Domates Neden Çiçek Döker

Domates yetiştirmek isteyenlerin en çok rastladıkları sorunların başının da domateste çiçeklenme sorunu ile alakalı problemler gelmektedir. Sizde de domates çiçekleri kuruyup dökülüyorsa sorun değil, domates neden çiçek döker yazımızı okumaya devam edin. Yazımın sorunda domates çiçeklerin dökülme nedenleri ve bunun için çözüm yollarını bulacaksınız.
Domates çiçeği dışında domatesin tarihini merak ediyorsanız, domates ne zaman bulundu yazımızı okuyabilirsiniz. Peki domates yeşil bir meyveyken olğunlaşında nasıl kırmızı olur? Bu sorunuz içinde domates nasıl kızarır adlı makalemizi okumanızı öneririm.
Domates çiçeği bakımına geçmeden önce, domates yetiştirme hakkında küçük bilgilere bakalım.
Domatesin Özellikleri: Domates ana vatanı olan Peru’dan diğer ülkelere yayıldığı ve ülkemize Adana’dan girdiği bilinmektedir. Domatesin biyolojik yapısı kendi kendini döllemeye müsaittir. Fakat az miktarda da olsa yabancı döllenme görülebilir.
Domatesin Bitki Özelliği
Kök: Domates köklerinin toprak altı derinliği ve yanlara doğru dağılımı yaklaşık bir metre uzunluğunu bulmaktadır. Sera tipi yetiştiricilikte kök dağılım alanı ise yaklaşık 69 cm civarında kısıtlanmıştır. Bunun sebebi ise toprak suyunun hareketi yukarıdan aşağı yağmurlama olarak değil aşağıdan yukarıya emdirme sisteminin olmasıdır. Sera tipi kapalı alanlarda yetiştirilen domatesin kökleri oldukça zayıf olduğundan bitkinin askıya alınması gerekmektedir.
Gövde Ve Yapraklar: Gövde topraktan çıkmaya başladığı andan itibaren yuvarlak, tüylü ve yumuşak dokuya sahipken ilerleyen dönemlerde yuvarlak kısımlar köşe haline, yumuşak kısımlar ise sertliğe dönüşür. Bitki dallanmaya ve genişlemeye çok yatkındır. Her yaprağın gövdeye tutunduğu yerden, koltuk olarak isimlendirilen yeni domates sürgünleri ortaya çıkar. Domates bodur ve sırık çeşitler olarak ikiye ayrılır. Bodur bitkilerin dallanma sistemi sınırlıdır ve çalıya benzeyen görünümleri vardır. Sırık çeşitlerinde ise bir çiçek salkımı oluştuktan sonra büyüme ucunda büyüme devam ederken yaprak koltuklarındaysa yan sürgün vermeler ve çiçeklenme süreçleri devam eder.
Çiçek, Tohum ve Meyve: Domates çiçekleri erkek ve dişi çiçeklerin aynı çiçekte çıkması durumuna sahip erdişidir. Çiçeklenme sürgün ucunun yassılaşması ve olgunlaşması ile meydana gelir. Çiçeklenme, çoğunlukla sürgün uçlarının yassı uçlarında salkım şeklinde oluşur. Salkımın verdiği ilk çiçek ise en başta oluşur. İlk çiçeğin hemen ardından çıkan büyüme koltuğunda ise ikinci çiçek büyüme gösterir. Salkımın çiçeklenmesi tamamlanana kadar büyüme koltuklarından çiçeklenmeler devam eder. Domates üzümsü meyveler gurubunda sınıflanır ve meyveleri bölmelidir. Genellikle iri çeşitlerinden iki ve daha çok bölmeler meydana geldiğinden şekilleri düzensizdir.
Bahçe Domatesi Yetiştiriciliği
Domates yetiştirilmesi en kolay ve balkon tarımına en uygun bitkidir. Bahçenizden kendi yetiştirdiğiniz sebzeleri toplayıp salatalarda, yemeklerde kullanmak ayrı bir keyiftir. İlkbahar aylarında bahçenizde ki toprağı derin kazarak iyice havalandırın. Toprağa yeteri kadar azot ve kalsiyum içeren sıvı gübreler ile destek verdikten sonra toprağı havalandırmak için derin kazılan yarıkları kapatın ve toprağı bahçenizin üzerine düzgün bir hat oluşturacak şekilde serin.
Fide Yetiştiriciliği
Özel saksılarda domates tohumundan fidenizi kendiniz de yetiştirebilirsiniz. Pencere kenarlarında, balkonda, bahçede, güneş ışığı altında büyütülen fideler çabuk gelişir. Ancak toprağın sıcaklığı azaldıkça çimlenme ve gelişme süreleri yavaşlar. Fideleri saksıda yetiştiriyorsanız bol su vermeyi ihmal etmeyin.
Fide büyüdükçe gövdenin altında kalan yaprakları keskin bir makasla gövdeden yaklaşık 1.5 cm uzaklıkta yassı açıyla kesin. Böylece domates fidesi daha sağlıklı büyür. Aynı işlemi fideyi bahçe toprağına ya da tarlaya ekince de yapabilirsiniz.
Fideleri saksı da büyütürken gün aşırı üzerini yumuşak bir fırçayla fırçalayın. Bunun sonucunda gövdeleri tozdan arınıp güneş ışığını daha fazla çeker ve kalın gövdeye sahip bir domates fideniz olur. Bu işlemi açık araziye ektiğiniz fideler de yapmanızı gerektirecek bir durum yoktur, çünkü rüzgar domates fideleri için doğal bir fırça görevi görür. Fideleri toprağa ektikten sonra bol su vererek sıvı kaybını önleyin.
Özellikle akşam serin saatlerde, hafta da üç gün sulamak gerekir. Hasat dönemi yaklaştıkça verilen su miktarını azaltın. Domatesi ektiğiniz toprağa başka bir saçak köklü bitki ekimi yapmayın. Domates fidesinde çiçek açmayan sürgünleri muhakkak koparın. Bunlar bitkinin gücünü emen verimsiz kısımlardır. Toprakta ki tüm mineralleri tüketerek büyüyen domateslerin gelişimini duraksatır.
Domates Neden Çiçek Döker
Domates çiçeğinin dökülmesine neden olan birçok durum vardır. Mevsim normalleri üzerinde olan aşırı sıcaklar, toprağın verimsiz olması, sulamada yapılan hatalar, saksının aşırı güneş ışığı alarak ısınması, döllenmenin yapılmamış olması ve fazla sulama nedenleri domates çiçeğinin dökülmesine neden olur.
Domates çiçek açtıktan sonra sulama sıklığı azaltılmalıdır. Sulama azaltıldığında bitkinin meyve vermek için yeterli minerali topraktan alması kolaylaşacaktır. Domates fidesi yaşam döngüsünü sağlamak için suyun azaltıldığı durumlarda meyve oluşumuna yönelecektir. Bitki meyve vermeye başladığında normal sulama düzenine geçilebilir. Ayrıca düzensiz ve dikkat edilmeden yapılan fazla sulama bitkiye birçok hastalık geçmesi için ortam oluşturur. Bunu önlemek için damla sulama sistemlerinden yararlanılır. Bitkiye gübre takviyesi yapma dönemi ise meyve oluşumu başladıktan sonra başlar. Bitki meyve vermeden önce gübre verilmesi meyve salkımının yanmasına sebep olur.
güzel yazı