Yemek Pişirme Püf Noktaları

Yemek Pişirme Püf Noktaları

Yemek pişirme püf noktaları yazımız hem yemek yapmaya yeni başlayan hanımlar hem de aşçılığını geliştirmek isteyen hanımlar için hazırlanmıştır.

Bu yazımızda yemek ve yemek pişirme püf noktalarını oldukça detaylı bir şekilde ele alacağız.

Yemek Pişirme İpuçları

Yemek pişirme ipuçlarımızın ilki ve belki de en önemlisi yanlış yemek yapmaktan korkmamanız gerektiğidir.

Eğer yeni yemek pişirmeye başladıysanız kesinlikle zor tariflere bir anda geçmeyin. Başta sadece basit tarifleri pişirin ve hazırlayın. Zaman içerisinde kademeli olarak yemek tariflerini zorlaştırın.

Eğer bir davet verecekseniz ve bu davette yemek ya da tatlıları siz hazırlayacaksanız o zaman kesinlikle daha önce denemediğiniz yemek ya da tatlıları yapmayın. Başka bir değişle kesinlikle yeni bir tarifi davet gününüz için hazırlamayın.

Yemek hazırlarken her zaman için teknolojiden yararlanın. Bu yüzden mutlaka mutfak robotlarına belli bir miktar para ayırın. Çünkü modern mutfak aletleri yemek hazırlarken size hem vakit kazandıracak hem de malzemelerin daha iyi kesilip, doğranmasını ve karışmasını sağlayacak ve bu nedenle de çok daha lezzetli yemekler hazırlamanıza yardımcı olacaktır.

Mutfağınızda her zaman için hem bir saat hem de bir tartı aleti bulundurun. Çünkü yemek yapmanın en önemli kurallarından biri yemek malzemelerini doğru miktarlarda ayarlamak ve yemeği tam zamanında ocaktan ya da fırından almaktır.

Et Pişirme İpuçları

Asla ama asla eti kesmek için kullandığınız kesme tahtasını başka bir besini kesmek için kullanmayın.

Eğer kesme tahtanızı yeni aldıysanız kullanmadan önce mutlaka biraz temiz su ile kesme tahtanızı ıslatın. Bu uygulama sayesinde tahta üzerinde et kestiğinizde, etin suyunun kesme tahtası tarafından emilmesini önlemiş olursunuz.

Eti pişirmeye başlamadan önce eti çok iyi bir şekilde yıkayın. Daha sonra eti istediğiniz parçalara kesebilirsiniz. Çünkü eti küçük parçalara ayırıp yıkarsanız su ile birlikte etin tüm besinini de yıkamış olursunuz.

Eti keserken ya da temizlerken kesinlikle etin tüm yağını kesmeyin ya da temizlemeyin. Çünkü et de bulunan az miktardaki yağ, etin pişerken yemek suyunun altında kalmasını hem de yemeğin çok daha lezzetli olmasını garantiler.

Et Suyu Hazırlayın

Piyasada satılan hazır bulyonları almaktansa evde kendi bulyonlarınızı hazırlamanız hem çok daha sağlıklıdır hem de aile bütçesi açısından faydalıdır.

Eğer sağlıklı bir et bulyonu hazırlamak istersen o zaman eti küpler halinde doğrayın ve sonra da hemen soğuk su dolu kabın içine atın. Sonra yine vakit kaybetmeden kısık ateşte etleri iyice pişirin. Bu noktada dikkat etmeniz gereken atin tamamen pişmesinden yaklaşık yarım saat önce tencereye bir miktar tuz eklemenizdir. Tuza ölçek olarak 1 litre kadar suya sadece yarım tatlı kaşığı kadar tuz ölçümünü kullanabilirsiniz. Eğer eti sadece kısık ateşte pişirirseniz etin suyunu şeffaf bir halde tutabilir ve lezzetini de en üst seviyeye çıkartabilirsiniz. Bu uygulama unutmamanız gereken bir diğer noktada et piştikten sonra et suyuna sadece kaynar su ilave etmeniz gerektiğidir. Çünkü kaynar yerine soğuk su ilave ederseniz o zaman et suyunun tadını tamamen bozmuş olacaksınız.

Eğer hazırladığınız bulyon ya da hazırladığınız çorba aşırı tuzlu olmuş ise hemen içerisine yarım yemek kaşığı kadar şeker ilave edebilir ya da içerisine soymuş olduğunuz birkaç tane patatesi veya temiz bir bez torbanın içine koyduğunuz bir avuç kadar pirinci ekleyebilirsiniz.

Eğer bulyon gerçekten tuzlu olmuşsa o zaman içerisine çırpmış olduğunuz yumurtanın akını ekleyebilirsiniz. Eğer yumurta köpürür ise o zaman yumurtanın köpüğünü toplayın ve gerekli görürseniz temiz bir tel süzgeçten geçirin.

Eğer et suyunuzun rengini tamamen şeffaf istiyorsanız o zaman pişirme esnasında içerisine sadece 1 tane buz küpü ekleyin. Buz küpünü tam kaynama noktasında eklemeniz çok önemli.  Bu sırada et suyunun altında su köpük çıkmaya başlarsa hemen bir kaşık yardımı ile köpükleri toplayabilirsiniz.

Eğer bulyonunuzu dondurulmuş etten hazırlamak istiyor ve bulyonun yine de şeffaf olmasını istiyorsanız o zaman bulyonu haşlayacağınız zaman gazlı bir bezin içerisine 2 tane temiz yumurtanın kabuklarını koyun ve iyice bağlayın. Sonra kabuklu gazlı bezi tencereye atın.

Et Haşlama Püf Noktaları

Eğer haşlayacağınız etin bol sulu olmasını istiyorsanız o zaman tencerenin içerisine kaynar su ekleyin. Sonrasında sadece kısık ateşte ve tencere kapağı kapalı bir şekilde haşlama işlemine geçin.

Eğer eti salata yapmak için haşladıysanız ve çok daha lezzetli olmasını istiyorsanız eti 15 dakika boyunca et suyunda bekletin. Bu sayede sadece daha lezzetli değil çok daha yumuşak bir salata eti elde etmiş olursunuz.

Haşlama etin tuzunu tamamen çekmesi için eti ilk önce tuzsuz olan suyun içinde haşlayın. Daha sonra eti, suyun içerisinden çıkartın ve eti iyice tuzlayın. Sonra hemen etin üzerini kapatıp bir süre bu şekilde bekletin.

Et Kızartma Püf Noktaları

Eğer et kızartmasının tam olarak pişmesini istiyorsanız mutlaka eti kızartma öncesinde iyice tuzlayın. Daha sonra kızartma yağının tamamen kızgın olduğundan emin olarak et parçalarını aralarında en az 1,5 cm olacak şekilde tavaya dizin. Bu sayede her bir et parçasının tamamen piştiğinden emin olabilirsiniz.

Eğer kızartacağınız etin tavaya yapışmasını önlemek istiyorsanız o zaman tavanın içine 1 tane havucu dilimleyip koyun.

Eğer eti tavadan almadan önce etin tam olarak piştiğinden emin olmak istiyorsanız o zaman temiz ve kuru bir çatalı ete batırın ve etten et suyunun çıkıp çıkmadığını gözlemleyin. Eğer çatalı batırdığınız sırada etten tamamen kırmızı bir su çıkıyor ise bu etin henüz tam olarak pişmediğini, eğer pembe bir renkte su çıkıyor ise bu etin sadece orta derecede piştiğini ve şeffaf bir su çıkıyor ise bu etim tamamen piştiğini gösterir.

Kızartılmış olan bir et kesinlikle soğuması beklemeden servis yapılmalıdır. Çünkü bekleyen kızarmış etin tadı soğuduğu zaman kesinlikle değişecektir.

Eğer bir gün önce kızarttığınız etin yeniden taze olmasını istiyorsanız, eti ısıtırken üzerine hafifçe su serpmeyi ihmal etmeyin.

Fırında Et Pişirme Püf Noktaları

Fırında pişen etler genellikle kuru olur ya da dikkat edilmezse yanar. Bu yüzden etin sadece yanmasını değil kurumasını da önlemeniz gerekir. Bunu sağlamak için mutlaka fırının içine yani et tepsinin altına bir kap dolusu su koyun. Bu sayede suyun ısınması ile ortaya çıkan buhar etin yumuşaklığını ve yanmamasını sağlayacaktır. Bunun dışında eti fırınlarken su dolu kabın yanı sıra birde arada sırada et tepsisini etlerde dâhil olmak üzere ılımış olan başka bir et suyu ile iyice sulayın. Unutmayın eğer et suyu ılık değil de soğuk olursa bu fırındaki etin daha da sertleşmesine neden olur.

Fırınladığınız etin yumuşak olmasından emin olmak için isterseniz bir miktar sirke ilave edebilirsiniz. Bu sayede varsa etin sertliği azalır ve iyice yumuşar. Ölçü olarak 1 kilo gram kadar et için 2 yemek kaşığı kadar sirke ölçeğini kullanabilirsiniz. Sirke 2 yemek kaşığı dolusu olmalı. Çünkü daha azı yumuşatma sağlamayacak ve daha çoğu da etin tadını bozacaktır.

Etin servis yapana dek yumuşak ve sulu kalmasını istiyorsanız eti fırından çıkarttıktan sonra hemen buharın üstüne koyun ve servis yapana dek et tepsisini buharın üzerinde tutun.

Et Yemekleri Pişirme Püf Noktaları

Biftek, şnitzel ya da pirzolayı yumuşak hazırlamak istiyorsanız, kızartmaya başlamadan en az 1 saat önce etleri limon suyu ile iyice ıslatın. Eğer limon suyu yerine başka bir malzeme kullanmak isterseniz o zaman sirke ya da hardal veya sıvı yağ hatta tüm bunların karışımı olan bir sosun içinde etleri bekletebilirsiniz.

Etin çok yumuşak olması ve içeriğindeki suyu kaybetmemesi için isterseniz etleri cam bir şişenin ağzı ile ezebilirsiniz.

Şnitzel kızartırken şeklin korumak için damarları tamamen temizlediğinizden mutlaka emin olmalısınız.

Et kızartmak istediğinizde biraz ekmek kırıntısı da kullanmak istiyorsanız o zaman hem ekmek kırıntılarını hem de etleri temiz bir poşetin içerisine bir arada koyun. Daha sonra poşetin ağzını çok iyi bir şekilde kapayın ve poşeti iyice sallayın. Bu şekilde ekmek kırıntılarının ve etlerin iyice karıştığından ve hazırlayacağınız et kızartmasının da çok daha lezzetli olacağından emin olursunuz.

Şiş kebap hazırlayacağınız zaman etin yumuşak olmasından emin olmanız gerekir. Bunu sağlamak için şiş kebap etini kivi suyu, limon suyu, domates suyu ve sirke karışımdan hazırlayacağınız sos ile güzelce terbiye edebilirsiniz. Bu muhteşem sosun içeriğindeki asitler ile şiş kebap etleri hem çok daha yumuşak hem de çok daha lezzetli olacaktır.

Köftelik Kıyma Hazırlama Püf Noktaları

Eğer köftelik kıymayı yumurtanın beyazı ile birlikte hazırlarsanız yumurta akı nedeni ile köfteler sert olacaktır.

Hazırlamak istediğiniz köftelerin normalden çok daha kabarık olması için köfte kıymasına biraz süt ilave edebilirsiniz.

Eğer köftelerinizin dağılmamasını garantilemek istiyorsanız o zaman da normalde kullandığınız ekmek içleri yerine rendelediğiniz çiğ patatesleri ve birde kıymanın fazlalığına göre 1 ya da 2 kaşık kadar taze yoğurdu ekleyin.

Hem sulu hem de çok lezzetli köfteler hazırlamak istiyorsanız köfte malzemelerin içerisine bir miktar tereyağı, bir miktar taze kaşar ve bir tane de buz küpü eklemeyi deneyin.

Köfte kıymasını tuzlarken kesinlikle göz kararı tuzlama yapmayın. Onun yerine 1 kilo gram kadar kıymanın içerisine sadece 1 tatlı kaşığı kadar tuz ölçeğini kullanın.

Hindi, Tavuk Ve Ördek Pişirme Püf Noktaları

Bu tür etleri daha doğrusu donmuş olan etleri çözülmesi için soğuk suyun içine atmanız demek bu etlerin hem besin değerlerinin azalması hem de sertleşmesi demektir.

Fırında tavuk pişirirken tavuğun iç kısmına limonu yedirerek sürerseniz o zaman fırınlanan tavuk çok daha yumuşak ve çok daha lezzetli olacaktır.

Özellikle hindi ya da tavuk fırınlayacağınız zaman kesinlikle yağ kullanmayın.

Tavuğun pişme süresi göz kararı yapılmaz. Onun yerine tavuğun kilosu göz önünde bulundurulur. Örnek olarak 500 gram kadar olan bir tavuk parçası 25 dakika pişirilmelidir. Eğer tam tavuk pişirecekseniz tavuğun kilosu ve artı 20 dakika hesaplanmalıdır.

Kaz ya da ördek çabucak yumuşamayacaktır. Bu yüzden eğer kızartma sonrasında bu etler sertliğini hala koruyorsa birkaç tane bulyon ile yeniden pişirip etleri yumuşatabilirsiniz.

Balık Haşlama Püf Noktaları

Balık haşlamada aklınızda bulundurmanız gereken en önemli husus balığın lezzetini %100 arttırmanın yolu bol miktarda su ile haşlama işlemini uygulamaktır.

Balığın sadece lezzetli değil aynı zamanda da yumuşak olduğundan emin olmak için haşlama suyuna biraz da taze süt ekleyin. Süt sayesinde hem balık kokusu azalacak hem de daha yumuşak ve daha lezzetli bir balık haşlaması hazırlayacaksınız.

Eğer haşlama balığınızın pişip pişmediğinden emin değilseniz o zaman balığın etli kısmını kılçığından tamamen ayırın. Eğer kolay bir şekilde et kılçıktan ayrılıyor ise o zaman diğer balıklarda pişmiş demektir.

Balık Kızartma Püf Noktaları

Balıkların çok güzel bir şekilde kızarmalarından emin olmak için kızartma öncesinde her bir balığı temiz kâğıt havlular ile iyice kurutun.

Balık kokusunu azaltmak için kızartma tavasının altına çiğ patatesleri yerleştirin. Balığınızın tavaya yapışmamasından emin olmak için de kızartma yağına bir tutam tuz ekleyin.

Balık kızartırken balığın dağılmaması için kızartma yapmadan 20 dakika önce balıkları iyice tuzlayın.

Kızartma sırasında oluşan ve mutfağı saran balık kokusundan hoşlanmıyorsanız o zaman ekmek kırıntısı ya da una rendelemiş olduğunuz bir miktar kaşar peynirini ilave edin.

Yine ekmek ya da unun içerisine birkaç tutam tuz eklerseniz çok daha lezzetli bir balık kızartması hazırlamış olursunuz.

Fırında Balık Pişirme Püf Noktaları

Fırında balık pişirdiğinizde genellikle balığın deri kısmı fırının içerisindeki buharlaşma nedeni ile çatlar. Bu yüzden balıkları fırına vermeden önce mutlaka sırt kısımlarına temiz bir bıçak yardımı ile birkaç tane uzunca çizgiler açın. Eğer isterseniz açtığınız kesiklerin içerisine incecik limon dilimleri koyup balığı daha lezzetli ve çok daha şık bir şekilde sunabilirsiniz.

Fırında hazırlayacağınız balığın hem çok daha yumuşak hem de çok daha sulu olmasını istiyorsanız balıklarınızı 250 derecede daha önceden ısıttığınız fırına sürün.

Balık fırınlamada en önemli hususlardan biri de balığın derisinin rengidir. Fırınladığınız balığın derisinin de güzelce kızarmasından emin olmak için fırınladıktan en fazla 20 dakika sonra balıkların üzerine taze yoğurt sürün. Eğer yoğurt sürmekten korkuyorsanız o zaman eritilmiş tereyağı ya da rendelenmiş kaşar peynirini yoğurt yerine kullanabilirsiniz.

Kalamar Pişirme Püf Noktaları

Bildiğiniz üzere kalamar muhteşem lezzeti olan bir yemektir. Ancak kalamar pişirmesini genelde sadece aşçılar bilir. Ancak kalamarı aşçılar kadar güzel bir şekilde evde pişirmenin de bir püf noktası vardır. İşte bu püf noktası kalamarı pişirme süresidir.

Bildiğiniz gibi kimileri kalamarın pişirme süresinin 3 ila 5 dakika olduğunu ve kimileri de 30 saniye olduğunu söyler.

Ancak kalamarın pişirme süresinden önce kalamarın özelliğini bilmek gerekir. Kalamar sadece 2 dakika boyunca haşlanır ise sertleşir ve eğer haşlamaya 30 dakika kadar devam edilir ise bu sefer kalamar yeniden yumuşar. Fakat kalamarın 30 dakika pişirilmesi demek kalamarın yumuşaması yanı sıra birde küçüleceği anlamına gelir. Bu nedenle kalamar sadece kaynar suyun içine atılmalı ve en fazla 2 dakika kadar haşlandıktan sonra hemen tencere ya da tavadan alınmalıdır.

Ya da kalamarlarınızı bütün bir şekilde ve sadece kaynar suyun içine atın ve kaynama başladığı anda tencerenin kapağını hemen kapayın ve tencereyi ateşten alıp bu şekilde en fazla 10 dakika boyunca kapağı açmadan bekletin.

Sebze Yemekleri Pişirme Püf Noktaları

Sebzelerinizi temizlemek için saatler harcamayın. Onun yerine sebzenizi temiz su dolu olan bir kabın içerisine koyun ve bir fırça ya da temiz bir sünger yardımı ile sebzelerinizi temizleyin.

Eğer sebzenizi dondurduysanız o zaman bu sebzeleri çözmeden direk sıcak yağ ya da kaynar suyun içerisinde pişirebilirsiniz.

Bezelye ya da pancar haricinde tüm sebzelerin tatlarını tuzlu suda haşlayarak arttırabilirsiniz.

Sebzelerin vitaminlerini korumak için sebze yemeğini ocağın üstünden almadan hemen önce bir güzel tuzlayın.

Sebze yemeklerinde haşlama süresini azaltmak için isterseniz sebzeleri daha önce tuzlu suyun içerisinde bir süre bekletebilirsiniz.

Sağlıklı sebze yemeği pişirmek için mutlaka sebze yemeklerini buharda pişirme yöntemi ile pişirin. Çünkü haşlama sebzelerin içindeki bezin değerleri buharla pişen sebzelere göre çok daha azdır.

Eğer isterseniz salata için kullanmak istediğiniz sebzeleri önceden fırında pişirebilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. HAKKI İŞLEKER dedi ki:

    merhaba,
    tavuk sote yaparken ,tavuklar pişerken kocaman kocaman olsunlar istiyorum[gösterişli].pişerken tencere yada tavanın içine ilave edilecek bir baharat veya ne bileyim başka bir şey varmı.yada pişrme şekli olabilirmi.

    not:öğrenci olunca ilkönce gözümüz doysun istiyoruz.
    iyi çalışmalar

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder