Ayrık Otu Nasıl Yok Edilir?

Ayrık Otu Nasıl Yok Edilir?

Bahçenizde bulunan yabani otlar arasında en yayılmacı olan ve mücadele etmesi en zor olan yabani otlar arasında bulunan ayrık otu yok edilmesi oldukça zordur. Ayrık otunun yok edilmesi için en kesin yöntem ise bu otun el ile sökülmesidir. Eğer kökünü tamamen sökmeden, sadece yapraklarını kopararak temizlemeye çalışıyorsanız ayrık otu yeniden çoğalacaktır. Bu nedenle ayrık otunu kökünden sökmeli ve temizleme işlemini detaylı bir şekilde gerçekleştirmelisiniz. İlaçla olan mücadele tam olarak yapılamadığı için pek fazla tavsiye edilmemektedir.

Ayrık otu yok edilmesi için bahçenizde bulunan çimleri mümkün olduğu kadar sık bir şekilde ekmelisiniz. Ayrık otunun çıkması için boş bir alan bırakmamalısınız. Bahçenize sık sık çim ekimi gerçekleştirmeli ve çim biçme işlemi sırasında fazla derinden biçmemelisiniz. Ayrık otunun çıkmasına sebep olan önemli bir etkende çimlerin hızla çıkması kullanılan ilaçlardır. Bu nedenle bu tür ilaçları kontrollü bir şekilde kullanarak, ayrık otu çıkmasını azaltabilirsiniz.ayrik otunu ilk once tirmik ile tolayin

Ayrık otundan herbisit (ot ilacı)  ile kurtulmak mümkündür.

Ayrık otu yok edilmesi için bahçeniz boşken çeşitli herbisit (ot ilacı)  kullanabilirsiniz. Herbisit, bitkilerde toksin etkisi oluşturarak bitkilerin ölümüne neden olan zirai bir ilaçtır. Kullanım sırasında dikkatli davranın, ağaçların kökleri veya yaprakları için oldukça zararlıdır. Herbisitler ayrık otunun çıkmasını engelleyecektir. Ayrık otu ile mücadele ederken, otun çıkmasını engellemek çok daha geçerli bir yöntemdir. Bizim size tavsiyemiz zirai ilaç kullanmak yerine ayrık otunu kökünden elle sökülmesi işleminin gerçekleştirilmesidir. Doğal olarak bu işlem çok yorucu ve zaman alan bir yöntemdir. Lakin her kullandığınız ilaç toprağınıza ve bahçedeki diğer bitki türleri için zararlı olacağını unutmayın. Bu nedenle bahçenizi boş bırakmamalı ve düzenli olarak çim ve bitki ekimini gerçekleştirmeye özen göstermelisiniz.ayrik otunu nasil yok edebilirim

Ayrık otunu faydaları:

“ Kaynak: sifamarket.com”

  • İdrar yolları enfeksiyonlarının iyileştirilmesinde, sistit (mesane iltihabı) ve prostatitte (Prostat iltihabı) faydalı olur.
  • İdrar söktürücü özelliği vardır.
  • Kanı ve bedendeki toksit maddeleri temizler.
  • Böbrek ve mesane taşlarının atılmasına yardımcı olur.
  • Bedeni güçlendirici bir toniktir.

Ayrık otunu kaynatılıp içildiğinde bunlara iyi gelir:

“ Kaynak: sifamarket.com”

  • İdrar yolu, mesane ve böbrek rahatsızlıklarını giderir.
  • İyi bir idrar söktürücü ve idrar artırıcıdır.
  • Sarılık hastalığına iyi gelir.
  • Böbrek taşı ve kumunu döker.
  • Nezleyi geçirir.
  • İshale iyi gelir.
  • Mide rahatsızlıklarını geçirir.
  • Nikris hastalığına çözümdür.
  • Vücudu temizler ve kanı kuvvetlendirir.
  • Özellikle ateşli hastalıklarda hastayı rahatlatır.
  • Prostata karşı koruyucudur.
  • Romatizma ve gutu azaltır.
  • Kaynatılan suyu ile pansuman yapıldığında özellikle ergenlik sivilcelerine ve deri hastalıklarına iyi gelir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 11 YORUM
  1. tgdy dedi ki:

    ayrık otu çözümü sonbaharda yulaf ekin ilaçsız kurtulun. baharda yulaf ayrık otunu gölge kesiği için ayrık boğulur

  2. ahmet dedi ki:

    bende karışımlı bir ilaç yaptım 3 kez ayrıklı bölgeye döktüm çok az etkisi oluyor taşların altından beton vs yerlerden yine çıkıyor kanser gibi çaresi yok bahçeyi kurtardım ama beton vs yerlerden çıkmaya devam ediyorlar

  3. Serdar dedi ki:

    Ana kökler genelde beton zeminlerin altında ya da suyun biriktiği yerlerin köşe kısımlarındadır. Mesela su basmanlarının kenarlarını hafifçe kazarsanız denk gelmeniz çok olası. Ana kökler yazın serin ve nemli kalan kışınsa nispeten kuru ve sıcak kalan yerlerde olurlar. Bu ana kökleri yok etmedikçe bu ayrık otu mücadelesi asla bitmez. Ana kökü bulursanız ki muhtemelen toprağın en az 1 metre altındadır kökü kırmayın! Bu kökün kendini çoğalmasını sağlar. İki parmak genişliğinde beyaz vıcık vıcık bir dal olarak düşünün bu kökü. Kökü bulunca biraz ozon döküp ateşe verin. Bu işlemi rüzgarsiz bir günde yapmamız tavsiye olunur. Aksi takdirde ozon yanarken çıkan gazdan zehirlenebilirsiniz. Yani ozonu köke dökün ateşe verin ve uzaklaşın. Zaten toprağın 1 metre açıklığı olacağından ateş sağa sola zıplamaz. Kolonya gibi yanar ama hem ısısı fazladır hem de ayrık yanarken içine nüfuz ederek ayrık otunun kökünü kurutur. Ya da kökü çekince kolayca geliyorsa çekin kurtulun ancak şunu söyleyim eğer çekerken kök koparsa elinizde olacak tek şey seneye artık aynı yerde bir değil iki ana kökünüz olacaktır. Kök zarar gördüğü için kendini kopyalar ve çıkan sürgün kök te kopan kökü daha güçlü Bi şekilde tamir eder. Gel gelelim ayrık otu zararlı bir ot değildir. Estetik kaygılarınız ı doğaya zarar vermeme düşüncenizle oteleyebilirseniz ne mutlu size.

  4. Şükran dedi ki:

    yeni aldığım bahçemi öyle istila etmiş ki,tam köklerine ulaşana kadar inanın 1 metre derinliğe kadar kazıp tek tek dipte bir birine topak olmuş köklerini ayıtladım.Bahçeye düşmüş tek bir parçasına kadar topladım,başka bir noktadan tekrar çıkıyor bıktım,büyüyeni kökünden koparıyorum.

  5. eser/peyzaj mim. dedi ki:

    çimi kazı 7 li karışım çim ek 2-3 biçime kadar ara ekim yap cıkan ayrıkları elle yol at hemen peşine araekim yap kel yer leri 4. biçimden sonra ayrık kalmaz . ayrık tohumu ve kokleri toprakta olacagı için ve gozden kacacagı için çim alanınız zayıflarsa boşluklardan ayrık çıkar . zayıf bolgelere surekli ara ekim ve biçim yapın kurtulursunuz.

  6. Furkan D. dedi ki:

    Ayrık otu için kullanılan zehir çime de etki ettiği için kullanmanın yöntemleri var. Normalde zehirler ince yapraklı ve geniş yapraklı diye iki çeşittir. Yonca gibi geniş yapraklılara etki eden zehir çimlere etki etmez ama ayrık otunun zehri çimenlere de etki eder. Kökünden sökme işlemi öyle elle filan yapılamaz, çünkü bu otun metrelerce kökü oluyor ve kökten sürgün verebiliyor. Gördüğünüz yerin 1 metrekarelik kısmını kazıp toprağın derin kısmına zehri verin ve başka bir toprakla, yabancı otların tohumlarını barındırmayan toprakla örtün, üzerine de hazır çimle kapatın.
    Ama çimler biçildiği zaman ayrık otunun görüntüsü kalmıyor, fazla titiz değilseniz zaten çimler biçilince ayrıkmış, çimmiş pek farketmiyor. Zaten görüntüsü de çim gibi.

    1. Yonetici dedi ki:

      Furkan bey bu bilgiler için teşekkür ederim. Gayet bilinçlendirici bir yorum olmuş.

  7. Aylin dedi ki:

    Çamların iğne yapraklarını sık bir şekilde ayrıkların üzerini örtecek şekilde toprak üzerine yayınca ayrıklar kaybolmaya başlıyor , benim çam ağacımın altında hiç ayrık kalmadı şimdi diğer ayrıklı bölgelerede çam yaprakları dökeceğim

    1. M.cem ilter dedi ki:

      Çam yaprağını faydasını gördünüz mü

  8. Sedat OLAV dedi ki:

    Yav ben tam üç yıldır şu zıkkım ayrık otundan bıktım usandım. 90 metrekare çim alanım var.üç kez toprağı kazarak ellerimle tek tek temizledim, defalarca ilaçladım ve 3 yıldır çim ekiyor ağustos ayında yeniden ayrıkla doluyor. Biraz önce sonbaharda yeşil iken defalarca ilaçladığım alanın toprağını kazarak çim ekmeye hazırlayayım dedim. yine olmaz olası ayrık otu kökleri var. canım sıkıldı bıraktım. Usandım artık sonunda pes edip beton ile kaplayacağım diyorum tamamını. İMDAAAT.

  9. Lüleburgaz Web Tasarım dedi ki:

    Çok ilginç bir bilgi, ilk defa bitkilerle ilgili böyle bir makele okudum teşekkürler.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder