Kan Lekesi Nasıl Temizlenir ? Kan Lekesini Çıkarma

Kan Lekesi Nasıl Temizlenir ? Kan Lekesini Çıkarma

Günlük hayatınızda sıklıkla karşılaşabileceğiniz durumlardan -leke- bir tanesi de kan lekesidir. Miktarı önemsiz olup çıkması oldukça zordur. Az veya çok olsun en ufak bir damlayı çıkarmak için bile saatlerce uğraşabilirsiniz. Halıya, elbiseye veya koltuğa sıçramış, damlamış kan lekesinden kurtulmak için farklı türde yöntemleri denemeniz gerekebilir. Şunu da unutmamak gerekir ki, yanlış bir yol izlediğinizde kan lekesinin iyice içine işlemesine ve zorluğunun iki kat artmasına sebep olabilirsiniz. Bu durumda oldukça dikkatli olmanızda fayda var. Aşağıda gösterip anlatacağımız yöntemleri uygulayarak kanı temizleyebilirsiniz. Tabii tekrardan hatırlatmakta fayda görüyorum uygun yüzey için uygun temizliği uygulamanız gerekir.

Kan Lekesi Nasıl Temizlenir ?

Öncelikle yüzeyde çok fazla kan varsa fazla kanı oradan acilen uzaklaştırmanız gerekir. Fazla kanı silmek için / emdirmek için temiz bir havludan yararlanabilirsiniz. Havluyu soğuk su ile ıslatarak kanın emilmesini sağlayın. Fazla kan bulaştığı / döküldüğü veya sıçradığı alandan uzaklaştırılana kadar havlu işlemini tekrarlayın. Bu esnada dikkat etmeniz gereken bir nokta olacak. Fazla kanın etrafa dağılmasını önlemeniz, bu konuda dikkatli olmanız gerekiyor. Zira havlu ile fazla kanı alıyorum derken etrafa daha da bulaşmasına sebep olabilirsiniz. Havlu işlemi lekenin sınırlarından iç bölgeye doğru dikkatlice uygulanmalıdır.

Fazla kandan tamamen kurtulduğunuza göre sıra geldi temizleme işlemine. Eğer ki giysi/kıyafet gibi kumaş bir parçanın üzerine döküldüyse kan, kumaşı soğuk suyun içerisinde yaklaşık 30-40 dakika bekletin. Kanlı kumaşı soğuk su dolu bir kabın içerisinde 30-40 dakika beklettikten sonra çıkartın ve çitileyin. Çitilemek kanın çıkmasını sağlayacaktır.

Kanın damladığı / değdiği / bulaştığı kumaş beyaz ise oksijenli sudan yardım almanız gerekecek. Kumaşın üzerine oksijenli su sürmeniz lekenin çıkmasında size kolaylık sağlayacaktır.

Renkli kumaşlarda kan lekesini çıkarmak için farklı yöntemleri tavsiye ediyoruz. En fazla bilinen ve kullanılan yöntemlerden birisi de şu: Suyu ve nişastası bir kabın içerisinde karıştırarak kan lekesinin bulunduğu bölgeye sürmeniz ve kuruduktan sonra fırçalayarak kurumuş nişasta hamurunu kanlı bölgeden uzaklaştırmanız. Nişasta hamuru sayesinde kumaşın içine işlemin kan parçacıklarını dışarı çıkarabileceksiniz. Nişasta hamurunu bundan dolayı tavsiye ediyoruz. Ayrıca bu işlemin aynısını çok az bir suda çözündürülmüş aspirin ile de yapabilirsiniz. Aynı sonucu alacaksınız.

Kan lekesi nasil temizlenir

Kan Lekesi Nasıl Temizlenir ? Kan Lekesini Çıkarma

Koltuğa veya halıya sıçramış / bulaşmış / damlamış kan lekesinden kurtulmak istiyorsanız, elma sirkesi (beyaz sirke olarak da bilinir) ve su ile hazırlanmış karışımın içinde ıslatılmış olan bez yardımıyla lekeli alanı ovmanız gerekir. Bir süre sonra lekenin çıkmaya başladığını göreceksiniz.

Yatağa sıçramış kan lekesini çıkarmak için tuzlu sudan yardım alabilirsiniz. Tuzlu suyun yanı sıra saç açıcı olarak da bilinen, gerçek ismi “hidrojen peroksit” olan kimyasal ile lekenin nemlendirilmesi de kanın yumuşayıp çıkmasına yardımcı olacaktır.

Kan temizleme işlemi esnasında herhangi bir kimyasalı kullanmanız gerekir ise beyazlatıcı ve alkali içermeyen deterjanları tavsiye ediyoruz. Tercih etmeniz gereken deterjanlar bunlardır.

Kurumuş kan lekesini çıkarmak istediğiniz zaman amonyak kullanabilirsiniz. Yaklaşık 2 yemek kaşığı amonyak ile 1 litre suyu karıştırıp hazır hale getirin. Hazırladığınız karışımı naylon bir parçası yardımıyla lekeli alana uygulayın. Lekenin bir süre sonra çıkmaya başladığını göreceksiniz.

Çamaşır makinesinde şansınızı denemek istiyorsanız kanlı kumaşları, kıyafetleri, elbiseleri kesinlikle soğuk yıkama ile yıkamalısınız. Yazının başından beri de zaten bunu söylüyoruz.

Kan Lekesini Temizlerken Dikkat Etmeniz Gerekenler / Aklınızda Bulunsun

Kan lekesine ne kadar erken müdahale ederseniz sizin için o kadar iyi olacaktır. Kan lekesi yüzeye ilk bulaştığı andan itibaren işlemeye başlar ve derine inmeye devam eder. Bunun için erken müdahale etmenizi tavsiye ediyoruz. Kurumuş kan lekesi, ıslak kan lekesine oranla kat be kat zor çıkar.

Kan lekesini temizlerken kesinlikle ve kesinlikle sıcak su kullanmayın. Sıcak su kullanmanız kanın kumaşın derinlerine işleyip kalıcı olarak yerleşmesine sebep olacaktır.

Kan lekesini temizledikten sonra kumaşı veya elbiseyi kesinlikle kurutma makinesine atmamalısınız. Bunun yerine açık hava kurutmayı tercih etmeli, kuruduktan sonra kanın tamamen çıkıp çıkmadığından emin olmalısınız. Kurutma makinesinin sıcaklığı yüksek olduğundan dolayı tamamen çıkmamış kan lekesi iyice nüfus edecek, çok daha zorlu bir hal alacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 12 YORUM
  1. Zeynep dedi ki:

    Benim yorganim yikamaya gitmisti cikmamis 🙁 sanirsam sicak su ile yikanmis zaten kurumus lekeydi simdi nisastayi denicem bakalim ne olacak eger sicak su ile yikanmissa ne yapilmali ?

  2. Gizli dedi ki:

    Ya ben misafirlikteydim şansıma hasta oldum yatak, çarşaf hep battı Allah’tan bugün ssaat 2 ye kadar yoklar bu sayfayı görmeden silmeye çalıştım kan daha çok yayıldı şimdi suda bekletiyorum umarım geçer yoksa çok utanırım ve yani BAYA kan var of 🙁

  3. Öznur dedi ki:

    Ben bi hafta önce arkadaşımın kıyafetini ödünç aldım üzerine kan damlamış hiç farketmedim geçen gün götürecektim bi baktım kan lekesi kurumuştu ama ne yapsam fln evde biraz önce soğuk suda beklettim ve üzerine biraz karbonat döktüm o biraz sürdükten sonra o şekilde makinaya attım 14 dk ya bittikten sonra çıkardım hala ıslaktı astım şuan baktım kurumuş ve leke gitmiş çok sevindim yoksa emanet gömlek yani nasıl açıklycktm bilmiyorum????????????

    1. Öznur dedi ki:

      +limon suyu da ekledim deneyin????

    2. Asli dedi ki:

      Arap sabunu çok iyi ve hemen lekeyi çıkarıyor. Leke olan yerin üzerine damla biraz ve sil canım

  4. osasın kızı dedi ki:

    çok teşekkür ederim

  5. Nurcan dedi ki:

    Eşimin beyaz atletlerindede kan var ne yapmalıyım

  6. ali dedi ki:

    Az önce beyaz gömlegimdeki kan lekesi icin oksijenli su denedim hemen cikti, tavsiye ederim

    1. İpuçlarım dedi ki:

      Öneriniz için teşekkürler Ali bey.

  7. denizli huzurevi dedi ki:

    güzel anlatım tesekkürler

  8. barbi oyunu dedi ki:

    kan lekesi gercekten cıkıyormu deneyen varmı bu sekilde

    1. Öznur dedi ki:

      Evet karbonat ve biraz limon suyuyla dene oluyo

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder