin uç kısmı ile küçük bir halka yaparız. Halkayı yan tarafından ipliğin üstüne geçirip ipliği halkanın içinden çıkarırız. Bir tarafı daha rahat bırakıp düğüm atarak halkayı örgü şişine geçirir ve düğümü örgü şişine sarmak için ipliğin ucundan çekerek işe başlarız.
  2. Düğümlü şişi sağ elimize aldıktan sonra diğer elimizle yaptığımız yeni bir halkayı yeniden şişe geçiririz. Bu halkayı da sıkılaştırarak ilk ilmek haline getiririz. Modele ve isteğimize göre kaç tane istiyorsak tekrarlayabiliriz.
  3. Sıra örgüyü örmeye gelir. İlmekli şişi sol elimize, ilmeksiz şişi sağ elimize alarak ilmeksiz şişi ilk halkanın ön tarafının altına geçirip ileri doğru iteriz. Bu sırada çalışma ipini de şişlerin arkasında tutarız. Bu çalışma ipliğini saat yönünün tersine doğru sağ şişin etrafına sarıp iki şişin arasında yer almasını sağlarız. Sağ şişi sol şişin önünden sol deliğe doğru yavaşça sokup sağ şişe aktarırız böylece ilk ilmeği elde etmiş oluruz. İlk şişin üstündeki tüm ilmekler diğerine geçene kadar bu işlemi tekrarlarız.
  4. Her şiş bittiğinde şişleri değiştirmeye devam ederek istediğimiz kadar haroşa örgü modeline sahip olabiliriz.

 

Bahsettiğimiz bu model en çok ve sık kullanılan başlangıç şiş örgü modelidir.

 

Örgü örmek için özellikle son zamanlarda daha farklı yöntemler de ortaya çıkmıştır. Bu teknikler de örgü modasına can vermiş, insanlar tarafından daha çok tercih edilmeyi sağlamıştır.

 

Peki biz iyi bir örgü örerken nelere dikkat etmeliyiz?  Biraz da ondan bahsedelim.

– Bu sanata henüz yeni başladığımız için kalın ipler ile büyük şişler kullanırsak kendimizi geliştirme konusunda bize fayda sağlayacağını göreceğiz. Ayrıca acele etmemek gerekiyor, zamanla elimiz daha çok alışacaktır.

 

– Modele göre değişmekle birlikte iplikleri çok sık tutmamak işi daha kolaylaştıracaktır. Bu süreçte de tanıdığımız ve bu işte iyi olduğunu düşündüğümüz kişilerden yardım istemekten kaçınmayalım. Bizzat görsel anlatım ve tecrübe bize çok şey katacaktır.

– İlk etapta pahalı ipler almamamız daha iyi olur. İlk kez yapacağımız için kendimizi daha uygun fiyattaki ipler ile geliştirerek, daha iyi sonuçlar elde ettiğimizde istediğimiz ipe geçiş yapabiliriz.

 

– İp tercihinde olduğu gibi model tercinde de ilk zamanlarda kolay tercihler yapmakta fayda var. Hem motivasyon hem de emek açısından kolaydan zora doğru ilerlemek bizim yararımıza olacaktır.

– Bu iş emek ve sabır işi olduğu kadar tekrarlanmazsa unutulabilecek bir iştir. Bu yüzden elimizden geldiğince her gün tekrar edip geliştirmekte fayda vardır.

 

 

Örgü sanatı eski çağlardan bugünlere geldiğini bildiğimiz; ipek, yün veya pamuk gibi maddelerle oluşturulmuş ipliklerin şiş, tığ, iğne gibi araçlar ile yapılmış ilmeklerle bir araya getirilmesidir. Arkeolojik kazılarda Hun Devleti’ne ait dönemde bulunan koç boynuzu motifler, el örgüsü çoraplar M.Ö. 7-8. Yüzyıllar arasında örgünün Türklerde kullanıldığını gösteren belge olarak bilinmektedir. Diğer medeniyetlerden Mısır’da da örgü çoraplara rastlanmıştır. Ticaretin başlamasıyla birlikte İpek Yolu ile Avrupa’ya ticari yolculuk başlamış ve örgü çoraplar Avrupa’ya ticaret olarak sunulmuştur.

Peki Örgü Nasıl örülür?

Tüm dünyaya zamanla yayılan bu akım ciddi anlamda insanlar tarafından tutulmuş ve gerçek anlamda altın dönemini yaşamaya başlamıştır. Zamanla özellikle İngiltere’de örgü sanatı ile ilgili loncalar kurularak, meslek olarak görülmeye başlanıyor, bu sayede de örgü sanatını gelecek diğer nesillere aktarmayı kolaylaştırıyorlardı. Bu ülkelerde eski zamanlarda günümüzün aksine örgü sanatı erkek işi olarak görülmüş ve diğer meslekler gibi çıraklık, ustalık gibi dönemlerden oluşmuştur. Eski dönemlerde el göz koordinasyonu için örgü ören insanların yanı sıra sakinleşmek ve sağlıklı olmak için de kullanıldığı görülmüştür. Günümüzde bunların haricinde hobi olarak ve modaya uymak amacıyla insanlar örgü örmeye başlamışlardır. Artık daha çok kadınların sürdürdüğü örgü sanatı ev hanımlarına iş kapısı ve ek gelir haline gelmiştir.

Yeni Başlayanlar İçin Derya Baykal Örgü Örme Dersleri

Tarihine de baktığımız üzere örgü modelleri her alanda ve birçok teknik ile günümüze kadar gelmiştir. İnsanların ihtiyaçlarına göre değişiklik gösteren örme sanatı giyimden süs eşyasına kadar her alanda kullanılmak üzere insanlar tarafından büyük ilgi görmüştür.

Günümüzde de kış aylarında yaş farkı tanımadan insanlar rengarenk atkı, bere veya hırka gibi çeşitli örgü modelleri ile kıyafetlerini kombin yaparak modasını yitirmesine izin vermemiştir.

 

Her sene mutlaka mağazaların vitrinlerinde görmeye alıştığımız örgü modelleri modasını ve kişisel elbise dolaplarımızın vazgeçilmez yerini korumakta günden güne kararlıdır. Bunların arasında şüphesiz özellikle kadınlar tarafından en çok tercih edilen ise örgü modelleridir.

 

İsteğe göre farklı motifler, minik aksesuarla çeşitlilik kazandırabileceğimiz bereler her yaştan kadın tarafından sevilerek kullanılmaya devam edilmiştir. Büyük bir emek harcanarak yapılan örgü bereler aynı zamanda sevdiklerimize verebileceğimiz en güzel hediyelerden biri olmuştur.  

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder