Fitilli Kadife Kumaş Nasıl Temizlenir?

Fitilli Kadife Kumaş Nasıl Temizlenir?

İpekli olan kadife kumaşa kuru temizleme uygulanmamalıdır. Suni ipek, pamuk, sentetik elyaf ve naylon türündeki kumaşlar genellikle yıkanarak temizlenirler. Genelde kumaşların üzerindeki etikette kuru temizleme ya da ev temizleme yapılıp yapılmayacağı yazılıdır.

Tüylü Kumaşlar

Tüylü kumaşları yıkayacağınız zaman özellikle rüzgârlı günleri tercih etmeye çalışın. Yıkamada soğuk su ile deterjan kullanın ve kumaş iyice temizlenene dek kumaşı suyun içerisinde dolaştırın. Kumaşı ezmemeye ve sıkmamaya dikkat edin. Daha sonra kumaşı en az 3 defa durulayın ve kurutma işleminde de temiz iplere asarak kurutun. Kumaşı ipe astıktan sonra mutlaka kumaşın tüylerini iyice düzeltin ve kumaşı biraz çırpın.

Kadife kumaş üzerindeki buruşukluklar buhar ile düzeltilebilir. Bunun için kırışık olan bölgede yani kırışıklığın tam üzerine kumaşın tersinden buhar tutun ya da kumaşın altından kaynayan suyun buharını tutun yani suyu kumaşın altına kaynar halde kovanın içinde yerleştirin. Bunun dışında kadife olan kumaşları buhar ile dolu olan bir banyoda da asabilirsiniz.

Kırmızı, mavi, yeşil, kestane renginde olan kumaşların bu renkleri akar. Bu kumaşların renklerinin solması aslında kadife tüylerin üstüne ve içine sinmiş olan maddeler yüzündendir.

Koyu boyaya sahip olan kumaşlar 1 yemek kaşığı kadar yani 15 mili litre kadar epsom tuzu bulunan 2 litre kadar suyun içinde en az 20 dakika kadar bekletilerek yıkanabilir.

Bu giysileri yani koyu renkte olan kumaşların ikinci ya da üçüncü yıkamalarında aynı anda diğer giysileri de boyamamaları için deterjan içeren soğuk suyun içerisinde ayrı olarak yani tek başlarına yıkayın. Daha sonra çok iyi bir şekilde durulayarak ipe asarak kurutun. Kumaş henüz kurumamışken temiz bir elbise fırçası ile ya da ellerinizi kullanarak kumaşı iyice düzeltin.

Bu tür kumaşlarda genellikle ütüye ihtiyaç yoktur. Eğer çok gerekli ise çok hafif bir şekilde kumaşa buhar basabilir ya da tüyleri kaldırmak için kumaşı buhara tutabilirsiniz.
Anladığınız üzere bu kumaşları mümkünse elde yıkamalı ve yine eski usul ile ipe asarak kurutmalısınız. Ayrıca kumaşların tüylerini kurumadan mutlaka ipe asılıyken iyice düzeltmeyi de ihmal etmemelisiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder