Ahududu Hangi Bölgelerde Yetişir, Ahududunun Faydaları Nelerdir?

Ahududu Hangi Bölgelerde Yetişir, Ahududunun Faydaları Nelerdir?

Halk arasındaki ismi ahududu olan bitkinin yine halk arasındaki diğer isimleri ağaç çileği ve sultan böğürtlenidir. Ahududunun Latince ismi ‘’ rudus idaeus’’ dur. Ahududunun boyu 1 ila 1.5 metre arasındadır. Ahududunun kırmızı meyveleri vardır, haziran ve temmuz aylarında beyaz renkte çiçekler açarlar. Ahududu özellikle ormanlarda, korularda ve dağlık bölgelerde açan dikenli bir çalıdır. Ahududunun bilimsel çalışmalar sonucunda prehistorik zamanlardan bu yana toplanıp yendiği belirlenmiştir.
Ahududunun Yetiştiği Bölgeler
Ahududu en çok olarak Kuzey Anadolu da ve Avrupa kıtasında bulunmaktadır.

Ahududunun Kullanılışı

• Ahududunun yaprakları bitki çiçekli haldeyken gölgede kurutulur.
• Meyveleri yenebilir, ama eğer meyvelerinin suyu sıkılırsa elde edilen özden faydalanılabilinir.
Ahududunun İçindeki Maddeler
• Ahududunun yapraklarında C vitamini, organik asitler ve tanen bulunur.
• Meyvelerinde yine C vitamini, pektin, şekerler, ve demir bulunmaktadır.

Ahududu cayi (640 x 320)Ahududunun Tıbbi Etkileri
• Ahududu evvela idrar söktürücü, kuvvet verici ve iştah açıcı etkileri ile bilinmektedir. Bunun dışlında pektin ve tanen sayesinde kabız yapma özelliğine sahiptir. Kabız yapma özelliğine ulaşmak için yapmanız gereken 50 gram kadar böğürtlen yaprağını alıp 1 litre kadar suda kaynatıp çay yapmanız ve bu çayı gün içerisinde 3 defa birer bardak olmak şartı ile içmeniz yeterlidir.
• Ahududundaki tanen sayesinde boğaz ve ağız hastalıklarındaki mikroplardan gargara yaparak kurtulabilirsiniz. Bu gargarayı yapmak için ise ahududundan yaklaşık olarak 80 gram kadar çiçek ve kuru yaprak alıp 1 litre suda iyice kaynatın. Hazırladığınız bu karışımı sadece gargara olarak değil hafif şiddetteki göz iltihaplarında da pansuman olarak kullanabilirsiniz.
• Ayrıca eğer gözlerinizde çok fazla çapaklanma sorunu var ise bunun ilacı yine ahudududur.
• Genel olarak halk arasında ahududu çayı hamileliğin son 3 ayında kasık adalelerini kuvvetlendirmek için bolca kullanılmaktadır. Gebeliğin son 3 ayında içilen ahududu çayı sayesinde hem doğum ağrıları hafiflemekte hem de kanama azalmaktadır.
• Ahududu gebelikte yardımcı olduğu kadar düşüklerin engellenmesine de yardımcıdır. Yani düşük riskini azaltmak istiyorsanız ahududu yaprağı çayını içmelisiniz.
• Tüm bunların yanı sıra ahududu dişlerdeki tartar tabakalarını da çözen bir bitkidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder