Bebeklerde Ateş: Bebeklerde Ateş Kaç Olmalı

Bebeklerin bağışıklık sistemi zamanla güçlenmeye başladığı için oluşabilecek enfeksiyon durumunda bebeklerde ateş meydana gelmektedir. Aşı olduktan sonra, diş çıkarma döneminde bebeklerin ateşi yükseldiğinde yapılacak yöntemleri bilmek gerekir. Bebeklerin vücudu hassas olduğu için kullanılan ilaçlar ve yöntemler bebeğin yapısına uygun olmalıdır.

Bebeklerin doğumdan itibaren yavaşça gelişen bir bağışıklık sistemi vardır ve dışarıdan gelen enfeksiyonlarla savaşmak için belirli aralıklarda ateş yükselmesi görülebilir. Bu sebeple doğumdan sonra sürekli gideceğiniz bir doktorunuzun olması önemlidir.  Bebeklerde kaç olmalı, bebeklerde ateş nasıl düşürülür gibi birçok merak edilen sorunun cevabını uzmanlardan öğrendik ve sizin için derledik.

Bebeklerde yüksek ateş sebepleri nelerdir?

Bebeklerde ateş bir hastalık değil, bir rahatsızlığın belirtisi olarak vücudun tepkisidir. Savunma olarak vücut, mikroplara savaş açar ve mikropların(virüslerin) ölmesi için çalışır. Bu yüzden doktor ateş çok yükselmediği sürece hemen düşürülmemesinden yanadır. Yüksek ateş yanında farklı belirtiler varsa hemen hekiminizi aramanız doğru olacaktır.

Bebeklerde yüksek ateş vücuttaki ağrılar sebebiyle olabilir ve vücuda giren mikroplara direnmeyi amaçlar. Aşı döneminde bebeklerde ateş görülebilir çünkü vücut aşıyla gelen virüsü vücutta yok etmek ister. Grip nezle gibi bulaşıcı hastalıklarda, bebeklerin diş çıkarma zamanlarında ağrıyla birlikte ateş yükselmesi söz konusudur.

Vücuda giren bakteriyle karşılaşan hücreler savunma mekanizmasını devreye sokar ve gelen mikropla bir güç savaşına girer. Bu durum karşısında vücutta pirojen denen bir madde ortaya çıkar ve sinir hücrelerinin vücudu ısıtmasına sebebiyet verir. Bebek ateş düşürme işlemi için vücudun belirli bir derecenin üstüne çıkmasını beklemek gerekir.

Düşmeyen ateşte neler yapılmalı?

Anneler bebeklerinin ateşini ölçmek için dudaklarını bebeklerinin alnına koyarlar. Normalin üstünde bir sıcaklık varsa bebeklerde ateş oluşmuş derler. Kesin veriler için bebeklere özel derecelerden kullanılmalıdır. Bebeğin ateşini kulaktan, koltuk altından, alından, dilaltından ölçebilirsiniz. 0-2 yaş çocukların ateşini dilaltından ölçmek oldukça zor olacaktır, bu yüzden alından ya da kulaktan ateş ölçmeniz daha kolay olacaktır.

Bebeğinizin ateşi normalken, derecinizin doğru çalışıp çalışmadığını kontrol etmeniz gerekir. Koltuk altından ölçüldüğünde ateşin yarım derece kadar düşük çıktığı görülmüştür. 34-38 derece arası bebeğin normal ateşi olarak kabul edilir. Bebeklerde ateşin çıktığını gördüğünüzde doktorunuzun önereceği ateş düşürücü fitil kullanıma başlayabilirsiniz. Fitilin ne kadar ve nasıl kullandığını doktor uygulamalı olarak göstermelidir.

Bebeklerde vücut ısısı kaç olmalı?

Yetişkinlerde vücut ısısı 35-37 derece olduğunda normal olarak değerlendirilir. Bebeklerde yetişkinlere göre vücut ısısı biraz daha fazladır. 35-38 dereceleri bebeğin normal vücut ısısı olarak kabul edilir. 38 derece ve üstü görüldüğünde bebeklerde ateş olduğunu kabul edilir ve müdahale edilir.

38 derece ateş bebeklerde için sınırdır, bu derecede bebeklere hemen müdahale edilmez ancak belirli aralıklarda ateşi ölçülür. Ateşinde yüksel me devam ediyorsa ateş in düşürülmesi, 40 derece üstü ateş görülürse hemen hastaneye gidilmelidir. Bebeğiniz 0- 6 aylık arasındaysa hiçbir ilaç vermeden doktorunuza danışmanız en doğru yol olacaktır. Bebeklerde ateş durumunda doktorunuz ne yapmanız gerektiğini söylediyse doğru şekilde uygulamaya geçin.

Bebeğinizde 39 derece ateş varsa bebeğinize ılık bir duş aldırabilir ve üstünü çok örtmeden doktora götürebilirsiniz. Ateş düşürücü fitil ve ilaçlar belirli yaştaki çocuklar için önerilir ve bebeklerde ateş kısa sürede düşürülür. Parasetamol içerikli fitiller bebeklerin ateşini düşürmek için kullanılan ilaç gruplarındandır. Reçeteyle alınır ve bebeğin bu etkin maddeye alerjisi olup olmadığı göz önünde bulundurulmalıdır.

Bebeklerde norma ateş kaç olmalı?

Bebeklerin vücut ısısı, normal insanlarınkinden 1 derece daha fazladır. Normal(yetişkin) bir insanda vücut ısısı en yüksek 37 derece olmalıdır. Bebeklerdeyse normal vücut ısısı sınırı 38 derecedir. Bebeklerde ateş olduğunu söyleyebilmemiz için vücut ısısının 38,5 ve üstünde olması gerekir. Bebeklerin ateşinin düşürmenin ilk yolu üstünü açmak ve gerekirse 20 dakika kadar ılık suda duş aldırmaktır. Bebeğinizin üstünü açtığınız titreyecektir, bu ateşin yükselmesindendir üşümesiyle alakası yoktur. Yapılan en büyük yanlış bebeklerin titremesini önlemek için üstünün daha da kapatılmasıdır.

Bebeklerde ateş 40 derece üstüne çıktıysa ve uyguladığınız yöntemler fayda etmediyse hemen doktorunuza gitmelisiniz. Bebeklerde normal ateş 38 derece sınırındadır, bu dereceden yarım derece yüksek olan vücut ısısında evde çocuğunuzun ateşini düşürebilirsiniz. Ateşi yarım saat ya da 1 saat arayla kontrol ederek ateş durumunu gözlemlemelisiniz.

Bebeklerde ateş düşürme yöntemi nelerdir?

Bebeğiniz 5 aydan küçükse ve ateşi 38 dereceden fazlaysa evde hiçbir müdahale yapmadan direkt doktora gitmelisiniz. 5 aylıktan 5 yaşına kadar bebeklerinizin ateşi, 38-39 derece arasında orta ateşli olarak adlandırılır. Bu dereceklerde evde yapacağınız ilk şey, bebeğinizin üzerindeki kalın kıyafetleri çıkarmak, ince giysilerle bırakmaktır. Bebeklerde ateş durumunda ılık suyun altında bebeğinizi 15-20 dakika durdurmanız, ılık havluyu bedenine koymanız alınacak ilk önlemlerdendir.

Bebeğinizin ateşi evde yaptığınız önlemlere rağmen düşmüyorsa parasatemol içerikli ateş düşürücüleri kullanabilirsiniz. Uzmanlar bebeklerde ateş düşürücü kaç saat arayla verilmeli sorusuna, ilk önce bebeğin yaşına bakmak gerektiği şeklinde cevap verirler. 0-3 aylık dönemdeki bebeğinize en fazla 3 tane ilaç düşürücü fitil ya da ilaç kullanabilirsiniz. 4 aylık ve büyük çocuklarda ilaç kullanımı sonrasında en az 4 saat beklenmeli, ateş düşmediğinde 2. İla verilmelidir. Bebeklerde ateş çıktığında ilaç kullanımı 1 günde 4 taneyi geçmemelidir, yaklaşık 6 saatte bir ateş düşürücü verilmesi gerekir.

Bebeklerde ateş düşürme duası

Bebeklerde ateş olduğunda duanın gücünden yararlanabilir, Yaradan’dan şifa dileriz. İçten gelen bir dua, tüm hastalıkları yok edebilir. Aşağıdaki duayı okuyabildiğiniz sayıda okuduğunuzda bebeğinizin hastalığına Allah’ın izniyle şifa olacaktır.

“Bismillahil’ kerim, E’ûzü billâhil’aziym, min şerri külli ırkın naârin ve min şerri harrinnâr.”

Türkçe anlamı:

“Yüce Allâh’ın adıyla… Amansız ağrı ve sızıların tümünün şerrinden(zararından) ve Cehennemin amansız, helak edici ateşinin şerrinden Aziym olan, ulu Allâh’a sığınırım.”

Bebeklerde ateş düşürme İbrahim Saraçoğlu

Birçok hastalığa çare bulan bitkisel kürleri keşfeden İbrahim Saraçoğlu, bebeklerde ateş sorununda yapılacak yöntemler hakkında birkaç tarif verir. Tarifler hafif ateşler için uygulanabilir, yüksek ateşte direkt hastaneye gidilmelidir. Doğal bir mikrop kırıcı olan ıhlamur, naneyle birleşince ateşin düşmesine yardımcı olur. Bir su bardağı sıcak suyun içine bir tutam ıhlamur, bir tatlı kaşığı nane ekleyin ve 10 dakika kadar demlenmesini sağlayın. Sonrasında süzerek ılık şekilde için. Kısa süre sonra vücut terleyecek ve vücut ısısı düşecektir.

Bebeklerde ateş olduğunda yapacağınız diğer yöntem, ebegümeci çayıdır. Bir kupayı dolduracak sıcak suyu alın ve içine bir çay kaşığından biraz fazla ebegümecini suya ekleyin. 5-10 dakika demledikten sonra için. Bebeğinizin vücudu hassas olduğu için bu bitkilere alerjisi olabilir, bu yüzden doktorunuza sormadan hiçbir bitkiyi bebeğinize vermeyin.

Bebeklerde ateş düşürücü fitil isimleri

Bebeklerde ateş görüldüğünde parasatemol içeren fitil, ilaç a da şurup tavsiye edilir. Özellikle 0-2 yaş bebeklerde fitil kullanımı daha yaygındır. Fitil, kısa sürede ateşin düşmesine etki eder, bebek rahatlayınca uykuya geçer. Paranox, ateş düşüren en bilinen ilaçtır ancak reçeteyle alınması gerekir. Bebek ateş düşürücü şurup isimleri içinde Paranox, kullanımından birkaç saat sonra tam etkisini göstermeye başlar.

Bebeğinizin makatı hassas olduğu için fitil kullanmadan önce vazelin sürmelisiniz. Fitili uyguladıktan sonra mide, karaciğerde ilacın çözülmesi başlar, böbreklerde işlenerek vücuttan atılır. Bakterilerle savaşan hücrelere yardım için yükselen vücut ısısı, yavaş yavaş düşmeye başlar. Bebeklerde ateş ilacı şurup kullanımından 5-6 saat sonra etkisini gösterir. Bu zaman zarfında bebeğinizin ateşini yarım saatte bir ölçebilirsiniz.

Bebek ateşi kaç olmalı?

Bebeklerin vücut ısısı, normal insanların vücut ısısından farklılık gösterir. Yetişkin bir insanlar vücudun ısısı 37 dereceye kadar normal olarak değerlendirilir. 37 dereceden yükseğe çıktığında yüksek ateş söz konusu olur. Bebeklerde ateş sınırı, 37 değil 38 derecedir. Bebeklerde 38 dereceden yüksek değeri gördüğünüzde ateşlenme olduğunu bilmeniz gerekir. Bebeklerin ateşi 41 dereceye kadar çıkabilir ancak normal bir insanda bu ateşe görme mümkün değildir.

Evinizde bulunan bebek ateş ölçer sayesinde bebeğinizin ateşini kolaylıkla kontrol edebilirsiniz. Kızılötesi diye adlandırılan alından ölçen ateş ölçerler, bebeği korkutmadan doğru bir şekilde ateş ölçme işlemi yapacaktır. Bebek ateş ölçer tavsiye olarak kulak içinden ölçüm yapan ve alından ateş ölçen cihazlar verilir. Bebeklerde ateş ölçer olarak kullanılan koltukaltına konulan ölçüm çubukları dereceyi 0,5 derece düşük gösterebilmektedir.

Bebeklerde ateş nasıl anlaşılır?

Bebekler aşı olduktan sonra vücutta ağrı ve ateşlenme görülebilir. Girip virüslerinden dolayı bebeğinizin bünyesi ateşlenerek virüsle savaşa başlar. Bebeklerde ateş olduğunda anneler dudaklarıyla ateş kontrolü yapmaktadır. Dudağınızla bebeğinizin alnına dokunduğunuza dudağınız yanıyorsa ateş söz konusu olabilir. Ateş ölçerleri kullanarak bebeğinizin ateşini ölçmeniz en kesin sonucu verecektir.

Bebeğiniz sürekli ağlıyorsa, morarma ve titreme varsa ateşlenmiş olabilir. Bebeğinizin vücudu sıcaksa üstündeki kalın giysileri çıkarmalı ve ılık bir banyo yaptırmalısınız. Ateşlenmede yapılan en büyük yanlış titrediği için bebeğin üstünü sıkı sıkı kapatmaktır.  Bebeklerde ateş zamanında düşürülmezse havale gibi büyük sorunlar ortaya çıkabilir.

Bebeklerde ateş neden olur?

Bebeklerin bağışıklık sistemi henüz tanışmadığı virüslerle savaşacak güçte değildir. Vücuda giren mikrop ve bakteriler vücuda zarar vermeye hazırlanırken sinir hücreleri devreye girer ve virüsleri öldürmek için vücudun ateşini yükseltir. Bebeklerde ateş oldukça sıktır çünkü bebek vücudu daha önce karşılaşmadığı mikroplarla mücadele etmektedir.

Bebeklerde ateş nedenleri arasında diğer madde, bebeğin aşı sonrasında yaşadığı ateşlenmedir. Aşı hastalığın mikrobunu, virüsünü barındırır ve aşı sonrası bebeğin vücudu bağışıklığıyla hastalığa direnç gösterir. Aşı vurulmasının amacı,  bebeğin vücudunun bu virüsü tanıması ve bağışıklık oluşturmasıdır. Bu dönemde bebeklerde ateş görülebilir, birkaç gün sonra ateşlenme ortadan kalkar.

Bebeklerde ateş kaç derece olmalı?

Bebeğinizin vücut ısısını normal zamanlarda ölçerek hem kullandığınız ateş ölçerin sağlamlığını hem de bebeğinizin gerçek vücut ısısının kaç derecede seyrettiğini görebilirsiniz. Genellikle bebeklerin normal vücut ısısı 37,9-38 dereceye kadar çıkmaktadır. Bir derece daha yükselen vücut ısısı orta derecede ateşi gösterirken, 39 dan daha yüksek vücut ısısı yüksek ateşi  işaret etmektedir. Bebeklerde ateş 39 derece ve üstüyse bebeğiniz havale geçirmeden doktora gitmeniz gerekir.

Bebeklerde ateş kaç gün sürer sorusunun tam bir cevabı yoktur. Aşı olan bir bebekte 2-3 gün ateşlenme görülebilir, diş çıkaran bebekteyse bu süre belirli aralıklarla devam edebilir. Grip ve nezlenin mikrobuyla uğraşan bebek vücudu 1 haftalık zaman diliminde ateşlenebilir. Ateş dürücü fitil kullanmanıza rağmen ateşte düşme olmuyorsa, bebeğinizin ateşi 3 günden fazla sürüyorsa başka bir hastalığın habercisi olabilir. Ateşlenme ciddiye alınmalı ve uzun süren ateşin tam nedeni bulunmalıdır.

Bebeklerde ateş kaç derece olmalıdır diye soran ailelere uzmanlar 38 derece cevabını vermektedir. Bebeklerin vücut ısısı, sürekli gelecek mikroplara karşı hazırlıklı olduğu için 1 derece daha yüksektir. Bebeklerde ateş olması 11 yaşına kadar sıkça görülür, bedenin bağışıklığı gün geçtikçe gelişmekte ve yeni gördüğü bakterilerle savaşmaktadır. Vücut ısısının yükselmesi aslında bedenin doğal savunma ve savaşma gücüdür, ateşuzun sürmediği sürece korkmamak gerekir.

Bebeklerde ateş nasıl düşürülür?

Bebeğinizin ateşli olduğunu farkettiğinizde hemen ılık bir duş yaptırabilir, 10 dakika ılık suyun içinde bekletebilirsiniz. Banyo yaptırmak istemiyorsanız ılık havluyu bebeğinizin vücuduna koyarak ateşin düşmesini sağlayabilirsiniz. Bebeğinize ince kıyafetler giydirin ve üstünü örtmeden yatırın. Daha önce kullandıysanız ve doktorunuzun onayını aldıysan Paranox gibi parasatemol içeren ateş düşürücülerden kullanabilirsiniz. Bebeklerde ateş düşüren ilaçları, ateş çabuk düşsün diye kısa sürelerle bebeğinize vermeyin çünkü bu tarz ilaçların etki süresi 3-4 saattir. Bir saat arayla ateşin düşüp düşmediğini kontrol edin, ateşin sürmesi durumunda acil servise gidin.

Bebeklerde ateş düşürme gerçekleştirilirken sabırlı olmak gerekir, ateş düşürücü yöntemler yapıldıktan yarım saat-1 saat sonra ateş ölçerle kontrolünüzü yapmanız gerekir. Bebeğiniz 5 aylık ve daha küçükse, her daim danışacağınız bir çocuk doktorunuzun olması önemlidir. Gerekli gördüğünüzde doktora ulaşmalı ve onun yönlendirmesiyle ateş düşürme işlemleri yapmalısınız.

Bebek ateş ölçer fiyatları nedir?

Kaç yaşında olunursa olunsun evde mutlaka bir ateş ölçer bulunmalıdır. Bebeklerde ateş çok görüldüğü için doğru ölçen kaliteli bir ateş ölçer alınmalıdır. Kızılötesi olarak bilinen ateş ölçerler saniyeler için vücut ısısını sizi bildirmekte, alna tutulan ölçüm cihazı bebeği ürkütmediğinden annelerin tercihidir. Dijital olan ateş ölçer 60-100 tl arasında değişiklik göstermektedir. Koltukaltından ölçen ateş ölçerler vücut ısısını arım derece kadar az gösterebilmektedir, bu yüzden ateş ölçümünü bu duruma göre değerlendirmek gerekir.

Koltukaltı ateş ölçer fiyatı diğer cihazlara göre daha ucuzdur. 10- 20 tl arasında satılan koltukaltı ateş ölçerin kullanımı kolaydır. Bir düğmesi bulunur, düğmeye basıldıktan sonra koltukaltına konur ve bir dakika içinde ateş ölçülür. Kulaktan ateş ölçen cihazlar, doğru derece gösterdikleri için aileler tarafında beğenilmektedir. Kulak içine tutulan cihaz doğru şekilde ateşi göstermektedir, fiyatı diğer cihazlara göre daha pahalıdır. 100-150 tl arasında satılan kulak içi ateş ölçüm cihazı uzun seneler rahatlıkla kullanılabilir.

Leave a Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.