Mısırın Çabuk Pişmesi İçin Ne Yapılır?

Mısırın Çabuk Pişmesi İçin Ne Yapılır?

Sofraların vazgeçilmez besini mısır, tadı ve sağlığa faydalarıyla dikkat çeker. Birçok farklı formda kullanılabilir, ekmekten makarnaya kadar farklı lezzetlerin malzemesi olabilir. Mısır püskülünün de birçok rahatsızlığa iyi geldiği araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Mısırın pişmesi, yetiştiği yere ve türüne göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca size Süt Mısırı Kaç Dakikada Pişer? adlı yazımızı da okumanızı öneririm.

Ülkemizde yetiştirilen mısırın önemi

Buğdaygiller ailesinden olan Mısır, ülkemizde Karadeniz Bölgesi’nde ve kıyı bölgelerin kar yağmayan kısmında yetişen bir tahıldır. Orta Amerika’da ilk defa yetiştirilmeye başlandıktan sonra sırayla Avrupa’ya daha sonra Asya ve Afrika’da yetiştirilmeye başlanmıştır. Tarih boyunca birçok medeniyetin kültüründe yer almış, değeri hep bilinmiştir.

Mısır, 2 metre boyunda sert gövdeden uzun ve tüylü yapraklarının arasında büyür. Sert mısır, kavuzlu mısır, at dişi mısır, unlu mısır ve patlak mısır gibi farklı türleri bulunmaktadır. Haziran ayında dikilen mısırlar 3 ay sonra hasada hazır hale gelirler. Çok soğuk olmayan, nemli havalarda yetişen mısırın ülkemizde üretimi 2,5 milyon tonu bulmaktadır.

Mısırdan yağ, un elde etmek

Mısırın dişi olanlarının püskülleri güneşte kurutulur ve bitki çayı olarak kullanılır. Mısırın taneleri, püskülleri öğütülerek yağ haline getirilir. Mısır yağı kozmetik sektöründe önemli bir yere sahiptir. Yemeklerde mısır yağı kullanımı oldukça yaygındır, fiyatıyla ve lezzetiyle tercih edilir. Mısırın taneleri değirmende un haline getirilebilir ayrıca mısır nişastası pasta ve tatlılarda kullanılabilir. Mısırın sert sapları yem haline getirilerek hayvanların beslenmesinde ekonomik çözümler üretilir.

Mısır taneleri belirli aşamalardan geçerek irmik haline gelir. Mısır kepeği ve glüten tanelerden elden edilen diğer besinlerdir. Mısır püskülü özellikle ödem söktürme, idrar enfeksiyonları, idrarda yanma gibi rahatsızlıklarda çay olarak tüketilmektedir.

Mısırın sağlığa faydaları nelerdir?

Mısırı yağ, un, bitki çayı olarak farklı formlarda tüketebiliriz. Mısırın sindirim sistemini destekleyici özelliği bulunur. Lifli yapısı sayesinde hazımsızlık sorunu ortadan kaldırır ve bağırsaklardaki sağlıklı bakterilerin çoğalmasına yardım eder.  Düzenli tüketildiğinde bağırsakları yumuşatır ve kabızlık problemini ortadan kaldırır. Damar sertliğini azalttığı için kalp krizi riskini en aza indirmektedir. Selülit gibi cilt yağlanması ve kan dolaşımı problemlerinde mısırın lifli yapısı tam bir savaşçı gibi hareket eder. Cildin parlak ve kusursuz olmasına yardımcı olan mısır, A vitamini içeriği sayesinde kırışıklıkların oluşmasını geciktirir.

Mısır, vücuda güç ve zindelik verir. Vücut toksinlerden arındığı için daha sağlıklı ve kuvvetli olur. Pantotenik asit sayesinde vücudun stres karşısında zarar görmesini önler. Hücrenin şeker, protein ve yağ yapısını beslemektedir.  Bol miktarda B vitamini barındırdığından beyin sağlığını destekleyicidir. Vücutta kramp ve uyuşma, unutkanlık gibi problemleri en aza indirir. Kan yapıcı özelliği var ve damar sağlığında etkilidir. Akciğer kanseri olmak üzere birçok kanser türlerinin oluşmasını engeller. Vücuda giren serbest radikallerle savaşmak için antioksidan üretir ve kötü hücrelerin oluşumunu önler.

Toksinlerin biriktiği böbrekleri temizler ve taşların parçalanmasını hızlandırır. İdrar yolları enfeksiyonları, karın şişlikleri, mide krampları gibi sindirim ve boşaltım sistemi sorunlarında, mısırın şifasından yararlanmanız önerilir.

Kilo almak isteyenler mısır tüketmeli

Kilo almak isteyenler günlük 100 gram mısır tükettiklerinde, kendilerini hem güçlü hissederler hem de kilo almaya başlarlar. Kalori açısından zengin mısır, enerji kaynağı olması sebebiyle sporcular tarafından da sık tüketilebilir. Niasin ve tiamin maddeleri mısırda oldukça bulunur ve mısır tüketildiğinde sinir sistemi sağlığı desteklenmiş olur. Mısırın içinde çinko, fosfor, potasyum gibi mineraller hamilelikte bebeğin gelişimini olumlu etkiler. Fosforun bir diğer faydası da kemik sağlığını korumasıdır. Kötü kolesterolün seviyesini düzenler, kan şekerini dengeler.mıısırın hızlı pişmesi için ne yapılır

Mısır pişirmede püf noktalar

Mısırı haşlayarak, közde pişirerek, yağda patlatarak tüketebiliriz. Mısırın türü, pişme süresini doğrudan etkiler. Süt mısırı dediğimiz iri taneli ama yumuşak dokulu mısır, haşlama için doğru tercihtir. Mısırınızı tencerede ya da daha çabuk pişmesini istiyorsanız düdüklü tencerede yapabilirsiniz. İlkönce mısırları yapraklarından ayırdıktan sonra ikiye bölün. Tencereye yerleştirdikten sonra mısırların üstünü bir parmak geçecek kadar suyla doldurun. Mısırlarınızı su kaynaya kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra orta ateşte 45 dakika kadar haşlayın. Arada çatalı mısır tanelerine batırıp pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Mısırın pişme süresi, sertliğine göre değişeceği için süreyi sizin ayarlamanız doğru olacaktır. Düdüklü tencerede mısır yapmak istiyorsanız, mısırları püsküllerden ve yapraklardan ayıklayın ve ikiye bölün. Mısırları tencereye yerleştirin ve tencerenin yarısına kadar su ilave edin. Kapağı kapalı şekilde kaynayana kadar bekleyin ve düdüğü öttüğünde kapatın, 20-25 dakika daha pişirin. Mısırın lezzetli olması için tencerenizin içine birkaç mısır yaprağı ekleyebilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder