Hata Yapıp Yaramazlık Yapan Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Hata Yapıp Yaramazlık Yapan Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Çocuklarımız canlarımız her şeyimiz onlar. Onlar için yaşıyor, çalışıyor ve zorluklara onlar için göğüs geriyoruz. Tek istediğimiz şey onların büyüyüp gurur duyulacak bir hayat yaşamalarınız izlemek. Fakat bunun ve daha fazlası için bizim de yapmamız gereken önemli davranış biçimleri vardır. Evladımızı anlamak ve onu dünyaya hazır etmemiz gerekir. Bu yüzden hata yaptıklarında onlara nasıl davranmamız gerektiğini ve kendilerine karşı nasıl öz saygı duyacaklarını daha ilk başından onlara aşılamalı ve öğretmeliyiz.

Hata Yapan Çocuğa Yaklaşım Şekilleri

• Hata yapmanın aslında öğrenmenin yollarından biri olduğunu ona anlatın. Vazgeçmemesi ve tekrar denemesi için onu teşvik edin.

Hata yapma nedenleri bazen olayı yanlış anlama ya da bilgi eksikliğinden kaynaklanabilir bu yüzden ona durumu anlaması için yardım edin ve tekrar durumu ona anlatın.

• Hata yaptıktan sonra aynı şeyi ikinci kere deneyeceğinde neyi farklı yapacağını ve bu yapacağı değişikliğin neyi değiştireceğini ona sorun.

• Ona her zaman güvenin ve bunu ona hissettirin. Hedefine yaklaşımında gerekiyorsa tekrar düşünmesinde ona yardımcı olun ama sakın her şeyi siz yapmayın.

• Hayal kırıklığı belirten ya da onay vermediğinizi gösteren ifadelerden uzak durun. ‘’Sen bunu düşünmüyorsun değil mi? ya da Ne kadar ilginç gibi ifadeler kullanarak ona yaklaşın.

• Onu suçlamayın, sadece ona bunu ya da şunu yaparsa görebileceği zararları nazikçe anlatın.

• Sakın ama sakım suçlamayın, aşağılamayın ya da bağırmayın. Her sorunu konuşarak aşmayı öğretin. Sorunların tartışarak sadece daha da büyüyeceğini anlamasına yardımcı olun.

cocuk gelisimi (650 x 310)

Çocuğunuza Öz Saygı Kazandırmanın 12 Yolu

1. Çocuğunuza saygısızlık ifadeleri barındıran kelimeler veya isimlerle hitap etmeyin, ona lakap takmayın. Sadece ve sadece çözüme odaklanın, onları incitmeye değil.
2. Yaptığı hata yüzünden değil yaptığı hataya kızın ve bunu anlamasını sağlayın. Yani evladınıza yaptığı hata için kin gütmeyin.
3. Unutmayın hata yapmak kişilik bozukluğuna işaret etmez. Hata yapmak çocuklar için kaçınılmaz bir öğrenme ve gelişme yoludur.
4. Onları her zaman için dinleyin ve ciddiye alın. Unutmayın çocuklar fikirlerini şekillendirirler yani bugün onlar için güzel olanı yarın beğenmeyebilirler. O yüzden her daim onları dinlediğinizi ve anladığınızı hissettirin. Çocuklarınızın sizlerin onu dinlemesine ve onay vermenize hatta yardım etmenize ihtiyaçları olduğunu sakın unutmayın.
5. Her zaman onları överken dikkatli ve yerinde övün. Övgünün yer almayacağı durumda övmeyin ve övülmesi gereken yerde de yermeyin.
6. Eğer bir taneden fazla çocuğunuz var ise sakın birini diğeri ile kıyaslamayın. Her çocuk farklıdır ve bu şekilde bir yetişkin olacaktır bu çocuklar ikiz dahi olsalar tamamen ayrı bir karakter ve iç dünyası yaratacaklardır.
7. Onlardan çok yüksek beklentilerde bulunup onları boğmayın.
8. Asla ama asla sevginizde koşul sunmayın.
9. Düzenli olarak haftada, 15 günde veya ayda bir aile toplantıları düzenleyin ve çocuklarınızın şikâyetlerini dinleyin. Bu şikâyetler sizden kaynaklansa dahi onların bu konuşmayı yapabilme ve gerekçe gösterme yeteneklerini kazanmalarına yardımcı olun.
10. Her bir çocuğunuz ile aynı anda vakit geçireceğiniz gibi her biri ile de ayrı ayrı vakit geçirip her birinin farklı özellikleri olduğunu bildiğinizi onlara fark ettirin.
11. Kardeş kavgalarına ve bunun gibi durumlara hassas olun. ‘’Aman ne olacak o kardeşindir’’ gibi cümleler kurmayın. Sadece onları dinleyin ve yardım etmeye çalışın.
12. Hatalarda yanında olduğunuz kadar başarılarda da onların yanında olun.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder