Defne Bitkisinin Tıbbi Etkileri Nelerdir?

Defnenin Latince adı laurus nobilistir. Defne kış zamanında bile yapraklarını dökmeyen, 6 ila 7 metre uzunluğunda, mart ve nisan aylarında sarı çiçekler açan, sonbaharda zeytin şeklinde olgunlaşan meyvelere sahip olan, oval yapraklı ve sert bir ağaçtır.

Defne Hangi Bölgelerde Yetişir?

Defne ülkemizde Akdeniz kıyılarına sahip olan bölgelerde ve Ege kıyılarında yetişir. Dünyada ise İspanya, Fransa ve Yunanistan’da yetişir.

Defne Bitkisi Nasıl Kullanılır?

Meyvelerinden elde edilen yağ ile hem yaprakları hem de meyveleri farklı amaçlar ile tüketilebilir. Defne bitkisinin yaprakları uzunlamasına sert tırtıklı ve ovaldir. Defne sarı renge benzeyen, hafif acı ve baharlı ve keskin kokuludur. Defne tıbbi amaçla olduğu kadar hem bazı yemeklere koku katmak hem de kuruyemiş olarak da kullanılır.

Eğer meyvesinden faydalanılmak isteniyor ise sonbaharda yani eylül aylarında olgunlaşan meyveler toplandıktan sonra kurutulur. Daha sonra su ile kaynatılarak ya da ezilerek bal ile karıştırıldıktan sonra ilaç haline getirilip bu şekilde kullanılır.

Defne yağı sadece taze olan meyvelerden elde edilir. Bu meyveler direk olarak sıcakta sıkılır ya da kaynatılıp ezildikten sonra süzülerek yağı çıkartılır. Defne yağı neredeyse tereyağı kıvamında ve içerisinde bulunan klorofil nedeni ile yeşil renkte, acı lezzette ve aromatik kokulu bir yağdır.

Defne sabunu, defne yağından elde edilir. Ancak bilhassa Hatay’da farklı bir yağ ile karıştırılarak elde edilir. Bu sabun kirli sarı renginde olan bir sabundur.

Defne Bitkisinin İçindeki Maddeler Nelerdir?

Defne bitkisinin yapraklarında acı madde, tanen ve uçucu bir yağ bulunur. Bu uçucu yağın içerisinde de cineol, eugenol, graniol ve pinenler bulunmaktadır.

Defne bitkisinin meyvelerinde ise nişastanın yanı sıra yapraklarındaki uçucu yağ ile bir de sabit bir yağ bulunmaktadır.

Defne bitkisinin meyvesinin sabit yağında da laurik asid, palmitik asid, oleik ve de linoleik asid bulunmaktadır.

Defne Bitkisinin Tıbbi Etkileri Nelerdir?

Defne bitkisi ağızda çiğnenir ise keskin kokusu sayesinde ağız kokusunu giderir, sindirim salgılarını baharlı lezzeti sayesinde arttırır, hazmı kolaylaştırır, iştahı açar ve bağırsak gazlarını giderir.

Bunların dışında defne bitkisi hem terletici hem de mikrop öldürücü etkilere de sahip olan bir bitkidir. Bu nedenlerden dolayı da her çeşit soğuk algınlığına ve haliyle soluk algınlığı nedeni ile meydana gelen yorgunluk, kırgınlık ve ağrılarda şifa verici özelliğe sahiptir.

Defne bitkisinin bu özelliklerinden faydalanabilmek için 100 gram kadar defne yaprağı, 1 litre kadar suyun içerisinde kaynatılır ve daha sonra bu karışım günde 2 ila 3 bardak kadar içilir.

Defne bitkisinin meyveleri romatizmal ağrıları giderici ve idrar söktürücüdür. Ancak aynı zamanda da düşüğe neden olabilir. İşte bu edenden dolayı da hamile bayanlar kesinlikle kullanmamalıdır. Ancak doğum esnasında kullanılır ise doğumu kolaylaştırmaya ve hızlandırmaya yarayan bir etkisi vardır. Meyveleri kullanılarak hazırlanmak istenen ilacın hem yapılışı hem de kullanım şekli yaprakları ile aynı şekildedir.

Defne bitkisinin güneşte kurutulmuş ve sonrasında toz haline getirilmiş olan meyveleri her türlü zehirli hayvan ısırığına ve arı sokmasına karşı faydalıdır.

Defne yağı eğer haricen kullanılarak sürülür ise o zaman kene, bit ve pire gibi vücut parazitlerini öldürür ve romatizmal ağrıları da giderir.

Defne sabunu saç dökülmesini ve cilt mantarlarını yavaşlatması için kullanılır.

Dört avuç kadar defne yaprağını bir küvet dolusu suyun içine atıp, sonrasında bu suyun içerisinde bir saat kadar oturulur ya da direk bu su banyo suyu olarak kullanılır. Defne bitkisinin yaprakları ile yapacağınız banyo sayesinde özellikle soğuk algınlığından kaynaklanan her türlü ağrılardan kurtulursunuz ve bayanlar da adet sancılarından ve basit rahim kaynaklı sancılardan arınırlar.

Leave a Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.