Hamile Anne Adayları İlk Haftadan Son Haftaya Neler Yaşar?

Anne adaylarında gebeliğin özellikle ilk 2 haftasında ne gözle görülen ne de psikolojik herhangi bir değişim olmaz.

Bu değişimler genellikle gebeliğin üçüncü haftası itibari ile başlamaktadır.

ay be ay hamilelik

Hafta Hafta Anne Adayındaki Değişimler

3. Haftadaki Değişimler; İlk 2 hafta gibi gebeliğin üçüncü haftasında da anne adayında herhangi bir değişim gözlenmese de rahme tutunma denilen durum sırasında annede adayında çok hafifte olsa bir kanama ya da lekelenme denen durum meydana gelebilir.

4. Haftadaki Değişimler; Gebeliğin bu haftasında anne adayında görülen değişimler hem fiziksel hem de ruhsal olarak yavaş yavaş başlamaktadır. Bu ilk değişimler adet öncesi değişimler ile benzerlik göstermektedir.

5. Haftadaki Değişimler; Bu hafta itibari ile anne adayında sık sık acıkmanın yanı sıra sık sık idrara çıkma, uyku hali, halsizlik, yorgunluk, göğüslerde hassasiyet ve dolgunluk, bulantı ile kusma ve besinlere karşı hassasiyet durumu başlamaktadır. Bulantı ve kusma durumu bazı gebeliklerde hiçbir şekilde görülmediği gibi bazı durumlarda da gebeliğin ilerleyen zamanlarında görülebilir.

6. Haftadaki Değişimler; Bu hafta itibari ile anne adaylarında özellikle sabah saatlerinde mide bulantıları görülmektedir.

Bu durumu hafifletmek için sabahları kahvaltı öncesi galeta ya da kraker gibi mideyi rahatlatan gıdalar alınabilir.

Ayrıca yine bu hafta itibari ile her gün karşılaşılan kokulara karşı tolerans eksikliği ve aşırı hassasiyetin yanı sıra sigara hatta parfüm kokularına dahi anne adayında tepki gözlemlenebilir.

Bu dönemde baba adayları kısa bir süreliğine de olsa hazır yemek ya da sandviç gibi yemekler ile yetinerek eşlerinin rahatsız olmasını önleyebilirler.

Yine bu hafta da halk arasında anne adayları aşırı bir şekilde yemek yemesi için zorlanmaktadır. Fakat bu hiç doğru bir hareket olmaz! Çünkü en doğru ve en sağlıklısı anne adayının istediği gibi beslenmesidir.

7. Haftadaki Değişimler; Bu hafta itibari ile anne adayı 1 ya da 2 kilo kadar alabilmektedir. Daha önceki durumlar yavaş yavaş hafiflemeye başlasa da halen anne adayında bulantı ve kusma durumları gözlemlenebilir. Bilhassa bulantı ile kusma durumu sabah saatlerinde daha çok rastlanmaktadır.
8. Haftadaki Değişimler; Bu hafta itibari ile anne adayında özellikle rahimde meydana gelen büyüme nedeni ile karın krampları oluşabilir.

Ayrıca anne adayının cildinde sivilce oluşumunun yanı sıra yağlanma ve güneşe karşı hassasiyet durumu da meydana gelebilir.

9. Haftadaki Değişimler; Bu haftada kilo alımı yanı sıra kusmaya bağlı olarak kilo kaybı durumu da gözlemlenmektedir.

Ayrıca göğüsler dolgunluk ve hassasiyet hissi de geri gelir ve halen kusma ya da bulantı durumları söz konusudur.

10. Haftadaki Değişimler; Bu hafta anne adayının sadece fiziksel değil duygusal olarak da etkilenmeye başladığı ve daha anlaşılır bir ifade ile duygusal dalgalanmaların başladığı haftadır.

Anne adayında bilhassa kolay bir şekilde sinirlenme, aşırı hassasiyet, aşırı algınlık, tahammül eksikliği, hiçbir şey yokken ağlama durumu ayrıca depresyon durumu dahi gözlemlenmektedir.

Yine bu hafta ile anne adayının göğüs ve bacak bölgelerinde bulunan damarlarda belirgin bir şekilde koyulaşma meydana gelebilir.

Ayrıca kusma ya da bulantı durumları da azaldığı için anne adayında kilo alma gözlemlenebilir.

11. Haftadaki Değişimler; Bu hafta itibari ile anne adayında idrara çıkma durumu oldukça fazla bir şekilde gözlemlenmektedir.

Bulantılar artık azalmıştır ve anne adayında iştah artışı başlar.
Ayrıca genital bölgede beyaz ya da krem renginde akıntılar da artabilir.

Fakat yeşil-kahverengi ve kötü bir kokuya sahip olan genital akıntılar yanma, kaşıntı ve ağrıyı da beraberinde getirir ve bu gibi bir durum söz konusu olduğunda anne adayı beklemeden doktora başvurmalıdır.

12. Haftadaki Değişimler; Bu haftada anne adayının rahim leğen kemikleri dış tarafa doğru büyümeye başlar. Bu durum itibari ile anne adayı artık eskisi kadar çok lavaboya çıkma ihtiyacı hissetmez.

Ancak bu hafta itibari ile anne adayı mutlaka araç kullanırken ya da araçta oturduğunda ve emniyet kemeri taktığında kemerin hemen alt kuşağı ve vücutlarının arasına yumuşak ve küçük bir yastık yerleştirmelidirler.

Bu hafta itibari ile anne adayının düşük yapma durumu, kusma ve bulantı durumları oldukça azalır.

Ayrıca bu hafta itibari ile anne adayının iştahı artabilir ve genital akıntılar halen devam edebilir.

Yine bu hafta itibari ile diş eti ve burun kanamaları da söz konusu olabilir.

13. Haftadaki Değişimler; Bu hafta itibari ile anne adayının şikâyetleri neredeyse en az noktaya gelir.

Bu hafta itibari ile rahim genişleme yani büyümeden dolayı gerilmeye başlar ve bu durumda anne adayında kasık ağrılarının oluşmasına neden olur.

Yine bu hafta itibari ile yüz ile boyun bölgesinde görülen lekelenmeler meydana gelebilir. Ancak bu durum doğum sonrasında düzelir.

Bu hafta itibari ile anne adayı mutlaka karın büyümesinden oluşabilecek karın çatlaklarına karşı kremler kullanmalıdır.

14. Haftadaki Değişimler; Anne aydında bu hafta itibari ile yorgunluk ya da uyku hali durumu artık yok denecek kadar azdır.

Karındaki şişlik neredeyse gözle görülür bir haldedir.

Ayrıca bu hafta itibari ile baş dönmesi durumu da gözlemlenir. Bu dönemde sıvı alımına dikkat edilmelidir.

Anne adayı bu hafta itibari ile çok daha fazla yemek yemeğe başlar.

15. Haftadaki Değişimler; Artık anne adayının karnı iyice büyümüş bir durumdadır. Ayrıca göğüsten sıvı akımı da söz konusu olabilir. Bu gibi bir durumda kesinlikle meme ucu ile oynanmamalı ya da sıkılmamalıdır.

16. Haftadaki Değişimler; Bu hafta itibari ile leğen kemiği iyice dışarıya doğru çıkar. Eğer anne adayının ilk gebeliği değil ise anne adayı bu hafta itibari ile bebek hareketlerini dahi hissetmeye başlayacaktır.

17. Haftadaki Değişimler;Bu hafta itibari ile anne adaylarında mide yanması ya da mide ekşimesi durumu ortaya çıkabilir.

18. Haftadaki Değişimler;Bu hafta itibari ile kilo alımı sebebi ile denge merkezi değişebilir ve bu duruma bağlı olarak da bel ağrıları söz konusu olabilir.

Bu hafta itibari ile anne adayı yüksek topuklular yerine düz ve ortopedik ayakkabıları tercih etmelidir.

Yine bu hafta itibari ile anne adayı kesinlikle eğilip bükülme hareketleri ile yukarıya doğru uzanma hareketleri yapmamalıdırlar.

Eğer mümkünse anne adayları bel kavislerini desteklemek amacı ile yumuşak bir yastık kullanıp ayrıca ortopedik bir yatağı uyumak için tercih etmelidirler.

19. Haftadaki Değişimler; Bu hafta kilo alımı sebebi ile bacak ve karın bölgesinde çatlaklar meydana gelebilir.

20. Haftadaki Değişimler; Anne adayının bacaklarında bu hafta itibari ile kramplar oluşmaya başlar.

21. Haftadaki Değişimler; Bu hafta itibari ile anne adayının ayak bölgelerinde, yüzünde ve ellerinde şişme, görmede bulanıklık, özellikle sabahları ensede ağrı durumları olabilir.

Eğer bu durumlar anne adayında gözlemlenir ise mutlaka bir doktora danışmakta fayda vardır.

22. Haftadaki Değişimler; Bu hafta itibari ile bebek ve karındaki büyümeden dolayı anne adayının normal dengesini koruması zor bir hale gelebilir.

Bu yüzden anne adayı ev işleri yaparken çok dikkatli olmalılar ve eğer mümkünse ev işlerinden uzak durmalılar.

23. Haftadaki Değişimler; İlk defa bebekleri olacak olan anne adayları bu hafta itibari ile bebeklerinin hareketlerini hissetmeye başlarlar.

Baba adayları dahi ellerini eşlerinin karınları üzerine koyarlar ise bebeklerinin hareketlerini hissedebilirler.

Bunun dışında anne adaylarının damarlarında genişleme, genital bölge ile bacaklarda varis oluşumu durumu da söz konusu olabilir.

Ayrıca anne adayının vücudu kendimi doğuma hazırlamaya yani kan depolamaya başlar.
Yine anne adaylarında kabızlık durumu ortaya çıkabilir.

24. Haftadaki Değişimler; Anne adayının midesindeki ve bağırsaklarındaki basınç bebeğin büyümesi nedeni ile artmaya başlar. Bunun yanı sıra mide yanması ve mide ekşimesi de söz konusudur. Bazı durumlarda bu durum nefes darlığını tetikleyebilir.

25. Haftadaki Değişimler; bilhassa akşamları anne adayının karın bölgesinde sertleşme meydana gelebilir.

Fakat bu durum yaklaşık olarak her yarım saatte bir görülüyor ise bu durum erken doğumun habercisi olabilir.

26. Haftadaki Değişimler; Bu hafta itibari ile ane adaylarında bel ağrıları iyice ortaya çıkabilir.

27. Haftadaki Değişimler; Özellikle gece uyumaya çekilen anne adayında nefes darlığı belirgin bir şekilde ortaya çıkabilir.

28. Haftadaki Değişimler; Bu hafta da anne adaylarında basur, mide yanması, nefes darlığı, kasık ağrısı gibi durumlar gözlemlenebilir.

Fakat bu durumların aşırı bir şekilde gözlemlenmesi halinde anne adayı mutlaka doktora başvurmalıdır. Çünkü bu durumlar hem bebek hem de anne için tehlikeli olabilir.

29. Haftadaki Değişimler; Bu önemli bir haftadır çünkü bu hafta itibari ile anne de yüksek tansiyon durumu meydana gelebilir.

Yüksek tansiyona karşı tedbir olarak haftada en az 2-3 defa anne adayı tansiyonunu ölçtürmeli ve yüksek tansiyondan kaynaklanan gebelik zehirlenmesi durumunu takip etmelidir. Anne adayının tansiyonu 130/80 ve üzerinde olduğunda anne adayı mutlaka doktora gitmelidir.

Bilhassa anne adayları yüzde, vücutlarının üst kısmında ve kollarında ani şişmeler fark ederler ise ve görme bulanıklığı ile enselerinde ağrı hissederler ise hemen tansiyonlarını ölçtürmelidirler.

30. Haftadaki Değişimler; Bu haftada anne adaylarında uyku sorunları, rahimde her birkaç saatte bir kasılma ile sertleşme durumları ortaya çıkabilir.

31. Haftadaki Değişimler; Bebekteki büyüme nedeni ile anne adayında nefes darlığı durumu artabilir.

32. Haftadaki Değişimler; Bu hafta itibari ile anne adayları hem ev hem de dışarıda daha dikkatli davranmalı aşırı bir şekilde yorulmamaya dikkat etmelidirler.

33. Haftadaki Değişimler; Bu hafta itibari ile anne adayı artık kontrollerini her hafta yaptırmaya başlamalıdır.

34. Haftadaki Değişimler; Bu hafta ve 41. haftaya dek anne adayı artık doğuma iyice hazır bir hale gelir ve özellikle bu hafta itibari ile bebeği ve anne adayını hem fiziksel hem de psikolojik açıdan tehlikeye sokabilecek her türlü durumlardan anne adayı korunmalıdır.

Leave a Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.