Zihinsel Zekayı Nasıl Geliştirebilirsiniz? Zeka Geliştirme.

Zihinsel Zekayı Nasıl Geliştirebilirsiniz? Zeka Geliştirme.

Zihinsel zekâyı nasıl geliştirebiliriz? Doğumdan sonra ki ilk bir yıl çok hızlı olan beyin gelişimi daha sonraki yıllarda da gelişmeye devam eder. Anne, baba tutumu, çocuğa olan ilgi alaka, çocuğa yeterli uyaran verilmesi, aile ortamı, çocuğun beslenmesi çocuğun bilişsel, duyusal ve fiziki gelişimini etkiler. Çocuğun ilk şekillendiği yer aile ortamıdır.

Beyin gelişimi anne karnında başlayan bir süreçtir. Genetik yapı, annenin beslenmesi, kullandığı ilaçlar, çevresel koşullar gibi birçok faktör bebeğin doğum öncesinde beyin gelişimini etkileyen faktörlerdir. Doğumdan sonra ki süreçte çevresel faktörler devreye girer.

Zihinsel Gelişimde Ebeveyn Rolü

Bebeğin anneye güvenli bağlanabilmesi annesi ile sosyal bağının güçlü olması gerekir. Ağladığı zaman ihtiyaçlarının giderilmesi, çocuğa ait zaman ayrılması, konuşulması, hayata ortak edilmesi ailesi içindeki pozitif ortam beyin gelişiminde önemli bir kriterdir.

Beyin Gelişimi İçin Sesli Uyaran Verilmesinin Önemi

 

Sesli uyaran ebeveynlerin bebek ile sözel iletişim ile ilgilidir. Sesli uyaranların doğru bir şekilde verilmesi beyin gelişimini hızlandırır. Örnek verecek olursak müzik eşliğinde bebeğin ellerini tutarak dans etmek, sakin bir ses tonu ile konuşmak, oyunlar oynamak, kitap okumak bunların hepsi çocuğun anne ile iletişimi ve arasında ki bağı belirler.

 

Çocuğa ayrılan vakit sadece ona özel olmalıdır. Beraber yapacağınız birçok aktivite size güvenli bağlanmasını sağladığı gibi zihinsel gelişiminde olumlu etkiler. 3. aydan itibaren kullanılan değişik gelişim kartları zihinsel gelişimi olumlu etkiler. Aynı zamanda bebeğin dış dünyaya açılan penceresi annesi ile olan bağıdır. Farklı renkler ve görseller içeren kitap okumaları dil gelişiminde önemli bir yere sahiptir. 4. aydan itibaren göz teması önemlidir.

 

Çocuğun ya da bebeğin seviyesine gelerek göz göze iletişim kurulması hem öz güven gelişimini etkiler hem de bebeğin anneye güvenli bağlanmasını sağlar. Sürekli konuşmak, anlatmak iletişim halinde olmak çocuğun dil zekâsını geliştirir.

Düzenli Beslenmenin Önemi

Bebeğin 2 yaşına kadar anne sütü alması zihinsel gelişimi için önemlidir. Anne sütü içinde bulunan kazein beyin gelişiminde etkin rol oynayan bir protein türüdür. Anne sütünde bulunan birçok yararlı yağ asitleri beyin hücrelerinin gelişimi için öncüdür. Anne sütü kesildikten sonra ceviz, balık, semizotu gibi besinler belli aralıklarla verilmesi gerekir. Bu besinler içerdikleri omega sayesinde beyin gelişimine katkı sağlarlar.

Okul Çağında Yapılan Zihinsel Aktiviteler

Okul çağına gelmiş bir çocuğun beyin gelişimi tamamlanmıştır. Artık hangi zekâ türünün daha baskın olduğunun anlaşılması ve o yönünün geliştirilmesi gerekir. Çoklu zekâ kuramına göre her çocuğun ilgi alakası ve zekâ türü farklıdır. Problem çözme becerisini geliştirecek oyunlar oynamak önemlidir. Çocuklara resim yaptırmak hayal dünyasını genişletir. Müzik dinletmek hem rahatlatır hem kulağın duyması müzik zekâsını geliştirir. Spora yönlendirmek, spor ile ilgili aktiviteler yapmak önemlidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder