Ahşap Mobilya Bakımı Ne Zaman Yapılmalı?

Ahşap Mobilya Bakımı Ne Zaman Yapılmalı?

Yaşadığımız mekânlara, iş yerimize güzellik katan ahşap mobilyalar, doğanın ruhunu bize taşır. Bir müzik aleti olur ruhumuza dokunur, bir mobilya olur hayatımıza eşlik eder. Ahşap, insan vücuduna uyumlu ve insan kadar canlıdır. Tarihten bu güne ahşap modası hiçbir zaman geçmemiştir ve şıklıktaki popülerliğini korumaktadır. Doğru kullanıldığında ve doğru bakımlar yapıldığında ahşap mobilyalar senelerce kullanılabilir. Ahşap mobilya bakımı oldukça kolaydır ve etkili sonuçlar verir.

Ahşap mobilyaların avantajları nelerdir?

Ahşap yapısı gereği, kolay şekillenebilir ve vida, çivi gibi maddeleri kolayca tutar. Doğanın bize sunduğu malzeme nerdeyse ülkenin her yerinde rahatça bulunur. Hafif ve kolay taşınıyor olması üreticinin ahşap seçme sebeplerindendir. Ahşap mobilyaların en güzel özelliği uzun süre dayanıklı olması ve eskidikçe kalitesinin artmasıdır. Ahşap mobilyaların tozu kolayca temizlenir, mikroorganizmalar ahşapta fazla barınamazlar.

Ahşabın mobilyada kullanılması, bilinçli ve kural çerçevesinde yapıldığında ormanların da yenilenmesini sağlamaktadır. Çok yaşlı ağaçlar kesilerek yerine yenileri dikilmekte, orman gençleşmektedir.

Ahşap malzemelerden yapılan mobilyalar ısıyı dengeleyerek, mobilyalara dokunduğunuzda size rahatsızlık vermez. Özellikle kış aylarında küçük çocuğu olanlar, mobilyaların rahatsız edici soğukluğundan şikâyetçidir. Ahşap mobilyalarınız odanın ısısına uyum sağlayacaktır. Ahşap mobilyalar insanı psikoloji olarak rahatlatır, güven hissi verir. Ahşap malzemelerden yapılan eşyalar insan bedenindeki toksit oluşmasını engeller, rahat nefes alınmasını sağlar. Beton malzemelerin ve plastik ürünlerin kullanıldığı ortamda vücut toksitlenmeye başlar, bunun için yurtdışında toksit önleyici cihazlar kullanmaktadırlar.

Ahşap mobilya bakımı ne kadar sürede olmalı?

Ahşap mobilyalarınızın bakım zamanı, eşyalarınızı nasıl kullandığınızla doğru orantılıdır. Ahşap üstüne çok fazla kimyasal boya uygulamak, kimyasal temizleyiciler kullanmak mobilyanızın çabuk yıpranmasına neden olur. Eşyaların yerini sürekli değiştirerek sıcak ve soğuk havaya maruz bırakmak, ahşap mobilyaların doğal yapısını etkiler. Ahşap mobilyalarınızı, 6 ayda bir önerdiğimiz yöntemlerle genel bakımını yapmalı ve ahşap yapısını destekleyen temizleme ürünleri satın alarak eşyalarınızı korumalısınız.

Evinizde ahşap zemin kullanıyorsanız, Ahşap Zeminler Nasıl Temizlenir? adlı konumuzu okumanızı tavsiye ederim. Birde ahşap mobilyalarda bakımdan sonra daha parlak görüntü yakalamak için cilalamak gerekir. Ahşap Nasıl Parlatılır? adlı konumuzda pratik şekilde ahşap eşyalarınızı parlata bilirsiniz.

Ahşap mobilyalar nem ve sıcaklık farkını sevmez.

Ahşap, üzerine sürülen malzemeyi kolaylıkla içine çeker, bu yüzden ahşap koruyucu vernikler kullanılmaktadır. Çok neme maruz kaldığında ahşap mobilyalarınız şişmeye, çatlamaya ve şekil değiştirmeye başlar. Yavaşça çürüyen ahşap parçalanır ve kullanılamaz hale gelir. Ahşap mobilyalarınızın üzeri ıslandığında hemen silmelisiniz ve ıslak bir bezle mobilyalarınızı temizlememelisiniz. Hava alması için mobilyalarınızı duvara yaslamamalı ve mobilyalarınızın yüksek ayaklı olmasına dikkat etmelisiniz.

Sıcak bardak, sürahi koruyucu alttık olmadan ahşap üzerine konulursa beyaz lekelenmeler yapacaktır. Bu tarz bir sorun yaşarsanız mobilyadaki yanık izleri adlı makalemiz size yardımcı olacaktır. Mobilyalarınızın sıcak gören tarafları matlaşmaya ve yeni görüntüsünü kaybetmeye başlar. Mobilyalarınızı direkt güneş ışınından ve direkt sıcaktan korumalısınız.

Ahşap mobilya bakımında dikkat edilmesi gerekenler.

Ahşap temizliğinde kullandığınız temizlik bezi ne çok ıslak ne de kuru olmalıdır. Islak bir bezle siliyorsanız, ardından hemen kuru bezle kurulamalısınız.  Ahşap yüzeyinin türüne göre üretilen özel spreyler, ahşabınızın parlamasını ve korunmasını sağlar. Güvendiğimiz markanın ürünlerini önerilen sıklıkta kullanabilir, mobilyalarınızın ömrünü uzatabilirsiniz. Ahşap mobilya bakımı yaparken deterjan, çamaşır suyu, sabun gibi kimyasallar kesinlikle kullanılmamalıdır. Çok az miktarsa arap sabununu suyla karıştırarak ahşap yüzeylerini silebilirsiniz ancak hemen kuru bezle temizlemeniz gerekir.

Ahşap mobilyaların üzerindeki çizikleri kapatmak için, kalem şeklinde satılan ahşap kapatıcılarından kullanabilirsiniz. Çizik olan yere kalemle dolgu yaptıktan sonra mobilyanız pürüzsüz gözükecektir. Mobilyanızda bardak lekeleri ve yanık lekeleri varsa yüzeye bir havlu serin, ütüyü buharlı ayarında havlunun üzerinde gezdirin. Birkaç dakika uyguladıktan sonra havluyu kaldırın ve yumuşak dokulu bir bezle yüzeyi silin. Lekeler için diğer bir yöntem, diş macununu lekeli kısma sürün ve 5 dakika kadar bekleyin. Yumuşak dokulu bir bezle hafif bastırarak macunu temizleyin. Doğru bakımlar sayesinde ahşap mobilyalarınızı senelerce kullanmanız mümkün.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder