Elde Çamaşır Nasıl Yıkanır?

Elde Çamaşır Nasıl Yıkanır?

Kir, toz, sıcak veya soğuk gibi etkenlerden korunabilmek için özellikle tekstil sanayi tarafından üretilmiş olan eşya ile giysilere çamaşır adı verilir. Temizlik ise giysi veya eşyayı kir ile lekelerden kurtarmak için ayrıca aşınma ya da mikropların oluşmasını engelleyebilmek için bu eşyaları eritkenlere sokarak temizleme işlemidir. Temizleme işleminin ile çamaşırlar mikroplardan arınarak sağlıklı bir hale gelmiş olur.

Sağlıklı bir yaşam için sadece kendi temizliğimiz değil, giydiğimiz giysilerinde hijyenik olması gereklidir. Temiz bir şekilde giyinmek için de çamaşırlarında hijyenik olması şarttır. Çamaşırların temizliğini ve hijyenini tam olarak sağlayabilmek için hangi çamaşırın nasıl yıkanması gerektiğini veyahut da elde veya makinede çamaşırları yıkarken nelere dikkat etmemiz gerektiğini de bilmemiz gerekir.

Çamaşır Yıkamada Kullanılan Malzemeler

Çamaşırlar elde yıkanacağı zaman kaynatma kazanları, küvet, maşrapa veyahutta kova gibi araçlara ayrıca elde yıkama deterjanı, sabun, yumuşatıcı, soda ve çamaşır suyu gibi birtakım gereçlere ihtiyaç vardır. Bu saydığımız araç ve gereçler çamaşırları elde yıkamak için gerekli olan bazı araç ve gereçlerdir. Bunun dışında çamaşırları makinede yıkayabilmek için elbette çamaşır makinesi, deterjanları makineye koyabilmek için ölçekler, bazı çamaşır torbaları özellikle çamaşır makineleri için üretilmiş olan yıkama deterjanları, ağartıcılar, leke çıkarıcılar, yumuşatıcılar, kola ve bazı yardımcı yıkama deterjanlarına ihtiyaç vardır.

Çamaşır Küvetleri
İçerisinde çamaşır yıkanabilen plastik ya da metal ham maddeden yapılmış olan geniş kaplara çamaşır küveti adı verilir. Çamaşır küvetleri eski tarihlerden bu yana bakır ve tahta hammadde kullanılarak yapılmıştır ve çamaşırların yıkanabilmesi için kullanılmıştır. Çamaşır küvetleri çamaşırları yıkamaya başlamadan önce çamaşırların ıslatılıp bir süre bekletilmesi için en ideal araçtır.

Kovalar
Kovalar hemen hemen her türlü bakım ve temizlik işinde sıklıkla kullanılan araçlardır. Kovalar ile yapılan temizliğin ve bakımın gürültüsüz olması, çok hafif olması ve çok kolay olmasından dolayı bilhassa plastik kovalar tercih edilmektedir. Bunun dışında çamaşır yıkamada kullanılan kovalar çamaşırlar yıkanırken çamaşır yıkamak için kullanılacak olan suyun bir kısmının hazırda bulunması için kullanılmaktadır.

Maşrapalar
Maşrapalar kulplu, ağzı açık, genel olarak plastikten yapılmış olan ve çok derin kaplardan su almak için kullanılan kaplardır. Maşrapalar çamaşır yıkamada küvetin içerisine suyu eklemek veyahut da küvetin içerisindeki suyu boşaltabilmek için kullanılan araçlardır.

Kaynatma Kazanları
Kaynatma kazanları tabanı 50 ila 60 santimetre çapında olan çelik veya alüminyumdan yapılmış çift kutuplu kovalardır. Kaynatma kazanları çamaşır yıkamada, yıkama sularının ısıtılıp içerisine çamaşırların ayrıca yıkama gereçlerinin eklenerek kaynatıldığı kazanlardır.

su

Su
Su çok iyi bir çözücü ve çok iyi bir eriticidir. Suyun bu özelliklerinden ötürü çamaşır yıkamada kirler ve deterjan için temel bir malzeme özelliğindedir. Suyun yüzey gerilimi çok fazla olduğu için su tek başına kullanıldığında çok iyi sonuçlar veremez. Çamaşır yıkamada suyun faydalı olabilmesi için deterjan seçimi, suyun kalitesi ayrıca deterjan dozajının doğru bir şekilde belirlenmesi önemlidir. Eğer suyun kalitesi iyi değil ise çamaşır yıkamanın sonuçları da iyi olmaz.

Beklenen temizliğin elde edilebilmesi için kullanılacak olan temizlik maddesinin kullanım miktarının doğru bir şekilde tespit edilebilmesi için suyun sertlik derecesinin de doğru bir şekilde tespit edilmesi şarttır. Su kalitesi iyi değil ise kullanılan su kumaşı yıpratır ayrıca kumaşın sertleşerek ömrünün kısalmasına da neden olur. Bunun dışında sert kaliteye sahip olan su çamaşır üzerinde kireç tabakası oluşturarak çamaşırın grileşmesine de sebebiyet verir.

Suyun kalitesini belirleyebilmek için kullanılan yöntem, suyun içerisinde bulunan alkalilerin çeşidi ile bulunuş şekillerini belirleyebilmektir. Suyun içerisinde bulunan alkalilerin bulunuş şekillerine göre suyun yumuşak veya sert olup olmadığı belirlenir. Suyun sertlik derecesi mekanik veya kimyasal yollar ile giderilmelidir. Bu noktadan sonra yani suyun kalitesinin tam olarak belirledikten sonra çamaşırları temizlemek için kullanılacak olan deterjanın miktarının tam olarak ne olması gerektiği tespit edilir.

Çamaşırları yıkamada kullandığınız suyun hangi ısıda olduğu da çok önemlidir. Suyun ısısı yıkamak istediğiniz kumaşın cinsine, kirin yoğunluğuna ve kirin cinsine göre ayarlanmalıdır.

Pamuklu giysileri yıkamak için en uygun ısı 55 ila 60 derece arasındadır. 55 ila 60 derece sıcaklıktaki suyun içinde deterjan ile sabun çok daha kolay bir şekilde çözülür ve ayrıca kirler giysinin yani kumaşın gözeneklerinden çok daha kolay bir şekilde ayrılıp suya karışabilir. 55 ila 60 derecelik ısıda yünlülerde yağlı kirler daha kolay çözülür ve bazı mikro organizmalarda ölür.

Yün, sentetik ve ipek çamaşırlar ılık suyun içerisinde yıkanmalıdır. 30 derece ipekliler, 35 derece yünlüler ve sentetikler de 30 derece suyun içerisinde yıkanmalıdır. Çamaşırlar üzerindeki kirler uzun bir süre boyunca beklemiş ise ya da bu kirler çok yoğun ise bu çamaşırları ıslatmak ya da ön yıkama yapmak gerekir. Ön yıkama ya da ıslatma yaparken kullanılan suyun ısısı asıl yıkama yapacağınız suyun ısısından çok daha düşük olmalıdır.

Bunların dışında çamaşırları yıkarken önemli olan diğer bir husus da durulama için kullanacağınız suyun kullanacağınız suyun ısısının bir önceki yıkama suyu ile aynı ısı ya sahip olmasıdır. Bu sayede durulama suyu çamaşır üzerine yapışmış olan deterjan veya sabunu kolayca temizler. Son durulama suyunun ısısı ise çok daha düşük olmalıdır. Bilhassa kış zamanı soğuk havalarda eğer çamaşırlarınızı balkonda ipe asarak kurutacaksın hava şartları nedeni ile şiddetli ve ani ısı değişimi kumaşlarda yıpranmaya neden olabilir.
Tüm bunların haricinde çamaşır yıkama suyunuzun gayet temiz olması gereklidir. Kirli su dediğimiz toprak, kum, kil ve benzeri doğal maddeler ile veyahut da artık maddeler ile karışmış olan sudur. Çamaşırları elde yıkarken kirli su kullanımı çamaşırların temizlenmesini zorlaştırır ayrıca çamaşırı temizlemek için kullanacağınız deterjanın da çok daha fazla kullanılmasına neden olur.

sabunlar

Sabun
Sabun, yağ asitlerinin veya hayvansal ya da bitkisel yağların alkali hidroksit ile reaksiyonu sonucunda elde edilen genelge temizleyici olarak kullanılan ürünlerdir. Sabunlar piyasada genellikle krem sabun, sıvı sabun, kalıp sabun veya toz sabun olarak satılmaktadır. Sabun yer temizliğinde, el temizliğinde, banyoda ve çamaşır temizliğinde kullanılır. Temizlik için kullanılan sabunlar genellikle yeşil ile beyaz sabunlardır.

Sabunun Kalitesi Nasıl Anlaşılır?
• İyi bir sabun sert olmalıdır ve yaş olmamalıdır.
• Sabun kesildiğinde içerisinde boşluklar olmamalıdır.
• Kesinti görünümü çok düzgün olmalıdır.
• Kullanıldığında çok çabuk bir şekilde erimemelidir ayrıca şekli bozulmamalıdır.
• Sabun suda eridiğinde kesinlikle tortu bırakmamalıdır.
• Sabun çamaşırlar üzerinde kendi rengini bırakmamalıdır.

Toz sabun suda çok çabuk eriyebilme özelliğine sahiptir. Bu özelliğinden dolayı özellikle bebek çamaşırları ile temizlik işlerinde toz sabun daha çok kullanılır. Toz sabun diğer sabunlardan daha pahalıdır. Fakat diğer sabunlardan çok daha kolay bir şekilde köpürdüğü için en çok toz sabun tercih edilir. Toz sabunları mutlaka kutu içerisinde ve rutubet bulunmayan yerlerde saklamalısınız.

Sıvı sabunlar mermer ya da tahta gibi yüzeylerin temizliğinde kullanılmalıdır. Sıvı sabunların suda çok çabuk bir şekilde eriyebilme ve yağları çok hızlı bir şekilde eritme özelliği vardır.
Sabunları çamaşırları yıkamak için kullanırken bunlardan daha iyi bir sonuç elde edebilmek için suyun yapısının yumuşak, sıcak ve su miktarının yeterli olması gerekir. Eğer yıkama için kullanacağınız su sert ise ve çamaşırlarınızı yıkamak için sabun kullanırsanız çamaşırlarınız sonunda grileşecektir.

Yumuşak suyun içerisinde sabun kolayca eriyecek ve sabundan elde ettiğiniz köpük ile kumaşın yüzey geçişi azalıp kirlerin köpüğe geçmesi sağlanmış olacaktır. Bazı sabunlara bazı özellikler kazandırmak için insan sağlığına zararlı olmayan ve sınıflamalarda belirtilmiş olan oranları aşmamak kaydıyla sentetik maddeler de eklenebilir. Bu sayede elde çamaşır yıkamada temizlik çok daha başarılı bir şekilde sağlanmış olur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Emre dedi ki:

    Bekarlar ve öğrenciler için güzel yazı her öğrencinin okuyup öğrenmesi lazım bizim öğrenciler 5litre şişesi içine koyup sallayarak yıkıyorlardı 🙂

  2. promosyon dedi ki:

    Bekarlar için güzel bir paylaşım. Üniversite öğrencilerinin okuması gerekir.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder