Kuru Fasulye Nasıl Muhafaza Edilir, Nasıl Saklanır?

Kuru Fasulye Nasıl Muhafaza Edilir, Nasıl Saklanır?

Mutfağımızın baş taçlarından biri olan özellikle Türk mutfağından hiç eksik olmayan kuru fasulyenin asıl ana vatanı Orta Amerikadır ve kuru fasulye baklagiller familyasından olan bir besindir.

Her zaman severek yediğimiz kuru fasulye taze ve iri fasulyenin içerisinde bulunan tanelerin kurutulması ile elde edilmektedir.

Severek yediğimiz kuru fasulye sadece güzel tadı ile değil içerisinde barındırdığı mineraller ile vitaminler sayesinde de çok besleyicidir. Kuru fasulye oldukça lifli bir besindir bu yüzden de hafta içinde en az 1 kez de olsa yenmesi gereken yemekler arasında bulunmaktadır.

Kuru fasulye aslında vejetaryen besinler içerisinde en çok tüketilen bir gıdadır. Bunun nedeni de kuru fasulyenin hayvansal herhangi bir proteini içerisinde barındırmamasıdır.

Kuru fasulye sade olara değil birçok farklı besin ile birlikte yapılan bir gıdadır. Örneğin kuru fasulyenin en çok pastırmalısı, zeytinyağlısı hatta etlisi ve sucuklusu dahi Türk mutfağındaki yerini almıştır. Kuru fasulye bildiğiniz üzere kullanım alanı bakımından oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir.

Elbette bu kadar önemli ve bu kadar sağlıklı bir besin olan kuru fasulyenin de saklama koşullarını bilip en uzun süre boyunca bu gıdadan faydalanmak gereklidir.

Kuru Fasulye Saklama Yöntemleri

Her türlü gıda alışverişinde olduğu gibi kuru fasulyeyi alırken de son kullanma tarihini bilerek almak çok ama çok önemlidir. Ayrıca özellikle satın alma aşamasında kuru fasulyenin tanelerinin diri olup olmadığına, renginin sararmış ya da bozuk olup olmadığına ve fasulye tanelerinin yumuşak olmamasına dikkat etmek gerekir.

Kuru fasulye genelde sıcak olmayan temiz, serin ve loş ortamları seven bir besin maddesidir. Kuru fasulyenin neme maruz kalması demek küflenme ile birlikte kurtlanma ihtimalinin olması demektir.

Kuru fasulyeyi en sağlıklı bir şekilde saklamak için poşetini açtığınızda fasulyenin fazlasını temiz, kuru ve ağzı sıkıca kapanan cam kavanozlara koymaktır. Eğer cam kavanoz yok ise o zaman kaliteli saklama kapları ya da temiz bez torbalarda aynı işi görecektir. Bu sayede kuru fasulyeleri uzunca süreler boyunca saklama imkânınız olacaktır.

Unutmayın kuru fasulyenin kesinlikle gerektiğinden fazla bir şekilde hava ile temas etmemesi gereklidir. Kuru fasulyeyi saklarken nem almadığından emin olmak istiyorsanız saklama kabının ya da torbasının içerisine birkaç parça kaya tuzu atabilirsiniz.

Eğer isterseniz kuru fasulyeleri 5 dakika kadar haşladıktan sonra ocaktan alıp soğuması için birkaç saat bekletip soğuduktan sonra tencereden çıkartıp bir saat kadar da dışarıda beklettikten sonra soğuk su ile yıkayıp ağzı sıkı bir şekilde kapanan buzdolabı poşetlerine hava almayacak şekilde yerleştirip dondurucuya koyabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder