Gül Yetiştiriciliği, Sulama Ve Gübreleme Nasıl Yapılır? (3. Bölüm)

Gül Yetiştiriciliği, Sulama Ve Gübreleme Nasıl Yapılır? (3. Bölüm)

Gülün yeşil dalı yaklaşık olarak %70 ile %90 arasında sudur. Bu yüzden gül bitkisi dikim anı ile birlikte çok dikkatli bir şekilde sulama yapılmalıdır. Gülün sulama miktarı ile sulama zamanı gülün bulunduğu toprak yapısı ile çevre koşullarına bağlı olarak değişmektedir.

Gül bitkisinin gelişme durumu göz önünde bulundurularak sürgün verme zamanında ve yaz aylarında daha fazla sulama yapmak gereklidir. Budama sonrası çiçek kesim dönemi ile kış zamanlarında gül bitkisinin su ihtiyacı da azalmaktadır.

Düzenli olarak sulama yapılmayan gül seralarında maalesef ekonomik olarak büyük zararlar meydana gelebilir. Susuz kalma durumunda gül bitkisinin yapraklarının kenar ve uç kısımlarında kahverengileşme ve dökülmeler meydana gelebilir. Bunun dışında çalının üst taraftaki yaprakları zayıf ve küçük kalabilir.

Seralardan gübrelemelerin ardına yetersiz sulama yapılır ise topraktaki nem az miktarlarda kalır ve bu yüzden de tuz konsantrasyonu artıp çoraklaşma durumunun oluşmasına neden olur.

Gül çok suyu seven bir bitkidir. Bu yüzden özellikle sera toprakları üretim süresi boyunca yeterli nem seviyesinde bulunmalıdır.

Gülü sulama yapacak olan suyun kalitesi yüksek ve kireç içermemelidir. Sulama yapılacak olan ısı seviyesi çok önemli değildir. Fakat ılık su ile yapılan sulamalarda gülün veriminde artma gözlemlenmiştir. Eğer sulama yapılacak olan su kuyulardan temin edilmiş ise suyun bir süre dinlendirilmesi sağlanmalıdır.

Su tüketimi malçlama yapılmış dikim yastıklarında çok daha azdır. Gül bitkisinde sulama yöntemi olarak damlama sulama yöntemi en uygunudur. Seralarda sulama güneşli ve açık günlerde yapılmalıdır. Gül yaprakları havanın kapalı olduğu zamanlarda kırılgan ve incedir bu yüzden de havanın kapalı olduğu zamanlarda sulama damlama yerine salma sulama yöntemi ile yapılmalıdır.

gul gubreleme

Gübreleme

Tüm bitkilerin iyi bir şekilde gelişmeleri için iyi bir şekilde beslenmeleri gereklidir ve bu durum gül bitkisi içinde aynıdır. Topraktaki besin maddeleri gülün gelişmesi için yeterli ise o zaman gül hem hızlı hem de sağlıklı bir şekilde gelişip büyür. Fakat sürekli gül üretimi yapılan topraklarda zamanla besin maddeleri giderek azalır. Bu yüzden azalan besin maddelerinin toprağa düzenli bir şekilde yeniden verilmesi gereklidir.

Serada gülfidanı dikimlerinde, ilk fidan dikiminde iyi yanmış olan çiftlik gübresi kullanılmalıdır. Bol miktarda kullanılan yanmış çiftlik gübresi sayesinde ileriki dönemlerdeki toprak verimliliği ile toprak su tutma kapasitesi artacaktır.

Yanmış bol miktardaki çiftlik gübresi ile birlikte dekar başına 25 kilo gram kadar triple süper fosfat taban gübresi olmak şartı ile kullanılmalıdır. Fakat her zaman dediğimiz gibi toprak analizi yaptırmak gül yetiştiriciliğinde size çok yardımcı olacaktır.

Gül yetiştiriciliğinde toprağın besin maddelerinin çok ya da az olması sonucunda gülün verimi direk olarak etkilenmektedir. Sera topraklarındaki besin maddelerinin birbirleri ile olan oranları çok önemlidir. Sera topraklarında 40 ila 60 ppm nitrat, 5 ila 10 ppm fosfor ve 25-50 ppm arasında potasyum olmalıdır. Toprağın pH değeri de 6.5 olmalıdır.

Solmus gul

Gül Bitkisinde Besin Noksanlığı
Azot Eksikliği: Gül bitkisinin gelişiminde yavaşlamanın yanı sıra sürgünlerde meydana gelen şekil bozukluğu ve sürgünlerde azalma, alt yapraklarda renk açılmasının oluşması, yapraklarda küçülme ve bitkide yaprak dökülmesine neden olur.

Fosfor Eksikliği: Gül bitkisinde yavaşlama, yaşlanmış olan yapraklarda renk değişimi ayrıca yapraklarda sararma olmadan oluşan dökülme.

Potasyum Eksikliğinde: Yaşlı olan yapraklarda kenar ve uçlarda noktalı sararmalar ile bu sararmaların yaprakların iç taraflarına doğru ilerlemesi daha sonra sararmaların kahverengileşmesi ile gül yapraklarının yere doğru kıvrılması, sürgün gözlerinde gelişimin durması ve sürgünlerin zayıf bir şekilde gelişmesi gibi durumlar gözlenir.

Kalsiyum Eksikliği: Sürgün uçlarında ve genç olan yapraklarda kurumaların yanı sıra şekil bozuklukları görülür. Dal ile sürgünlerde sertleşme ile gülde bodurlaşma, genç olan yaprak kenarlarında kanca biçiminde sararma ile kuruma görülür.

Demir Eksikliği: Gül yapraklarının damarlarının araları sararır ve ileri aşamalarda sararma durumu tüm yaprakları sarar.

Magnezyum Eksikliği: Bu durumda da yine gülün yaprak araları sararır ve yaprakların kenar kısımları hem aşağı hem de yukarı doğru kıvrılır.

Gül yetiştiriciliğinde kimyasal gübreler suda eritilmiş ya da granül halde sulama ile birlikte verilebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder