Şeker Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Şeker Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Şeker hastalığı kan şekerinin çok yüksek olması sonucunda meydana gelen ve kronik olan bir hastalıktır. Şeker hastalığı sadece ülkemizde değil aynı zamanda dünyada da oldukça yaygın olan bir hastalıktır. Şeker hastalığı, kişi vücutta glukozu enerjiye dönüştüremediği zaman ortaya çıkmaktadır.

Glukozun enerjiye dönüştürülebilmesi de pankreastan salgılanan insülin hormonunun yardımı ile gerçekleşmektedir. Eğer insülin salınımı az olursa ya da olmazsa glukozda kanın içinde kontrolsüz olarak yükselir ve bu durumda şeker hastalığının ortaya çıkmasına neden olur.

İnsüline Bağımlı Olan Şeker Hastalığı (Tip 1)

Bu durum genelde çocuk ya da 40 yaş altı yetişkinlerde görünmektedir. Tip 1 durumunda pankreas yeterli bir şekilde insülin üretememektedir. Bu yüzden de bu hastalık insülin iğneleri ve özel diyetler ile tedavi edilmektedir.

İnsüline Bağımlı Olmayan Şeker Hastalığı (Tip 2)

Neredeyse şeker hastalarının %90’ı bu türdeki hastalığa sahiptir. Tip 2 şeker hastalığında insülin üretilmekte fakat vücut için yeterli dozda olmamakta ya da vücudun glukozu kullanma özelliği zayıflamış olmaktadır. Bu hastalık türü genellikle 40 yaş üzeri ve fazla kilolu yetişkinlerde görülmektedir.

Bu hastalığın tedavisinde diyet ile egzersiz ya da diyet ve tabletler, bazı durumlarda ise insülin iğneleri takviyesi ile tedavi uygulanmaktadır. Eğer siz 50 yaş üzerinde ve kilo fazlasına sahipseniz ayrıca ailenizde de bu hastalıkta olan kişiler var ise sizinde bu tipteki şeker hastalığına yakalanma riskiniz var demektir.

Şeker Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Şeker hastalığının belirtileri arasında aşırı bir şekilde susama, çok sık bir şekilde idrara çıkma, sürekli olarak açlık hissetme, kilo kaybı, ağızda kuruluk, ciltte kuruluk, görmede başlayan bozulmalar ve dolaşım bozuklukları sayılabilmektedir.

Şeker Hastalığı Nelere Yol Açabilir?

Şeker hastalığı en başta kalp ve damar hastalıklarına, kalp krizine, felce, böbrek yetmezliğine, körlüğe ve en kötüsü de komaya neden olabilir.

Kan Şekeri Düzeyini Korumak İçin Neler Yapılmalı?

  • En başta elenmemiş olan undan yapılan makarna ya da ekmek, patates, esmer pirinç türünde nişastalı besinler tüketilmelidir.
  • Alış verişlerde besinlerin tahılların ve unların özel bir işlemden geçmemiş olmasına özen gösterilmelidir.
  • Meyve aşırı olmamak şartı ile lift bakımından zengin sebze ile meyveler bolca yenmelidir.
  • Şekerli içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Alkol alırken ölçüye dikkat edilmelidir. Örnek olarak bayanlar 2 birim, baylar ise 3 birim alkolü günlük olarak geçmemelidirler. (1 birim alkol demek 250 ml biraya eş değer bir ölçüdür.)
  • Şeker hastası olan kişiler düşük glisemik endekse sahip olan besinler ile beslenmelidirler.
  • Çünkü yüksek glisemik endekse sahip olan gıdalar zaten rahatsız olan pankreası daha çok yorar.

Kan şekeri düşerse neler yapmanızı anlatan yazıya da mutlaka bir göz atınız.

Unutmayın!
Glukoz aslında vücudun yaşam yakıtıdır ancak kanın içerisinde aşırı bir şekilde yükseldiği zaman damarlarda bulunan proteinlere, damarlara, beyne, gözlere, sinirlere ve bacaklara zarar vermeye başlar ve kalp damar hastalıklarına davetiye çıkartır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder