Sağlıklı Beslenmenin Sırları Nelerdir?

Sağlıklı Beslenmenin Sırları Nelerdir?

Sağlıklı olmak her şeyden önemlidir. Ne para ne pul yeri geldiği zaman kaybettiğimiz sağlığımızı yerine getiremez. Oysa sağlıklı beslenmenin sırlarının neler olduğunu bilsek ve tüm bunları hayatımızda sürekli uygulamayı adet etsek, en azından genetik olmayan hastalıkların bize ulaşmasını güçleştirir ve genetik olmayan hastalıklardan ise kendimizi tamamen koruyabiliriz.

Sağlıklı beslenmenin sırları nelerdir sorusunu doğru beslenme ve stresten uzak durma olarak kolayca cevaplarız. Ancak sağlıklı beslenmenin sırlarını bilmek ile doğru uygulamak arasında çok büyük fark vardır. Sevdiklerimiz ile uzun ve sağlıklı bir hayat geçirmek istiyorsak öncelikle besinleri gruplara ayırmayı bilmeli ve bu besinleri ne zaman ne kadar miktarda almamız gerektiğini, ayrıca hayatımız için ne oranda değerli olduklarını bilmemiz gerekir.

Gelin dilerseniz hem besinleri gruplara ayıralım hem de bu besinlerin neler olduğunu ve günlük olarak bu besin gruplarından ne kadar miktarda almamız gerektiğini hep beraber tekrar hatırlayalım.

Besin Grupları

  • Karbonhidratlar: Karbonhidratlar fazla miktarlarda, kuru baklagiller de, tahıl ürünlerinde, ekmek, pirinç ve makarnada bulunur. Ayrıca sukroz (çay şekeri), früktoz (meyve şekeri), laktoz (süt şekeri) karbonhidrat ihtiva eden gıdalardandır. Karbonhidratlar çok iyi bir enerji kaynağıdır. Bizler için günlük enerjimizin % 55 ile 60 ‘ını karbonhidratlardan almamız gerekmektedir.
  • Proteinler : kuru baklagillerde, süt ve süt ürünlerinde, yumurtada ve et ve et ürünlerinde bol miktarda bulunur. Proteinler vücudumuz için çok önemlidir çünkü dokuların yenilenmesi ve hücre gelişimi için gereklidirler. Günlük enerjimizin en az % 10 ila 12’ sini proteinlerden almamız gerekmektedir.
  • Yağlar : kuru yemişlerde, tereyağı, margarin, peynir, et ve sütte bol miktarda yağ bulunur. Günlük enerjimizin % 25 ila 30’ unu yağlardan sağlamamız gerekir. Fakat unutulmaması gereken ve çok önemli olan unsur bu miktarların % 10’ unu doymuş, % 10 ‘ unu tekli doymamış yağlardan ve diğer % 10’ unu çoklu doymamış yağlardan elde etmemizdir. Yani başka bir değiş ile doymuş yağları, et, yumurta ve sütten, tekli doymamış yağları zeytinyağı ya da kanola yağından, ve çoklu doymamış yağları, brokoli, ıspanak, balık ürünleri, tahıl ürünleri, soya fasulyesi ve ayçiçeğinden almalıyız.

saglikli beslenmenin sirlari nelerdir

  • Vitamin ve Mineraller : Vitamin ve mineraller vücut fonksiyonlarımızın normal olarak sürdürülmesini sağlarlar. Mineraller diş ev kemik sağlığımız açısından önemli olurken, vitaminler ise vücudumuzda bir düzenleyici görevi görürler.
  • Su : yetişkin bir insanın vücudunun % 59’ u sudur. Vücudumuzda besinlerin sindirim, emilim ve hücrelere taşıma görevini ve vücudun ısı denetiminde büyük rol oynamaktadır su. Yetişkin bir insan günde en az iki litre su tüketmelidir. Fakat unutulmaması gereken diğer bir husus ise, gün içinde içtiğiniz kahve, çay, kola, meyve suyu gibi sıvı içeceklerin suyun yerini tutmadığını bilmektir. Bu yüzden gün içinde diğer sıvıların yanında en az iki litre su içmeyi ihmal etmemeliyiz.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder