Pankreas Organın Görevleri Nelerdir Ve Pankreas Ne İşe Yarar?

Pankreas Organın Görevleri Nelerdir Ve Pankreas Ne İşe Yarar?

Pankreas karın boşluğunda ve omurganın bel bölümünde yar alan bir salgı bezidir. Pankreas kelimesinin aslı Yunanca ‘’pan’’ yani bütün ve tüm ve ”kreas” yani et kelimelerinin birleşmelerinden oluşmuştur. Pankreas ortalama olarak 15 ila 25 cm uzunluğundadır. Pankreas kadınlarda 55 gram ile erkeklerde 70 gram arasında değişmektedir. Pankreasın ön taraftan arkaya doğru yassılaşan düzensiz olan biçimi çengel görüntüsüne benzetilmektedir.

Pankreasın Bölümleri

Pankreasın şişkin olan sağ ucunda baş kısım, dar olan orta bölümünde gövde, baş ve gövdenin birleştiği ince ve uzun olan son ucuna da kuyruk adı verilmektedir. Pankreasın kuyruk kısma dalağa kadar uzanmaktadır. Pankreas karaciğer, üst mezanter atardamarları ve dalak ile beslenmektedir. Pankreasın boşaltıcı kanalları vardır ve bu kanallara santorini ve wirsung kanalları denmektedir.

Pankreasin Gorevleri Nelerdir (640 x 320)Pankreasın Salgı Görevleri Nelerdir?
• Pankreasın iç ve dış salgı olmak üzere 2 adet görevi vardır.
• Bu görevlerden iç salgı görevini Langerhans adacıkları adı verilen salgı hücreleri yapmaktadır. Bu salgı hücrelerinin salgıladığı insülin, glukozun metabolizmasında en büyük rolü üstlenmektedir. Ve eğer insülin yeterli değil ise şekerli diyabete neden olmaktadır.
• Pankreasın dış salgı görevi ise ‘’akinus’’ keseciklerine aittir. Akinus kesecikleri pankreas öz suyu adı verilen ve onikiparmak bağırsağına dökülen alkali özellikte bir sıvı salgılamaktadır. Bu sıvı içerisinde ise yenen besinlerden elde edilen nişasta ve glikojeni ayrıştırarak oligasakaritleri meydana getiren amilopsin, oligasakaritleri mono sakaritlere dönüştüren maltaz, mide pepsinlerinin etkisi altındaki proteinleri aminoasitlere ayrıştıran tripsin enzimi, keratin, jelatin ve kazeini hidrolize eden tripsinin etkin hale getirdiği kimotripsin enzimi yağları hidrolize eder ve yağ asitleri ile gliseritleri oluşturan steapsin adı verilen bir lipaz bulunur.

Pankreasın Salgı Miktarı Nedir?
Pankreasın salgı miktarı yetişkin insanlarda günde yaklaşık olarak 800 ila 900 cm³ dür. Salgılanan bu öz suyu amilaz, lipaz ve tripsinojendir. Tripsinojen amilaz da ve lipaz yağda karbonhidratların sindirimizin gerçekleştiren enzimler yani salgılardır.

Pankreas Hastalıkları Nelerdir?
Pankreasta görülen hastalıklar, pankreat adı verilen yangılanmalar, urlar, boşaltım kanallarında özellikle görülen taşlar ile kistler ve en çok travmalardan sonra görülen yalancı kistlerdir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder