Bu başlık modelimiz oldukça basit ve hızlı işlenen bir başlık modelidir. Buna rağmen oldukça şık ve klasik bir modeldir.
Bu başlık modelini hazırlamak için 3,5 mili metre yün işleme tığı ile birlikte 5 farklı renkte ipe ve saten bir kurdeleye ihtiyacınız var.
Klasik Model Bebek Başlığı
Başlama düğümü ardına 4 tane zincir çekin ve ilk ile son zinciri birleştirip yuvarlak daireyi yaratın ve sonrasında 4 tane zincir çekin.
Dairenin içerisine 3 tane çift kroşe işleyin ve 1 tane zincir çekin.
Sonra 3 tane daha çift kroşe işleyin ve 1 tane zincir daha çekin.
Bu sırayı tamamlamak için 2 tane daha çift kroşe işleyin ve en başta 3 tane zincir çektiğiniz ilmekteki üçüncü zincir ile iki tarafı da birleştirerek ilk sırayı tamamlayın.
Daha sonra ipi kesin ve ipi tığ işinize bağladıktan sonra 3 kroşeden sonra gelen herhangi bir boşluğa farklı renkte bir ip bağlayın.
Üç tane zincir çekin ve aynı boşluğun içerisine 2 tane çift kroşe işleyin, 1 tane zincir çekin ve 3 tane daha çift kroşe işleyin ve 1 tane daha zincir çekin. Hepsini ipi bağladığınız aynı boşluğun içerisine işleyin.
Sonraki boşluğa yani aşağıdaki 3 çift kroşeyi atlayın ve sonra gelen boşluğa yeniden 3 tane çift kroşe, 1 zincir ve yeniden 3 tane çift kroşe işleyin.
Bir tane zincir çekin ve sonraki grubu yani aşağıdaki üçlü kroşeleri atlayarak sonraki boşluğa yine 3 tane çift kroşe, 1 zincir ve yeniden 3 tane çift kroşe işleyin.
Bir ten zincir çekin ve artık son boşluğa aynı şekilde 3 tane çift kroşe, 1 zincir ve yeniden 3 tane çift kroşe işleyin.
Daha sonra bir önceki sıra gibi başlama yeri ile bitiş noktasını birleştirin ve ipi kesin. İpi tığ işinize bağladıktan sonra 3 kroşeden sonra gelen herhangi bir boşluğa farklı renkte bir ip bağlayın.
Yeni iplik ile aynı boşluğa 2 tane çift kroşe işleyin, 1 tane zincir çekin ve 3 tane daha çift kroşe işleyin ve 1 tane daha zincir çekin.
Gördüğünüz gibi bu sırada yeni bir boşluk meydana geldi. İşte bu yeni boşluklara yan taraflar adını veriyoruz. 3 çift kroşe, 1 zincir ve yeniden 3 çift kroşe işlenen bölgeler köşe taraflar oluyor. Yan taraflara ise sadece 3 tane çift kroşe işleme yapıyoruz.
Meydana gelen bu yan taraflar her yeni sırada sayıca artacaklardır. Sayıları en kadar artarsa artsın her zaman için içlerine yani boşluklara 3 tane çift kroşe işleme prensibi değişmeyecektir.
Aynı şekilde köşelere de 3 çift kroşe, 1 zincir ve yeniden 3 çift kroşe işleme prensibi uygulanacaktır.
Yine her bir grup işleme tamamlandığı zaman yani köşe işleme sonrasında ve yan işleme sonrasında her zaman için bir tane zincir çekilecek ve sonraki yan tafra ya da köşeye o şekilde işleme başlayacaktır. Çekilen bu zincirlik alanlar sonraki sıradaki yan tarafları ve köşe tarafları oluşturmakta ve bebek başlığına gerekli olan işleme tekniğinin işlenmesinde yardımcı olmaktadır.
Aynı şekilde yukarıdaki adımlara uyarak tüm sırayı aynı şekilde işleyin ve sonrasında ipi kesin. İpi tığ işinize bağladıktan sonra 3 kroşeden sonra gelen herhangi bir boşluğa farklı renkte bir ip bağlayın.
Yine aynı şekilde istediğiniz büyüklükte ve istediğiniz kadar farklı renkte bebek başlığını işleyin.
Bebek başlığını tamamlayabilmeniz için yukarıdaki gibi 2 tane kare parçayı işlemiş olmanız lazım. Yani bebek başlığı 2 tane kare parçanın bir araya gelmesi sonucunda oluşan bir bebek başlık modelidir.
Kare parçaları tamamladıktan sonra her bir karenin dış tarafına tekli kroşe işleyip kare parçaları toparlayın.
İki kare parçanın dış tekli kroşe işlemeleri tamamlandıktan sonra ön tarafları içe gelecek şekilde her iki kare parçayı da birleştirin. Parçalar üst üsteyken iki parçanın sadece 1 yan ve 1 üst tarafını isterseniz aynı iplik ile dikerek isterseniz de tığ ile tekli kroşe işleyerek birleştirin.
Her iki tarafı da birleştirdikten sonra başlığı düz tarafa çevirin. Başlığın ön tarafındaki sağ uçtan ilk zincire yeni bir atın ve 3 tane zincir çekip 2 tane çift kroşe işleyin.
Aynı şekilde toplamda ilk 3 zincire 3 tane çift kroşe işleyin ve dördüncü zincire ip aşırtın yani tığ kaydırın.
Anladığınız üzere her 3 zincire 3 tane çift kroşe işlenecek ve her bir dördüncü zincire tığ kaydırma ya da ip aşırtma yapılacak ve tüm 2 yan sıra aynı şekilde işlenerek başlığın dış süsü tamamlanacak.
Daha sonra 3mili metre genişliğinde saten bir kurdeleyi yukarıda gördüğünüz gibi kenarlardan bir boşluk içe bir boşluk dışa alarak başlığa ekleyin.
İsterseniz sadece elleriniz ile saten kurdeleyi ekleyebilir isterseniz plastik büyük iğne kullanarak aynı işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
İngilizce Video İle Anlatım