Oruç Tutarken Çok Susuyorum Ne Yapabilirim?

Oruç Tutarken Çok Susuyorum Ne Yapabilirim?

Oruç, sağlıklı ve yaşı uygun olan tüm Müslümanlar için farz olan bir ibadettir. Her yıl 10 gün geri giderek tüm mevsimlerde ibadet etme şansını yakalıyoruz. Bu yılki Ramazan ayı yaz dönemine gelmesinden dolayı, hem sıcak hem de zaman sorunları yaşıyoruz. Yaklaşık 15-16 saat aç ve susuz kalmamız gerekiyor. “Bu cümlemizden orucun sadece aç ve susuz kalmak olarak algılamayın lütfen” Aç kalmak bir yere kadar sorun olmuyor ama ya susuz kalmak? Evet, susuz geçirilen her süre sağlığımızı kötü yönde de etkilemektedir. Peki, oruç tutuğumuz dönemde susama hissini en az seviyelere çekerek susuz kalmayı nasıl azalta bileceğinizi biliyor musunuz? Bu konumuzda ilgini çekebilir; Sahurda ne yersem gün boyu tok dururum? başlıklı konuda ramazanda bizi tok tutacak besinlerden bahsettik. İftardan sonra çok fazla su tüketmeyin. Günlük su ihtiyacımızı “8-10 su bardağı” iftar ve sahur arasında yayarak yapınız. Sahur sırasında en fazla 3 bardak su için, iftardan sonrada saat başı bir iki bardak su içerek toplam 8-10 bardak su içmeye dikkat edin.

Sahurda bunlara dikkat edin;

  • Yağlı ve tuzlu yiyecekler sahurda tüketildiğinde aşırı susuzluk hissi verecektir. Kızartma tarzı yiyeceklerden mutlaka uzak durmaya çalışın.
  • Mutlaka sahura kalkılmalı ve yavaş yavaş yiyerek en az yarım saat sahur yapılmalı.
  • Fazla su içmek yerine su oranı yüksek salatalık, Karpuz gibi gıdalar tüketin. Sindirimi yavaş olacağı için gün boyu su ihtiyacınızı giderecektir.
  • Tuzlu, yağlı peynir yerine kalsiyum minerali daha çok ve tuzu az olan lor peynir veya az yağlı peynir/dil peyniri seçiniz.
  • Sahurda fazla zeytin tüketmeyin, 4-5 zeytinden fazla tüketmek susamanıza neden olacaktır.
  • Kan şekerinizi dengeye alabilmek için protein içeren besinler (Peynir çeşitleri, süt, yoğurt, yumurta gibi) tüketmeye özen gösterin.
  • Çok fazla çay veya kahve tüketmek yanlıştır. Toplumuzda çay susuzluğu giderir diye düşünce oluşmuştur. Ne yazık ki yanlış bir düşüncedir. Gün içerisinde çayı sindirip idrar yoluyla dışarıya atılınca vücut yeteri kadar su içerisinde bulunan minareleri almamış olacağız.

İftarda bunlara dikkat edin;

  • İftar yemeğinden sonra ağır tatlılar yemek yerine bol sulu meyveler tüketin. İftar yemeklerini geç yediğimiz için ağır tatlılar hem kalori yüksek olur hem de hazım sorunları oluşturur.Ramazanda kilo aldıran unsurlardan biride fazla kalori alımıdır.
  • İftar yemeğine çorbayla başlanmalı ve ana yemek için yarım saat kadar beklenmelidir. Birden mideyi doldurmak mide için çok yorucu olacaktır. Çeşitli rahatsızlıkların oluşumuna neden olabilir. İftarımızı sıcak çorba yerine yöresel olarak “soğuk aş” da denilen yoğurtlu buğday çorbası ile açmakta, sindirim sitemini korumak ve mide rahatsızlıklarını engellemek açısından fayda vardır.

Kabızlık sorunu yaşamamak için;

Ramazan ayında sindirim sistemsizin çalışma düzeni bozulduğu için kabızlık sorunları yaşana bilir. Kabız olmayı engellemek için soframızdan yoğurt, ayran veya cacığı mutlaka bulundurmalıyız. Orucunuzu hurmayalar acınız. Hurmada kabızlık şikâyetlerine iyi geldiği bilinmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Çeşit Haber dedi ki:

    Yazılanlar harika. Ek olarak İNANMAK kelimesini ve orucun faziletlerini gerçek anlamda öğrendiğimizde, ne kadar ağır iş yapsakta açlık susuzluk aklımıza bile gelmeyecektir.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder