Çocuğuma Kitap Okuma Alışkanlığını Nasıl Kazandırabilirim?

  • 06 Mayıs 2022
  • 320 kez görüntülendi.
Çocuğuma Kitap Okuma Alışkanlığını Nasıl Kazandırabilirim?

Çocuğa kitap okuma alışkanlığını nasıl kazandırabilirim sorusunun yanıtı ise yazımızın devamında. Siz de yazımızı sonuna kadar okuyarak, çocuklarınıza kitap okuma alışkanlıkları kazandırabilirsiniz.

Kitap okumanın faydaları sayılamayacak kadar fazladır. Ama ülkemizde kitap okuma oranları olması gerektiğinden daha azdır. Bunun genel nedeninden biri ise çocukluk çağlarından, çocuklara kitap okuma alışkanlığının kazandırılmamasıdır. Ama kitap okuma alışkanlığı çok küçük yaşlardan itibaren çocuklara aşılanacak olursa, çocuklar hem eğitim hayatları boyunca hem de sosyal yaşamalarında daha mutlu ve daha başarılı bireyler olarak toplumda yerlerini alabilirler.

Dolayısı ile anne ve babaları mutlaka çocuklarına kitap okuma alışkanlıklarını kazandırmaları gerekmektedir.

 

Çocuklarınıza Küçük Yaşlarından İtibaren Kitap Okuyun.

Eğer çocuğunuzun ileride kitap okuma alışkanlığı kazanmasını istiyorsanız, her fırsatta ona kitap okumalısınız. Özellikle konuşmaya yeni geçen bebekler için daha fazla kitap okumanız tavsiye edilir. Bu sayede çocuğunuz hem daha kolay konuşma sürecine girecektir hem de ileride kitap okuma alışkanlığı kazanacaktır.

 

  • Çocuğunuza iyi bir rol model olun.

Çocuklar ailelerinin aynası gibidir. Bu nedenle çocuğunuzu bir eğitime yönlendirmek istediğinizde ona sürekli ne yapması gerektiğini söylemek yerine yapmasını istediklerini başta kendiniz yapmalısınız. Eğer çocuğunuza kitap okuma alışkanlığı kazandırmak istiyorsanız, o halde çocuklarınızla beraber, kitap okumalı ve onlarla beraber, bu süreci geçirmeniz önerilir.

  • Çocuklarınızın seveceği türden kitaplar seçmeye özen göstermeniz gerekir.

Çocukların seveceği türden kitaplar seçerseniz, bu sayede çocuklar diğer tür kitaplara da merak duymaya başlar bu nedenle ilk olarak çocuğunuzu tanımanız ve bu yönde onun seveceği kitaplar seçmeniz gerekir.

 

  • Kitap okuma saatleri edinin.

Çocuğunuzla beraber kendinize de bir kitap okuma saati edinmeniz önerilir. Günün beli saatlerinde tüm işlerinizi bir kenara bırakıp, çocuğunuz ile kitap okuyabilirsiniz. Bu sayede kitap okuma rutini çocuğunuzda oluşacak ve çocuklar kitapları artık severek okumaya başlayacaktır.

 

  • Eğer çocuğunuz kitap okumak istemiyorsa onu zorlamayın.

Çocukların büyük kısmı kitaplara karşı ön yargılı olabiliyor. Bu nedenle pek çok çocuk kitap okumak istemeyebilir. Bu gibi durumlarda çocuklara kitap okumayı dayatmak yerine, onun dikkatini kitaba çekmeye çalışın. Örneğin kitabı alıp, sesli bir şekilde okumaya başlayabilirsiniz. Daha sonra kitabı okumayı yarıda bırakın. Çocuk kitabı merak edip kendi okumaya devam edecektir.

 

OKUMAYI GELİŞTİRMENİN YOLLARI NELERDİR?

 

Okumayı nasıl geliştiririm? Nasıl hızlı okurum? Okumam nasıl gelişir? merak edenler gelsin. Okumayı Geliştirmeyi öğrensin.

Eğer okuyucu konu hakkında hiçbir şey bilmiyorsa, o zaman bir metni okumak daha zorlayıcı ve anlaşılması güç olur.

İşte size okumayı geliştirmenin birkaç ipucu..

Etrafınızdaki dünyaya dair daha fazla şey öğrenin. Hemen hemen her konuda bir bilginiz olsun. Metni okurken bilgi pekişimi yaşayacaksınız. Bu şekilde akılda tutmanız kolaylaşır. Okuduğunuz şeye dikkatinizi verin. Okuyucu bir kere metine dikkatini verdi mi geriye dönüp bilgilerin üstünden geçmesi ve daha iyi anlaması da mümkün olur, ki bu da okumayı geliştirir. Bir insan ne kadar okursa, okuma becerisini geliştirmesi de o kadar kolaylaşır.

Türkçe’nin yazımda kullanılan yapılarına daha aşina olur. Okuduğunuz yerde telaffuzunda ya da anlamında zorlandığınız kelimeleri sorun,araştırın. Bu sayede bir daha böyle problemlerle karşılaşmayacak ve bir metni daha önce okuduğunuzdan daha hızlı okumaya başlayacaksınız.

 

Tabletlerde Kitap Okumak

Tabletlerde kitap okumak diyoruz ama aslında her şeyi yapabiliriz. İsterseniz kitap okuyun, isterseniz de gazete okuyun. Zaten tabletler geliştikçe, kitabevlerindeki kitapların hiçbiri satılmaz hale geldi. Maalesef teknoloji çok fazla hareket ediyor ve bazı durumların olumsuzlaşmasına sebep oluyor.

 

Bunu durdurabilir miyiz diye soracak olursanız, sanırım hayır, çünkü teknoloji gerçekten neredeyse otomatik olarak hareket ediyor ve kendini durduramaz halde.

Öyle bir hareket ki, resmen yeni bir devir. Eskiden teknoloji yokken, tabletler yoktu, dokunmatik ekranlı ürünler yoktu, hatta telefon bile yoktu, telefonlar daha sonra çıkmaya başladı. Teknoloji bir geldi ki, insanların hayatı ister istemez değişti. İnternetlerin bağlanması, cep telefonları ile rahat konuşabilme ve daha birçok şey.

 

Artık kitaplarınızı bile tabletlerden okuyorsunuz ve bu yüzden kitap evlerinden kitap almıyorsunuz. Tabletten okumak elbette daha kolay geliyor fakat sanırım şunu her zaman unutuyoruz. Kullandığımız şeyler teknolojik ürünlerdir ve dolayısıyla teknolojik ürünlerin bozulma şansı daha yüksek, peki kitaplar, kitap bozulabilir mi?

 

Kitapların garantisiz var mı? Kitap okurken sadece sayfa çeviriyorsunuz, yırtmadığınız sürece, yıllarca garantisiz bir şekilde okuyabilirsiniz.

 

Bir kitap eğer yıllar boyunca yanı yerde durursa, sararabilir veya eskiyebilir fakat okunabilecek bir halde olacaktır. Bu yüzden, aslında normal bir şekilde kitap okumak daha sağlıklı ama malum teknoloji insanları sanki uyuşturuyor ve beni kullanın diyor.

Öyle olunca, herkes tablet ve teknolojik ürünlere sarılıyor.

 

Kitap Okumayan Çocuğa Ne Yapılır?

Aslında kitap okuma alışkanlığı kazandırmak oldukça kolaydır. Ama anne ve babalar çocuklarına kitap okuma alışkanlıklarını çok küçük yaşlarda vermeye başlamalıdır. Kitap okumayan çocuğa ne yapılmalı? Sorusunun yanıtı ise;

  • Çocuğunuzla kitaptaki konuları tiyatroya çevirin. Örneğin, bir masalı çocuğunuza okuyun ve aha sonra kitaptaki karakterleri beraber canlandırıp, oyuna çevirin. Bu sayede çocuklar severek kitap okumaya başlayacaktır.
  • Kitapta geçen olayları resme dökmesini söyleyin. Kitaptan bir paragraf siz okuyun ve oradaki olayları bir kağıda çizin. Daha sonraki paragrafı çocuğunuza okutun ve ondan da kitaptaki olayların resmini çizmesini söyleyin. Bu hem zihin geliştiren bir oyun olacaktır hem de çocuklara harika bir şekilde kitap okuma alışkanlığı kazandıracaktır. Özellikle okumaya yeni geçen çocukların okuma alışkanlığı kazanması için harika yöntemlerden biri olacaktır.
  • Her yerde kitap okuyun. Sadece evinizde değil, yolculuk yaparken, sıra beklerken, parka ya da bahçede kitap okuyabilirsiniz. Bu durum çocuğun dikkatini çekeceği için kitap okuma alışkanlığı da kazandıracaktır.
  • Çocuğunuzun okuduğu kitabı merak edin. Çocuğunuz kitap okuduğunda onun kitaptaki olayları anlatmasına izin verin. Ve kitabın diğer bölümlerini de merak ettiğinizi belirtin. Bu sayede çocuğunuz kitap okuma alışkanlığı kazanacaktır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder