Dikişte Kenar Temizleme Teknikleri Nelerdir?

Dikişte Kenar Temizleme Teknikleri Nelerdir?

Kesilmiş olan kumaş parçalarının kumaş kenarlarında, çözgü ya da atkı ipliklerinin atması sonucunda saçaklanma oluşur. Bu saçaklanmaya engel olabilmek için temizleme dikişleri yapılmalıdır.

Kumaş kenar temizleme tekniğinin seçimi yapılacağı zaman giysinin kumaşının ve model özelliğinin dikkate alınması gereklidir.

Kumaş kenar temizleme çeşitleri profesyonel bir şekilde dikişi yapabilmeniz için çok önemlidir. Bu yüzden bu teknikleri bir an önce öğrenmekte fayda vardır.

kenar temizleme 1

Kenar Temizleme Çeşitleri Nelerdir?

Sürfile Tekniği İle Kenar Temizleme: Kumaş dikiş kenarlarının eğik ve gevşek el dikişi ile tutturulmasının adına sürfile denir. Çok fazla şekilde atan kumaşlarda bu uygulama yapıldığında çok iyi bir sonuç vermemektedir.

Overlok Ve Zikzak İle Kenar Temizleme Tekniği: Dikiş makinesinde zikzak aparatlarını kullanmak sureti ile uygulanan tutturma işlemine zikzak denmektedir.

Bu teknik makine kullanılıp yapıldığı için oldukça kolay bir tekniktir.

Kumaş kenarını kesmek sureti ile net olarak uygulanan örme işlemine overlok adı verilmektedir. Overlok tekniği ile istenildiği takdirde her tür kumaşa kenar temizleme işlemi uygulanabilir. Bunun dışında, süsleme amacıyla da istenirse kullanılabilir.

Makinede Kıvırarak Kenar Temizleme Tekniği: Kumaş dikiş kenarlarının makinede geriye doğru kıvrılıp tutturulması işlemine makinede kıvırarak temizleme adı verilir. Bu teknik kalın kumaşlara uygulanmak için hiç uygun bir teknik değildir.

Baskı Dikişi İle Kenar Temizleme Tekniği: Kumaş dikiş kenarlarını makine ile kumaş içerisinde saklayarak tutturulması işlemine baskı dikiş tekniği adı verilir. Bu teknik dikilecek kumaşın her iki yüzünde de uygulanan temiz görünümlü bir dikiş tekniğidir. Bu teknik giysilerin çoğunda kullanılan ama bilhassa kotlar, erkek gömleği ve pijamada kullanılan bir tekniktir.

İngiliz Dikişi İle Kenar Temizleme Tekniği: Kumaş dikiş paylarının gözükmemesi amacı ile payların kumaş içerisinde saklanarak tutturulmasına İngiliz dikişi adı verilmektedir. İngiliz dikişi en çok saten ile şifon ve organze türündeki hassas ve ince kumaşların dikilmesinde kullanılmaktadır. Bilhassa iç giyim ve abiye giysi üretimi için kullanılan bir tekniktir.

Biye İle Kenar Temizleme Tekniği: Farklı enlerde hazırlanmış olan ince bantların, kumaş dikiş kenarlarını kaplayacak bir şekilde tutturulmasına biye adı verilmektedir. Biyeler, kıyafetin kendi kumaşından kontrast oluşturmuş olan bir kumaştan veya astar türü malzemelerden hazırlanabilir. Kıyafetin dikiş kenarlarını hem sağlamlaştırmak hem de süslemek için kullanılır.

Pervaz İle Kenar Temizleme Tekniği: Kumaş dikiş kenarlarının tarzına göre dikilen ve destek olarak kullanılan ince bir kumaş parçasına pervaz adı verilir. Kenar pervazını, kenar kaplama biyesinden ayrı kılan en büyük fark kumaşın iç veya dış kısmına tutturulmasının yanı sıra telalı işlenmesidir.

Köşe Çalışması İle Kenar Temizleme Tekniği: Kıyafeti estetik olarak çok güzel gösteren bir dikiş türüdür. Kıvırma payı ile etek ucu ve kol ağzı dikiş çalışmalarında sıklıkla kullanılan bir uygulamadır.

İngilizce Video İle Anlatım

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder