Kabızlığa ne iyi gelir? Kabızlık neden olur?

Tıbbi olarak kişinin haftada üç ya da daha az dışkılamasıdır, şiddetli kabızlıkta dışkılama sıklığı haftada birden daha azdır.

Semptomlar:

Karnın alt tarafındaki rahatsızlık, seyrek dışkı hareketleri, dışkı hareketinde gerginlik, sert ve küçük dışkı, rektal (anüs) kanama ya da sert dışkının neden olduğu anal fisürler (çatlaklar), fizyolojik olarak acı vericidir.

  • Genel olarak dışkının kalın bağırsaktaki yavaş hareketi kabızlığa neden olur.

Nedenleri:

  • Kabızlığa neden olan pek çok etken bulunmaktadır, ilaçlar, bağırsak tembelliği, düşük düzeyde lif içeren beslenme alışkanlıkları, hormonal bozukluklar, vücudun başka kısımlarını etkileyen ama aynı zamanda kalın bağırsakları etkileyen rahatsızlıklar.
  • Hamilelik süresi boyunca yüksek seviyedeki östrojen ve progesteron hormonu kabızlığa neden olur

Tıbbi Müdahale ne zaman gereklidir?

Kabızlıkta tıbbi değerlendirme bu hastalık kötüye doğru gittiğinde, kaygı verici diğer semptomlar ile birleştiğinde kilo kaybı yaşandığında ve temel tedavi yöntemlerine tepki vermediğinde gereklidir.

Hangi tıbbi müdahaleler yapılmaktadır?

Fiziksel muayene, kan testi, abdominal kısmın röntgen ile tetkik edilmesi, baryum lavmanı, kalın bağırsak ile ilgili transit çalışmalar, anorektal motilite çalışmaları, kalın bağırsak motilite çalışmaları.

Tedavinin amacı nedir?

Her iki ya da üç günde bir zorlanmadan dışkılamanın sağlanmasıdır.

Kabızlık İbrahim Saraçoğlu;

Çeşitli tedavi yöntemleri nelerdir?

Lifli gıdalarca zengin diyetler, uyarıcı olmayan laksatifler, laksatifler, enema (rektuma enjekte edilen sıvı), fitiller, biyofeedback çalışmaları, ameliyat.

Kabızlık tedavisinde laksatif içeren bitkiler diyetler ve laksatif uyarıcı ilaçlara son çare olarak başvurulmalıdır çünkü onlar kalın bağırsağı kalıcı olarak tahrip edebilir ve kabızlığın daha da kötüye gitmesine neden olabilirler.

Kabızlığı hafifleten gıdalardan bazıları nelerdir?

  1. Erik kurusu; Erik suyu veya erik kurusu uzun zamandır kabızlığı hafifletmek amacıyla kullanılmaktadır. Doğal laksatif sorbitol gibi çözünmez lif içermektedir.
  2. Fasulye;
  3. Kivi,
  4. Çavdar ekmeği,
  5. Armut

Kabızlığa neden olan gıdalardan bazıları nelerdir?

  1. Çikolata,
  2. Süt ürünleri,
  3. Kırmızı et,
  4. Muz,
  5. Kafein

Leave a Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.