Dalak Organının Görevleri Nelerdir, Dalak Vücudun Neresinde Bulunur?

Dalak Organının Görevleri Nelerdir, Dalak Vücudun Neresinde Bulunur?

Dalak, mide ve diyafram arasında yer alır, karnımızın sol tarafındadır, süngerimsi yapıda olan dalağımız damarsal lenfoid bir organdır. Dalak organı tüm ömrünü kırmızı kan hücrelerini ortadan kaldırıp, içlerindeki demiri yeniden kullanıma vermek için harcar. Bu görevi kendine ödev saymış olan dalak organın yaptığı bu işlemleri aslında başka birçok organımızda yapabilmektedir. Eski zamanlarda ise dalak organının melankoli duygusunun kaynağı olduğuna dair bir inanç vardı.

Dalağımız diyaframın hemen altında, karın boşluğunda ve yaklaşık bir yumruk büyüklüğünde olan yumuşak bir organdır. Dalağımız genel olarak dolaşım sistemine bağlı olan adeta bir çıkmaz sokağa benzetilmektedir.

Vücudumuzdaki kanımız dalağın içerisinde olan geniş kanallar ve damarlar sisteminde yol alırken, kan dalak hücreleri ile birebir ilişkilenir. Dalak organımız kan fizyolojisi ile yakından alakalı olan bir organımızdır. Fakat dalağın en önemli özelliği vücudumuzun savunma sisteminde aldığı büyük roldür.

Dalağın İşlevleri Nelerdir?

1. Kırmızı kan hücreleri yapımı: Dalağın ilk görevi aslında ana karnındaki fetusda alyuvarların yapıldığı yer olmasıdır. Doğumdan hemen sonra kemik iliği dalaktan bu görevi devralmaktadır. Fakat kemik iliğinin görevini yerine getiremediği zamanlar yada kanser gibi başka dokular ile istila edildiklerinde dalak eski görevini devralır ve yeniden alyuvar yapımına geçer.

2. Kan temizleyicisi olarak dalak: Savunma sistemine olan müthiş katkısının yanında dalak vücudun mikroplara karşı koymasına yarayan hücreler yapmaktır.

3. Dalak, mikroorganizmalara karşı koyacak olan özel maddelerin yani bir başka değiş ile antikorların yapımında da dalağın bazı görevleri vardır.

4. Akyuvar yapımı: Dalak organımız akyuvarların bir başka çeşidi olan lenfositleri yapmaktadır. Ek bir bilgi vermek gerekir ise dalak organımız akyuvarları gece yapamamaktadır.

5. Kırmızı hücrelerin yıkımı: Yaşlanan alyuvarlar ve şekilleri normalin dışında olanlar, büyük dalak hücreleri tarafından alınır ve parçalanır.

6. Kan deposu olarak dalak: Kediler, köpekler ve diğer memelilerde dalak, kırmızı kan hücrelerini depolama görevini yapmaktadır.

dalak hastaliklariDalak Hastalıkları Nelerdir?
Büyük bir dalak büyük bir sorun demektir. Doğum metabolizma hastalıkları, kan hastalıkları, sıtma gibi enfeksiyon hastalıkları ve daha bir çok hastalık dalağın büyümesine neden olmaktadır.
Bazı durumlarda kan hücrelerinin aşırı derecede azalması söz konusudur ve bu durumlarda dalak aşırı derecede büyüyerek hastayı çok rahatsız edebilir. Bu durumlar söz konusu olduğu zamanlarda dalağın çıkarılmak sureti ile vücuttan alınması hastanın rahatlamasını sağlayacaktır. Dalağın vücuttan çıkarılması durumlarında kişi ölmemektedir. Yani kişi dalak olmadan da yaşamını sürdürebilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder