Sinameki Nasıl Bir Bitkidir, Sinameki Bitkisi Hangi Bölgelerde Yetişir?

Sinameki Nasıl Bir Bitkidir, Sinameki Bitkisi Hangi Bölgelerde Yetişir?

Sinameki bitkisinin Latince isimleri cassia angustifolia yani Hindistan sinamekisi ve cassia sena yani İskenderiye sinamekesi’dir. Sinameke bitkisi 60 ila 100 cm uzunluğunda, sarı çiçekleri olan çalı şeklinde küçük bir ağaççıktır.

Sinameki Bitkisinin Yetiştiği Yerler

Sinameki bitkisi Kuzeydoğu Afrika, Arabistan ve Hindistan’da kurak topraklarda ve yabani bir şekilde de dağlarda bulunur.

Sinameki Bitkisinin Kullanılışı Nasıldır?
Sinameki bitkisinin yaprakları ve meyvesi kullanılır. Hindistan sinamekisinin yaprakları haziran ve aralık aylarında, İskenderiye sinamekisinin yaprakları da eylül ve mart aylarında yani yılda 2 defa olmak üzere toplanır.

Daha sonra bu yapraklar temiz bir yere yayılarak kendi hallerinde kurumaya bırakılırlar. Kuru olan yapraklar toz haline getirilmek sureti ile ya da su ile kaynatılarak dâhilen kullanılabilir.

Sinamekinin meyveleri ise olgunlaşınca toplanır ve kurutulur ve kullanılacağı zaman su ile kaynatılıp içilir.

Ülkemizde genelde kullanılan sinameki türü ise Hindistan sinamekisidir.

Sinameki Bitkisinin İçindeki Maddeler Nelerdir?
Sinameki meyvesi ve yaprağı rezin, flavon glikozitleri ve etkin olan madde olarak da antrakinon türevleri ‘’ senozit A ve B’’ taşımaktadır. Sinameki bitkisi bunların dışında müsilaj ve tartarlarda içermektedir.

sinemaki-cayiSinameki Bitkisinin Tıbbi Etkileri Nelerdir?
• Antrakinon türevleri kalın bağırsakta ve su emilimini engelleyerek sulu ve yumuşak dışkılamayı sağlayan kuvvetli bir müsilajdır. Sinameki bitkisinin müsilaj etkisi kendini 6 ila 12 saat sonra hafif bir sancı ile gösterir.
• Yukarıdaki etkileri sağlayabilmek için ise 1 veya 2 gram kadar ve eğer çabuk bir etki gerekiyor ise 2 ile 4 gram kadar sinameki yaprağı yeterlidir. Tabi eğer istiyorsanız aynı etkileri 8 ila 12 gram kadar kullanmakla da elde edebilirsiniz. Bahsettiğimiz bu miktarlar isteğe göre ya da daha ince bu bitkiyi kullanıp kullanmamaya göre değişebilir. İstediğiniz herhangi bir miktarı alın ve su ile kaynatın daha sonra suyu süzün ve için.
• Müshil fazla dozlarda alındığı zaman karın ağrısı yapabilir ama bulantı ya da kusma gibi yan etkileri görülmez.
• Fakat dozu daha da fazla attırmaya karar verirseniz ya da bir anda hepsini içmeye ancak o zaman bulantı ya da kusma gibi yan etkiler görülebilir.

Unutmayın!
• Sinameki bitkisi bağırsak kaslarının kasılmasına neden olabilir.
• Bağırsak kaslarını kastığı gibi rahim kaslarına da etki edebilir ve bu yüzden sinameki bitkisi hamile olan bayanlarda kesinlikle kullanılmaz çünkü sinameki hamile olan bayanlarda düşüğe neden olabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder