Para Biriktirmek İsteyenlere 10 Öneri

Hayatımızı bolluk ve bereket içinde geçirme noktasında para biriktirmek önemli bir alışkanlıktır. Her ay belirli bir ücret alarak sadece günümüzü kurtarırız ancak para biriktirerek, farklı yatırım yolları bularak gelirimizi arttırabiliriz. Gelirimiz ne olursa olsun önerdiğin maddeleri uyguladığınızda para biriktirmenin o kadar da zor olmadığını göreceksiniz.

Para biriktirmek için sabırlı olmalı ve gelirinizi küçümsememelisiniz. Küçük yatırımlarla başlayan, sonrasında büyük kazançlar sağlayan birçok para kazanma yöntemleri bulunuyor. Umutlu olmalı, doğru adımlarla ilerlemelisiniz. Yatırım uzmanlarının önerilerini maddeler halinde hazırladık, sırala uygulamaya başlayabilirsiniz.

Paranızın değerlendirmesini yapın

Bütçe analizi yap: Hesabını kitabını yapmadan yola çıkmak en büyük yanlıştır. Gelir gider dengesini yapabilmek için tabloyu net görmeniz gerekiyor. Kağıt kalem alın, kağıdın bir tarafına gelirinizi diğer tarafa giderlerinizi yazın. Giderler içerisinde faturalanız, dışarıda eğlenmek için harcamalarınız, yemek paranız, kiranız, gıda giderleriniz, kıyafet alışverişi ve buna benzer tüm para götüren öğeleri listelemelisiniz. Geliriniz ve gideriniz karşılaştırdığınızda ne kadar paranız kalıyor hesaplayın.

Zaruri ihtiyaçlarınızı belirleyin: Para biriktirmek için ikinci adım zaruri ihtiyaçları belirlemektir. Kira, gıda masrafı, kredi taksiti, elektrik su faturası gibi her ay ödenmesi zorunlu olan giderleri bir yere not edin. Taviz vermeyeceğiniz ödemeleri kesinlikle aksatmayın çünkü ödemediğiniz her fatura öbür ay cebinizden daha fazla para çıkmasına neden olur.

Masrafları azaltacak yollar bulun

Kredi kartınızı iptal edin: Arkadaş, eş dosttan para istemek yerine kredi kartına sarılanlar, ödeme zamanı geldiğinde sadece borcun asgariyesini ödeyebiliyor. Ödenmeyen her borç faizle birleşince, kişinin hayatını zindana çeviriyor. Eğer kredi kartı kullanırken kendinizi durduramayıp gereksiz alışverişler yapıyorsanız kredi kartınızı kapattırmalısınız. Kredi kartsız yaşayamam diyenlerse, kartın limitini azalttırmalıdır. Yanınızda cimri bir arkadaşınız varsa alışverişe o arkadaşınızla gidin, kredi kartınızı ona teslim edin, gereksiz alışveriş yaptığınızda kartı ondan almanız kolay olmayacaktır.

Hafta sonunda alışveriş merkezlerine gitmeyin: Tüm mağazalar yan yana ve aklınızda hiç alışveriş yapmak yokken elinizde torbalarla eve geri dönüyorsunuz değil mi? Bu tuzağa düşmemek için hafta sonunuzu açık alanda gezerek geçirin. Doğada yürüyüş yapın, bir çay bahçesinde bir şeyler için. Sinemaya gitmek için geç saatleri tercih edin ki mağazalar siz gittiğinizde kapalı olsun. Para biriktirme için, sizin aklınıza çelen dükkânları dolaşmayı azaltın.

Alışveriş yaparken kendinize sorular sorun

İhtiyacınız olmayanları almayın: Yeni bir eşya, kıyafet alacağınızda kendinize sorun, gerçekten bu eşyaya ihtiyacım var mı? Bir kazağın her rengini almayı, onlarca takım elbise almayı bırakın. Bu yöntemi alacağınız her malzeme için kullanabilir, gereksiz harcamalarınızı engelleyebilirsiniz. Gıda alışverişlerinizi yapmadan önce mutlaka bir liste hazırlayın ve listede olmayan hiçbir şeyi almayın.

Faturalarınızı azaltmaya çalışın: Gelirin büyük bir bölümü faturalara gider, bu yüzden faturaları oldukça azaltmaya çalışmalısınız. Bir odada otururken diğer odaların ışığını kapatmalısınız, internet paketinizi daha ekonomik paketle değiştirebilirsiniz. Evdeki bozuk muslukları tamir etmeli, su masrafından uzak durmalısınız. Doğal gazınını açıp kapatmak yerine belirli bir ayarda tutmalısınız. Evinizin ısısını azaltan pencere, kapılardaki hava alan yerleri kapatmalısınız. Evdeki lambaları tasarruflu olanlarla değiştirmeniz, yatarken tüm fişleri çekmeniz de faturalarınızın düşmesini sağlayacaktır.

Hem spor hem ekonomi yapın

Yakın yerlere yürüyerek gidin: Para biriktirmek için bir öneri de, yakın mesafelere aracınızla değil yürüyerek gitmektir. İş yerinize yakın oturuyorsanız işe yürüyerek gidip gelebilirsiniz. Çarşıya giderken arabayı değil toplu taşımayı kullanabilirsiniz. Aracınıza ödeyeceğiniz yakıt parası ve otopark parası cebinizde kalmış olur.

Gelirinizden para biriktirin: Birçok insanın zorlandığı nokta para biriktirmeyi becerememesidir çünkü ilk etapta onu zorlayacak bir birikimle harekete geçer. Oysaki gelirimizin sadece % 10’ unu ayırmamız yeterlidir. Bu orandaki bir birikimi herkes yapabilir ve sosyal hayatı pek etkilemez. Biriktirdiğiniz paralar belirli bir miktara geldiğinde farklı bir ek iş düşünebilir, paranızı çoğaltacak yatırımlar yapabilirsiniz.

Para biriktirmenin keyfini çıkarın

Amacınız paranın gelmesi olsun: Birçoğumuz para biriktirdiğinde o paranın orda durmasından rahatsız olur, parayı harcayacak olayları hayatına çeker. Bilinçaltınızdaki parayla ilgili olumsuz düşünceleri değiştirmediğiniz sürece para size gelecek ve gidecektir. Parayı sevmeden, onun hayatınızı güzelleştireceğine inanmadan para biriktirmek, aynı kavşakta birkaç kere dolanmaya benzer, başladığınız yere geri dönersiniz.

Paranızı daha çoğaltmak için adımlar atın: Biriktirdiğiniz parayı harcayacağınız yer, size daha çok para getirecek nedenler olmalı. Yeni bir eğitim ya da kurs daha çok para kazanma kapısını açacağı için doğru bir yoldur. Aynı zamanda parayla bir hisseye sahip olabileceğiniz gibi, ev, dükkân, arsa alabilirsiniz. Borsa, altın hesabı gibi alternatifleri de değerlendirebilirsiniz.

Para biriktirmek tıpkı faturanızı ödemeniz gibi aylık yaptığınız bir görev haline geldiğinde, belli süre sonra büyük yatırımlar yapabilirsiniz. Çocukluğunuzdaki kumbarada para biriktirmeyi hatırlayın, madeni paraların bir süre sonra işinize yarar bir para haline geldiğini unutmayın. Bolluk içinde bir yaşam dileriz.

Leave a Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.