Bebek Bakımında Dikkat Etmeniz Gerekenler?

İlk doğumunu yapacak olan anneler için bebek bakımı konusunda bilmesi gereken çok şey vardır. Bebek bakımında dikkat etmeniz gerekenler? Olarak kendinize bir sıralama oluşturabilirsiniz. Doğum sonrasındaki ilk haftalar anne için zorlayıcı olacaktır. Neler yapılacağı bilindiğinde hem anne hem de bebek için rahat bir dönem geçirilmeye başlanabilecektir. Yeni doğan bir bebek için bulunulan ortamın oda ısısına dikkat edilmelidir. Doğumdan sonra sık sık emzirme yapılarak bebeğin beslenmesi sağlanmalıdır. Tüm besin anne sütünden alınacağı için emzirmek önemlidir. Bebeklerde hıçkırma varsa kısa süreli emzirme yapılarak hıçkırma refleksinin yavaş yavaş kaybolması sağlanabilir. Hıçkırma bir reflekstir.

Evde Bebek Bakımı

Evde bebek bakımı yaparken, emzirme düzeni, alt değiştirme, idrar ve dışkı takibi, göbek bakımı, yatma pozisyonu gibi tüm işlemlerin adım adım ve kontrollü bir şekilde yapılması gerekir. ilk başlarda emzirme düzensiz olabilir ve bebek istediğinde hemen emzirilmelidir. Anne her iki göğsü eşit olarak vermeli ve sütünün düzenli gelmesini sağlamalıdır. İlk aylarda bebekler günde ortalama 10 defa emzirilmelidir. Anne sütünde bütün besinler bulunduğu için ek olarak su vermeye ihtiyaç yoktur. İlk altı ay düzenli emzirilmeli, 6 aydan sonra yavaş yavaş ek gıdalara başlanabilir.

Alt Değiştirme

Bebeklerin sağlıklı büyümeleri için altlarının sık değiştirilmesi önemlidir. Bebek uyandığında ve beslenme öncesinde altının kontrol edilmesi ve değiştirilmesi gerekir. Altı temiz olmadığında huzursuz olacak ve beslenme anında rahatsız olacaktır. Bebekler beslenirken, bağırsakları harekete geçeceği için beslenme sonrasında da altını değiştirmelisiniz. Bebeğin altının temiz olabilmesi için, ıslak pamuk ya da silme bezleri ile temizleyebilirsiniz. Kirli alt uzun süre değiştirilmediğinde pişik oluşumuna neden olacaktır. Pişik durumlarında da bebekler için özel pişik kremi kullanmalısınız.

Bebeklerin Banyo Yaptırılması

Bebekler doğduktan kısa süre sonra göbekleri kuruyacak ve düşecektir. Göbek düşmeden banyo yaptırılmamalıdır. İlk banyosunu göbek düştükten bir gün sonra yaptırarak bebeğin rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Göbek düşmeden temizleme yapmak için yumuşak sabunlu bezle silme yapabilir ve sonrasında durulayabilirsiniz. Gün aşırı yapılacak olan banyolar bebeklere iyi gelecektir. Günlük bakımlarında, ağız, çene, genital bölgeler sabunsuz ıslak bezle sık sık silinmelidir. Bebek vücudunda açık yara varsa ya d bir ameliyat geçirmiş ise kaynatılmış ve ılıtılmış su kullanmanız tavsiye edilir. Bunun için doktorunuz size tavsiyelerde bulunacaktır. Su ısısını ölçmek için kolun iç kısmı suya daldırılır ve sıcaklık durumu test edilir. Sabun kalıntısı tahriş yapabileceği için cildin durulanması önemlidir.

Cilt Bakımının Yapılması

Bebek ciltleri çok hassastır. Banyo sonrasında, cilt yağları ya da kremlerinin her defasında sürülmemesi gerekir. Çünkü sürülen krem ve yağlar cildin terlemesini önleyebilir ve ciltte ufak sivilcelerin oluşmasına neden olabilir. Ciltte kuruma görülürse, özel nemlendirici losyonlar günde 1 – 2 defa sürülebilir. Bebek cildinin kuru olduğu görülürse sık banyo yaptırılmamalıdır. Cilt bakımı ile birlikte tırnak bakımı da önemlidir. Bebek uzamış tırnakları ile gözüne zarar verebilir ve çizilmelere neden olabilir. Bunun için bebek tırnak makası ile düzenli olarak kesilmelidir.

Yatış Şekli

Bebeklerin rahat edebilmesi için uyuturken yatma pozisyonunu iyi ayarlamalısınız. Bebekler sırtüstü yattıklarında daha rahat ederler. Bebekler için sırtüstü yatış pozisyonu en güvenli yatma şekli olarak bilinir. Uyanık iken kollarının güçlenmesi için yüzükoyun yatırmanız tavsiye edilir. Bebekler yatarken yorganını göğüs hizasına kadar örtün ve başının açık kalmasını sağlayın. Bebek yatağında yumuşak oyuncaklar olmamasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca bebeğin üşüyebileceğini düşünerek fazla ısıtmamalısınız.

Leave a Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.