Kuruyemiş Nasıl Muhafaza Edilir, Nasıl Saklanır?

Kuruyemiş Nasıl Muhafaza Edilir, Nasıl Saklanır?

Kuruyemişler bildiğiniz üzere yüksek oranda yağ asidi içerirler ve bu yüzden de özellikle nem, oksijen ve sıcaklık gibi dış ortam koşullarında çok hızlı bir şekilde bozulabilirler.

Kuruyemişleri saklarken dikkat etmezseniz kuruyemişlerdeki yağlar havada bulunan oksijen ile birlikte reaksiyona geçerler. Bu durumda serbest olan yağ asitleri oluşur. Bu durum tehlikeli bir durum olmasa da tat bakımından acı ve kötü bir tada neden olurlar. Bu yüzden de bu tür kuruyemişler mümkünse yenmemelidir.

Kuruyemiş Nasıl Muhafaza Edilir?

Bildiğiniz üzere eğer kuruyemiş paketini açmazsanız en son kullanma tarihine kadar kuruyemişleri sağlıklı bir şekilde saklamanız mümkündür. Fakat son kullanma tarihleri geçen kuru yemişlerin tüketilmesi sağlıklı değildir. Kuru yemişler güneş ışığını direk olarak almamalı ve oda sıcaklığında saklanmalıdır.

Paketini açmış olduğunuz kuruyemişler ise nem, ısı ve oksijen sebebi ile kısa bir süre içerisinde bayatlamaya yani bozulmaya başlayacaklardır. Kuruyemişleri uzunca bir süre boyunca taze bir şekilde saklamak için kesinlikle hava almayan plastik poşetler kullanılmalıdır. Poşetler içine alınan kuruyemişlerin hava almadığından emin olduktan sonra buzdolabında saklanması en iyisidir.

Kuruyemişlerin bozulmaya başladığını tatlarındaki değişmelerden, acılaşmalardan ve üzerlerinde oluşan küflenmelerden anlayabilirsiniz.

Kuruyemişler diğer besin maddelerine göre çok daha az risk içeren gruptadırlar. Çünkü kuruyemişlerde özellikle mikroorganizma faaliyetleri oldukça düşük bir seviyededir.

Bozulan Kuruyemiş Tehlikeli Midir?
Fıstık ya da fındık gibi yüksek yağ oranına sahip olan kuruyemişlerde üretim ve toplama aşamalarında dikkat edilmez ise aflotoksin adında toksit bir madde meydana gelir. Kuruyemişler üzerinde meydana gelen küflerde bulunan aflotoksin göz ile görülmeyen bir maddedir.

Aflotoksin maddesinin kişiye verdiği en önemli zarar karaciğerde birikerek kanser hastalığına yol açmasıdır.

Unutmayın!
Kuruyemişler her zaman için ağzı kapalı poşetlerde ya da küçük cam kavanozlarda saklanmalıdır. Bozulmuş olan kuruyemişlerde küflenme olayı başlayacağı için ve bu küfün içerisinde de aflotoksin adı verilen toksit madde olduğu için ve bu madde de uzun vadede insan sağlığı için çok tehlikeli olduğundan bozulan kuruyemişler kesinlikle tüketilmemelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. EMİN KURNAZ dedi ki:

    Tamamını okudum.Teşekkür ederim

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder