Yüzde Tüylenme Neden Olur?

Yüzde Tüylenme Neden Olur?

Hirsutismus olarak da bilinen tüylenme sorunu yanaklar, üst çene kemiği, üst dudak, göğüs kafesi üstü, kasık, göbek ve göbek çevresi ve arasındaki orta hat ile sırt, kalça, bacakların iç kısımlarında oluşan tüylenmelerdir.

Fakat bazı genetik durumlardan dolayı bazı bayanlarda bu bölgelerde ince bir hat şeklinde ve bazen de kalın ev koyu renkte kıllar olabilmektedir.

İnsan vücudunu kaplayan kıllar, kıl kökü denen bir yapıda oluşurlar. Her insanın vücudundaki kılların yapısı yani yoğunluğu ile dağılımı genetik olarak belirlenmiş bir haldedir.

Vücudumuzda sadece avuç içlerimizde ve ayak tabanlarımızda kıl kökleri bulunmaz ve bu yüzdende bu bölgelerde kıl oluşumu meydana gelmez.

Bazı kıl kökleri göz ile görülmeyecek olan küçüklükte kıl üretimi yaparken bazı kıl kökleri de aktif bir şekilde üretim yapıp hormonal durum, ırk, yaş ve cinsiyet gibi bazı önemli faktörlere göre insan vücudunda daha belirgin ya da daha az bir şekilde tüylenme paterni meydana getirirler.

Kıl kökleri emirlerini hormonlardan alırlar ve bu doğrultuda sürekli olarak kıl üretmeye devam ederler. Üretilmiş olan bu kıllar ise kendiliğinden doğal olarak dökülene ya da kişi tarafından kesilene dek çıkmış olduğu vücut bölgesinde durur.

İnsan vücudundaki her bölgenin kendine has bir kıl uzama hızı vardır. Bazı bölgelerde kıl hızlı bir şekilde uzarken bazı bölgelerde de çok yavaş bir şekilde uzar. Bazen bu kıllar sürekli uzayabilir bazı bölgelerde ise oldukça yavaş bir şekilde uzamalarını sürdürebilirler.

İnsan vücudundaki kıl köklerinin tamamı aynı anda uzama yapmazlar. Bazı kıl kökleri gelişme, bazıları dinlenme ve bazıları da aktif aşamadadırlar. Hormonlar sayesinde insan vücudundaki tüm kıllar aynı anda çıkmadığı gibi aynı anda da dökülmezler.

Yine kişideki kılların uzun, kısa, kıvırcık, düz, açık veya koyu renkte olmasına kıl köklerinin özellikleri karar verir.

yuzde tuylenme

Yüzde Tüylenme Sebepleri

Herhangi bir neden yüzünden erkeklik hormonlarının fazla salgılanması ile kana daha fazla miktarda hormon geçer ve bu yüzden de kıl köklerindeki hormon sayısı artar. Kadınlarda normal koşullarda çalışmayan erkeklik hormonları bu gibi durumlarda kıl üretiminin artmasına neden olur. Hormon üretiminin şiddetine bağlı bir şekilde kadında hafif ya da orta şiddette tüylenmeye sebep olur. Erkeklik hormonları aşırı tüylenmenin yanı sıra ciltte sivilcelenme sorunlarına da yol açmaktadır.

Erkeklik hormonları aktif olmayan kıl köklerini uyarırlar ve bu uyarma sonucunda ortaya çıkan kıllar sert bir yapıda ve koyu bir renktedir. Kıl kökü bu üretimi bir defa yaptığı zaman artık sürekli olarak bu üretime devam eder.

Erkeklik hormonu üretimini kadında arttıran başka bir faktör ise polikistik overdir.

Yumurtlama bozukluğu döneminde bu durum meydana gelir ve bu durumda yumurtalıklardan aşırı miktarda erkeklik hormonunun salgılanmasına neden olur. Bu dönemden sonra da adet bozukluğunun beraberinde aşırı tüylenme başlar.

Erkeklik hormonunu harekete geçiren diğer bir durumda böbrek üstü bezinin kalıtımsal olarak bozuk olmasıdır.

Tüylenmeye neden olan hastalıkların başında da hipofiz bezi hastalıkları, hormon salgısına neden olan kitle veya kistler ile tiroid bezi hastalıklarıdır.

Fakat bazı durumlarda erkeklik hormonu seviyesi düşük dahi olsa kadında tüylenme sorunu ortaya çıkabilir. Buna rağmen tüylenme oluşumunun nedeni kıl köklerini düşük seviyelerde olsa dahi bu hormonlara olan duyarlılığıdır. Böyle durumlar söz konusu olduğunda tüylenme sorunu dışında başka herhangi bir hormonal bozukluk ortaya çıkmaz.

Tüylenme Tedavisi
Bilhassa kadında aşırı tüylenme durumu çok ciddiye alınması gereken bir durumdur. Böyle bir durumda hemen bir uzmana gidilmeli ve tıbbi değerlendirmelerin yapılması istenmelidir.

Tıbbi değerlendirmelerin ardına hormon seviyelerinin yükseklik derecesi ve hormon seviyeleri yüksek ise bunun kaynağı saptanmalıdır. Hormon seviyelerin yüksek olması genelde böbrek üstü bez ya da yumurtalıklardan kaynaklanır.

Fakat buna rağmen hormon seviyeleri birçok kişide normal olarak görünür. Bu gibi durumlarda tüylenmeyi ortadan kaldırmak için bazı ilaçların yanı sıra tüy gideren bazı yöntemler uygulanır.

Eğer hormon seviyeleri yüksek ise o zaman bunun nedeni olan kaynağı baskılayabilmek amacı ile bazı tedavi yöntemleri uygulanır. Genelde üretime başlamış olan kıl köklerinin üretimini kesmek çok zordur ama tedavi ile yeni kılların çıkması engellenebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder