Çiftli Cam Nasıl Temizlenmeli

Sıcağı ve soğuğu geçirmemesi sebebiyle çok tercih edilen çiftli camlar, ev ve iş yerlerinde ısı yalıtımında büyük avantajlar sağlar. Ses geçirmemeleri sağlıklı bir yaşam alanı oluşmasında etkilidir. Çiftli camların temizliği, bayanları çok zorlar lakin çiftli cam temizleme yöntemleri sayesinde cam temizlemek artık çocuk oyuncağı haline gelir.

Çiftli cam özellikleri nelerdir?

Kolay kırılan bir yapısı olan camlar, saydam ve yarı saydam olabilir. Silis potas adı verilen kumun yüksek ısıya maruz bırakılarak şekillendirilmesiyle ortaya çıkar. Cam sıvı haldeyken kademeli olarak soğuduğu için kolaylıkla farklı şekillere dönüştürülebilir. Silisyum dioksit, camın saydam yapısını koruyan etmendir.

Cam bileşenleri yaklaşık 1500 derece ısıda eritilir. Bu derecede iyice akışkan bir hal alan karışımın sıcaklığı 1200 derecelere düşürülerek yavaşça şekil verme işlemine başlanır. Camın türüne göre üfleme, kalıplama, çekme, lif haline getirme, yüzdürme, presleme yöntemleri uygulanır. Cam aniden soğutulmaz, ısısı yavaşça azaltılarak camda oluşacak çatlaklar önlenmiş olur. Camdaki iç gerilmeyi engellemek için cama tavlama yapılmaktadır.

Camların hepsi aynı değildir

Camların bileşenlerinin yoğunluklarına göre türleri de değişmektedir. Binalarda kullanılan normal bir camın bileşen yoğunluğu 2,5 g/cm3’ tür. Camların saydam olmasının sebebi gelen ışığın %80-90 oranında yansıtılabilmesidir. Evde kullanılan camlarda suyun aşındırmasına dayanıklı olması için, camların bileşenine kireç eklenmektedir.

Camlar basınca dayanıklıdır ancak sert bir cisimle kırılmalara çok açıktır. Camın katılaşması sırasında silikatlar düzenli şekilde birleşmediği için camlar darbe aldığında hemen kırılır. Camların kullanılma şekillerine levha camlar (pencere, mat, kristal, güneş kontrol camları), güvelik gerektiren temperlenmiş camlar, duvar tuğlalar, cam kiremitler, cam köpüğü, mozaik camlar ismini alır.

Çift camın avantajları nelerdir?

Evimizde, iş yerimizde çiftli cam kullandığımızda, tekli camın özelliklerini iki kata çıkarmış oluyoruz. Tek camda ışığı geçirme oranı ne kadarsa çift cam da ışığın yansıması aynı oluyor lakin en büyük fark ışığın rahatsız edici keskinliği çiftli camda azalıyor. İçeriyle dışarının havasını dengede tuttuğu için, özellikle kış aylarında yakıttan büyük avantaj sağlıyor. Tek camda ısı geçirme 6 kcal/m2 iken, 12 mm lik çiftli bir camda ısı geçirme seviyesi 2,3 kcal/m2 kadardır. Tek cama göre nerdeyse %60 oranında ısı koruması sağlanmıştır.

Çiftli camın ısı geçirmemesinin yanında diğer bir avantajı, dışarıdan gelen sesi oldukça azaltmasıdır. Tek camda ses tutma oranı 30 dB, 12 mm çiftli camda 32 Db, 20 mm çiftli camda 45 Db dir. Yağmurun, gök gürültüsünün sesi odanızda sizi rahatsız etmez ve evdeki yaşam alanınızı etkilemez.Çiftli Cam Nasıl Temizlenmeli, Çiftli Cam Özellikleri

Çiftli cam temizliği nasıl yapılmalı?

Yüksek katlı bir binada oturuyorsanız camların silinmesi oldukça tehlikelidir. Cam temizlerken aşağıya sarkmamak, hayatı tehlikeye atmamak gerekir. Yüksek kattaki camları temizlemek için belinize bir emniyet halatı bağlamanızı öneririz. Çift camı temizlemek için mıknatıslı bezlerden kullanmalısınız, Camın biri iç tarafa diğeri dış tarafa konur. Siz içerden camı sildiğinizde dışarı camdaki bezde aynı şekilde hareket etmeye başlayacaktır.  Cam silme sürenizi kısaltırsınız hem de canınızı tehlikeye atmamış olursunuz.  Mıknatıslı bezlerin alternatifi olarak saplı fırçaları öneririz. İlk önce sirkeli suyla sildiğiniz camı, fırçanın başına bir bez geçirerek silebilirsiniz. Böylelikle kolunuzun ulaşamadığı yere kolaylıkla ulaşır, camınızı güzelce temizlersiniz.

Camı deterjan gibi kimyasallarla silmek yerine ılık su, sirkeli su, cam sil gibi camın yapısını bozmayacak ürünlerle temizlemelisiniz. Camı parlatan ve çok iyi temizleyen gazeteyi çok sık kullandığınızda, camınız çizilmeye ve lekeli gözükmeye başlayacaktır. Bu yüzden gazete yerine pamuklanmayan cam temizliği için özel üretilmiş bezleri tercih etmelisiniz.

Leave a Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.