Sivilce izlerine ne iyi gelir? Sivilce tedavileri

Sivilce izlerine ne iyi gelir? Sivilce tedavileri

Sivilce; ergenlik çağlarında baş gösteren ve en çok da bu dönemde sorun yaratan, en sık rastlanılan cilt hastalıklarından biridir. Özellikle de cildin en yağlı kısımlarında oluşmakta; kırmızı sivilce, kist ve siyah nokta şekillerinde kendini göstermektedir.

Genellikle ergenlik çağında 12-21 yaş aralığında ortaya çıksa da, sivilceler hem erkelerde hem de kadınlarda, hemen her yaşta korkulu rüyamız haline gelebilmektedir. Toplumda görülme sıklığına değinecek olursak: Bu dertten muzdarip insanların oranının %80’in üzerinde olduğunu söyleyebiliriz.

Ergenlik çağındaki geçlerde ciltteki yağ miktarı artar ve bunun yanında yağ bezlerinde bozulmalar olabilir. Sonuç olarak ciltte iltihaplı ve kızarmış şişlikler, yani sivilceler oluşur. Vücudun hemen her bölümünde rastlayabileceğiniz sivilcelerde, en çok önem arz eden bölge yüz bölgesidir. Çünkü yüz bölgesinde bulunan bu kızarıklık ve akneler tedavi edilmediği takdirde, yüzünüzde ömür boyu taşımak zorunda kalacağınız izlere sebebiyet verebilirler.

Sivilce Neden Oluşur?

Sık rastlanılan bir hastalık olan sivilcelerin oluşumunda birçok neden rol oynamaktadır. Bu nedenlerin başında da yukarıda belirttiğimiz gibi: Ergenlik dönemindeki hormonsal nedenlerden ötürü, ciltteki yağ salgılarının artması bulunur.

Bunların yanında, bazen erişkin yaşlarda da böyle sıkıntılarla karşılaşabilmekteyiz. Erişkinlik yaşındakiakne oluşumlarının nedenine gelecek olursak: Yağ bezlerinin deriye açılan kanalının aşırı salgı nedeniyle tıkanması sonucunda, iğne ucu büyüklüğünde, kimi zaman siyah, kimi zaman da beyaz noktaların oluşumuyla, yine bu yaşlarda sivilce sorunuyla karşı karşıya kalabilmekteyiz.

Sivilce oluşumunu etkileyen diğer hususlar ise: genetik, ağızdan alınan ilaçlar, yüze sürülen kremler ve aşırı stres olarak sıralanabilirler.

Sivilce için yapılması gerekenler

Öncelikle cilt temizliğine önem vermek bu problemi minimum seviyeye indirmede büyük bir adımdır. Sabah ve akşam olmak üzere, cildimizi kaliteli bir sabun ile, günde iki kez yıkamalıyız. Tabi bu yıkamalarda, cildi aşırı derecede ovalamak ve tahriş etmek gibi zarar verici davranışlardan kaçınmak büyük önem arz eder. Ayrıca haftada 2-3 kez kil maskesi uygulamak cildinizi rahatlatıp, cildinizin yağlardan kurtulmasını sağlayacaktır. Bir de özellikle siyah noktalar için buhar banyosu yapmak çok faydalı olacaktır. Buhar banyosunun nasıl yapılacağına gelince: Başınıza bir havlu örterek kaynayan bir suyun buharında, yüzünüzü yaklaşık on dakika tutmanız gerekmektedir.

Toplumda yağlı yiyeceklerin sivilceye neden olduğu algısı mevcuttur. Bilinenin aksine, yağlı yiyecekler yemenin, sivilce üzerinde kanıtlanmış bir etkisi bulunmamaktadır. Bunun yanında meyve ve sebze ağırlıklı beslenmenin faydasını göreceğiniz de muhakkaktır. Ayrıca düzenli uyku da, hormonsal aktivitelerin düzenlenmesine yardımcı olacağından, günde en az yedi saat uyku uyumanız gerekmektedir.

Sivilce Tedavisi

Sivilce tedavisi uzun süreli bir iştir ve iyileşme büyük zaman alır. Bundan ötürü, bu işi başarabilecek kişilerin, büyük bir sabır göstermesi gerekecektir. Bu tedavi için atılacak en önemli adım da, iyi bir cilt uzmanına başvurmaktır.

Piyasada bu dertten yakınan insanlar için fayda sağlayabilecek çok fazla ilaç bulunmaktadır.  Kullanmanız gereken ilacı belirleyecek kişi ise: Gerekli tetkiklerin ardından, size en uygun ilacı önerecek olan doktorunuzdur.

Yoğun sivilceli bir hastaya genellikle antibiyotik kullanımı uygulanır ve hasta yaklaşık 2-3 ay bunu ara vermeden yapmalıdır. Yine de tedaviyi belirleyen bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlar: hastanın yaşı, cinsiyeti, sivilcelerin şiddeti ve türü olarak sıralanabilirler.

Ön görülen tedavinin yanında da, yukarıda belirttiğimiz: Sabun kullanımı, kil maskesi, buhar banyosu gibi eylemler, tedaviye yardımcı olacaktır. Dikkat edilmesi gereken bir başka husus da: cildi kurutan sabunlardan kaçınmaktır. Bunun dışında cildinizi tahriş eden giysilerden de uzak durmanız gerekmektedir. Bunlar tedavi sürecine zarar verecektir.

Sivilcelerle oynamak, sıkmak kaşımak gibi eylemler iz kalma ihtimalini arttıracağından bu tür davranışlardan sakınmalısınız. Sivilce, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir cilt hastalığıdır.

Sivilce İzleri

Çoğu insanın, yaşamının küçük bir bölümünde de olsa, sivilce problemiyle karşılaştığı muhakkaktır. Sivilceler kimi zaman sıkma sonucunda kimi zaman da yalnızca tedavi görmeme dolayısıyla, iz olarak kalabilmekte ve ömür boyu sizin güzelliğinizi gölgelemektedir. Bu izler ve kusurlar, kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte, hemen her insanda olumsuz etkilere yol açmaktadır. Sivilcelerin olumsuz etkilerine değinecek olursak: Yüzünden utanma, insanlarla karşılıklı iletişim kurarken kendini gizlemeye çalışma, aynalara bakıp kendini hoş bulamama ve en sonunda da kendini toplumdan soyutlamaya kadar ilerlemektedir.

İleriki yaşlarda sivilce izlerinden muzdarip bir birey olmamak istiyorsanız, sivilcelerinizi en uygun biçimde tedavi etmeniz gerekmektedir. Eğer siz de sivilce problemi yaşıyorsanız, ileride sıkıntı çekmemeniz açısından, sivilcelerinizi sıkmayıp, onları tedavi etmek için çaba göstermelisiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder