Doğum Parası Nasıl Alınır? Doğum Yardımı Ne Demek?

Doğum Parası Nasıl Alınır? Doğum Yardımı Ne Demek?

Doğum parası, yeni doğum yapan her anneye devlet tarafından ödenmekte olan yardımdır. Doğum yapılan yılın asgari ücreti baz alınarak hesaplanan doğum yardımı, karşılıksız olarak verilmektedir. Geri ödemesiz olarak yapılan doğum yardımı hakkında bilinmesi gerekenler ve annelerin merak ettiği tüm detaylar bu yazımızın devamında…

Doğum Parası Başvurusu Nasıl Yapılır? Aranan Şartlar Nelerdir?

Yeni doğum yapan bir annenin, doğum parasından faydalanması için bazı şartları sağlamış olması gerekmektedir. Doğum yardımı almak için aranan şartlar ise şu şekilde sıralanabilir;

– Doğumdan önceki 1 yıllık süre içerisinde, en az 90 günlük sigorta priminin yatırılmış olması gerekmektedir.

– Doğuma 112 gün kala doktor tarafından verilmekte olan, rapor hakkını kullanmak için istirahat süresine geçmiş olması gereklidir. Rapor belgesini iş yerine teslim etmeli, raporlu olduğu süreç içerisinde de iş yeri ile ilişiğinin kesilmemesi gereklidir.

– Çalışan kadının, doğum yaptığı gün itibariyle doğum belgesinin düzenlenmesi gerekir ve raporu işlemeye devam etmelidir.

– Doğum yapan kadın, eğer SGK’lı olarak çalışmayan bir anne ise doğum sonrasında ödenen yardım tutarının hesaplanması ve bu yardımdan faydalanabilmesi için babanın çalışma koşulları dikkate alınmaktadır.

– Doğum yardımı için bir diğer koşul ise, bebeğin sağlıklı olarak dünyaya gelmiş ve hayatta olması aranan şartlar arasında yer almaktadır.

dogum parasi

Doğum Parası Nasıl Alınır?

2022 Doğum Parası Ne Kadar? Çalışan Kadın Doğum Parası Ne Kadar?

2022 Yılında belirlenen asgari ücret net 4 bin 253 lira 40 kuruş olması nedeniyle, 2022 Yılında hesaplanan en düşük doğum yardımı parası 12 bin 454 liradır. Çalışan bir annenin aldığı ücrete göre artış gösterebilen doğum parası, 112 günlük (16 hafta) rapor süresi için verilmektedir. Bunun yanı sıra, ikiz ve üçüz doğum gerçekleştiren annelerde ise, fazladan 2 haftalık rapor süresi eklenmektedir

PTT Doğum Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Başvuru işlemlerinin tamamlanmasının ardından, e-devlet üzerinden sisteme giriş yaparak “Doğum yardımı” sekmesine tıklayabilir ve kolaylıkla PTT üzerinden teslim alacağınız doğum yardımının sonuçları öğrenebilirsiniz. 183 ve 144 numaralı hatlar üzerinden irtibat kurarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. 55 Gün içerisinde açıklanmakta olan yardım için, yeni doğum yapan anne kimliği ile PTT şubesine müracaatta bulunur ve kolaylıkla ödemesini alabilir.

Yeni Doğan Parası Ne Kadar? Yeni Doğan Parası Nasıl Alınır?

Çalışan veya çalışmayan kadınlar için, sadece tek seferlik olarak ödenen yeni doğan parası, çocuk sayısına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. 1. çocuğa 300 TL, 2. çocuğa 400 TL, 3. çocuğa 600 TL yeni doğan parası yardımı verilmektedir. Başvurular, ‘aile.gov.tr’ üzerinden T. C. kimlik numarası ile yapılmaktadır.

Emzirme Ödeneği Ne Kadar? Emzirme Ödeneği Nasıl Alınır?

Emzirme ödeneği, yeni doğum yapan annelere veya eşi çalışmayan babalara, devlet tarafından ödenmekte olan karşılıksız yardımdır. Sigortalı olarak çalışan babaya, çocuk başına 316 lira olmak üzere emzirme ödeneği yardımı devlet tarafından yapılmaktadır.

İlginizi çekecek diğer yazımız: 2022 Online Para Kazanma Yolları Nelerdir?

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder